Waarom kraakt mijn fiets?

Waarom kraakt mijn fiets?

Waarom kraakt mijn fiets? Een krakend gevoel tijdens het trappen is een veel voorkomend probleem. Dit is natuurlijk erg storend en in veel gevallen zelf op te lossen. Dit kraken kan veel verschillende oorzaken hebben.

In dit artikel gaan we verschillende oorzaken behandelen. We beginnen met de meest voorkomende problemen en eindigen met problemen die minder vaak voor komen. Check dus ook eerst altijd goed op alle oorzaken voordat je ingewikkelde reparaties uit voert. Het gebeurd regelmatig dat mensen een trapas en achterwiel vervangen voordat ze kleinere mankementen als een versleten tandwiel hebben bekeken. Check dus eerst altijd de meest voorkomende problemen.

Ketting en/of tandwiel

Een versleten ketting en of achtertandwiel kan ervoor zorgen dat je fiets gaat kraken. De ketting pakt niet goed op het tandwiel waardoor het metaal tegen elkaar schraapt. Dit is meestal het probleem als je fiets kraakt. Je voelt dit over het algemeen meer als je veel kracht op de pedalen zet. Dit probleem voel je niet wanneer je je voeten stil houd. Het is dus alleen te merken als je de trappers rond draait.

Om te zien of dit het probleem is zul je meestal de kettingkast moeten demonteren. Als de ketting verroest is is dit meestal het probleem. Controleer ook altijd het achter tandwiel. Als een achtertandwiel versleten is worden de tandjes puntig en kan er een soort uitgehold stukje ontstaan in de tandjes. Is het achtertandwiel netjes? Dan kun je alleen de ketting vervangen. Als je tandwiel ook versleten is zul je deze ook moeten vervangen.

Wil je weten hoe je dit zelf kunt doen? Dat lees je hier:

Ketting vervangen

Tandwiel vervangen

Fiets ketting remnaaf

Zand op de ketting en tandwielen

Het kan ook zijn dat er zand of metaalslijpsel op de ketting en tandwielen zit. Dit veroorzaakt ook gekraak. Dit is vaak wel minder erg dan bij een versleten ketting of tandwiel. De oplossing hiervoor is om alles heel goed schoon te maken met een sopje of remmenreiniger en de ketting vervolgens opnieuw te smeren met ketting olie.

Krakende crank

De arm tussen je pedaal en je trapas noem je een crank. Een crank kan ook kraken. De oorzaak is dat de crank niet helemaal goed vast zit. Op deze manier kan er ruimte ontstaan waardoor de crank een krakend geluid maakt. Je kunt dit oplossen door de crank goed vast te zetten. Dit kun je doen met een grote inbussleutel of dopsleutel 14.

Het is belangrijk om dit direct te doen. Als je een tijdje fietst met een crank die niet goed vast zit veroorzaakt dit slijtage aan de crank wat er in resulteert dat je hem niet meer kunt gebruiken. Doordat de trapas van harder metaal is dan de crank slijt deze waardoor je hem niet meer goed kunt vast zetten. In dit geval zul je de crank moeten vervangen.

Weten hoe je dat doet? 

Crank vervangen

Het is dus in ieder geval belangrijk om te checken of de cranks goed vast zitten en deze nog even extra strak aan te draaien. In veel gevallen lost dit het kraken op.

Crank - waarom kraakt mijn fiets?

Krakend stuur

Het kan ook zijn dat je stuur kraakt. Meestal komt dit omdat het stuur niet goed vast zit. Door het stuur even los de draaien en weer goed vast te zetten kun je dit probleem meestal verhelpen.

Echter kan het soms ook in het balhoofd zitten. Als je fiets kraakt tijdens het sturen zit dit vaak in de balhoofd lagers. In dit geval zul je je balhoofd moeten smeren, afstellen of de lagers moeten vervangen.

Lees in het artikel hier onder meer.

Balhoofd afstellen

balhoofd afstellen

Pedalen

De pedalen hebben lagertjes. Deze kunnen beschadigd zijn. Als je fiets om valt valt deze meestal op het pedaal. Dit kan ervoor zorgen dat de lagers beschadigen. Beschadigde lagers zorgen voor een krakend geluid. In dit geval kun je je pedalen vervangen. Dit is een vrij eenvoudige handeling die je prima zelf kunt doen.

Meer weten?

Pedalen vervangen

Pedalen vervangen fiets

Trapas

De trapas van je fiets kan ook versleten zijn. Dit komt veel minder voor dan een versleten ketting en tandwielen maar gebeurd ook wel regelmatig.

Een trapas krijgt grote krachten te verduren. Ook vangt de trapas vaak de klap op als je fiets om valt. In je trapas zitten lagers welke kunnen beschadigen. Dit zorgt ervoor dat je fiets gaat kraken tijdens het fietsen. Meestal zit er ook speling op de trapas als deze kapot is. Als je de crank heen en weer beweegt zul je dit voelen.

Als er speling op zit is je trapas aan vervanging toe. Ook kan het zijn dat er geen speling op zit maar deze toch versleten is. Zorg er wel voor dat je eerst bovenstaande problemen bekijkt voordat je je trapas gaat vervangen.

Hier lees je hoe je zelf je trapas kunt vervangen.

Trapas vervangen

Trapas vervangen. Schroef

Versleten lagers in je naaf

In je (versnellings) naaf zitten ook lagers. Deze lagers kunnen ook versleten zijn of de lagerschaal kan beschadigd zijn. Dit veroorzaakt ook een krakend gevoel. Dit komt veel minder voor dus check altijd eerst bovenstaande problemen voordat je je naaf uit elkaar haalt.

Als je je naaf uit elkaar haalt zul je al snel zien of de lagers in goede staat zijn. Als deze verroest zijn of de kogeltjes er zelfs uit vallen bij het uit elkaar schroeven zegt dat genoeg. Je zult dan andere lagers moeten kopen. Als je je lagers vervangt is het ook belangrijk om de lagerschalen goed schoon te maken en opnieuw in het vet te zetten.

Remmen

Maakt je fiets geluid tijdens het remmen? Dan heb je wellicht meer aan dit artikel.

Piepende remmen fiets

Als het goed is heb je nu antwoord gekregen op de vraag; Waarom kraakt mijn fiets?

Heb je alle bovenstaande problemen gecheckt maar kraakt je fiets nog steeds? Of heb je aanvullingen op dit artikel? Laat het dan gerust hieronder weten.

8 reacties

  1. Hi, net een maand een nieuwe elektrische mtb. Met trappen geeft de rechter trapper een tik of tak en het lijkt net of hij dan iets “doorschiet”. Enig idee wat ’t zou kunnen zijn?

  2. Mijn achteras kraakt ook als ik niet trap. Het wordt van trappen niet erger. Ook als ik de motor (ebike kit met voorwielaandrijving) mee laat werken kraakt hij vrolijk verder. Betreft een Gazelle 70 cm 7 versnellingsfiets.

    1. ik heb een trek mtb 5 fiets maar nu vandaag rij ik er mee naar de winkel en hoor ik vanachter aan mijn achter tandwiel een soort van gekraak en ja raar ook al trap ik niet wat zou dit zijn

  3. Ik heb met mijn flyer e-bike dat er een tikkend geluid hoorbaar is als ik kracht zet
    Zet ik geen kracht, dan kraakt het niet.
    Versleten lagers?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.