Schijfremblokken vervangen

Schijfremblokken vervangen

Wil jij de remblokken vervangen van een fiets met schijfremmen en vraag je je af of je dit zelf kunt doen? Dan ben je aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we jou hoe je zelf schijfremblokken kunt vervangen.

Kun je zelf schijfremblokken vervangen?

Als je een beetje technisch bent moet dit zeker lukken. Om dit te kunnen doen heb je wat handgereedschap nodig zoals steeksleutels, inbussleutels en een remblokspreider of een metalen plaatje. Je kunt deze reparatie ook prima uitvoeren zonder een remblokspreider.

Uiteraard heb je ook remblokken nodig. Die kun je in veel gevallen al vinden vanaf een paar euro per setje:

Stap 1: Wiel demonteren

Demonteer je wiel met behulp van een sleutel 15 of een snelspanner. Door je wiel te demonteren creëer je ruimte en kun je straks goed bij de remblokken.

Stap 2: Rem zuigers terug drukken

Duw nu een metalen plaatje tussen de oude remblokken in en druk ze goed naar buiten. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe remblokken er straks weer goed tussen passen. De nieuwe remblokken hebben nieuwe voeringen en zijn dus een stuk dikker. Je kunt dit doen met een remblokspreider maar ook met een (schoon, niet vet) metalen plaatje.

Stap 3: Remblokken demonteren

Sommige remblokken zitten vast met een dun boutje. Sommige met een splitpen. In beide gevallen is het principe hetzelfde.

Draai het inbus boutje los en haal deze er helemaal uit. Heb je een systeem met een splitpen? Buig de splitpen dan recht en trek deze er uit. Je kunt de blokken er nu uit pakken. In sommige gevallen kan dit aan de bovenkant en soms druk je ze naar beneden. 

Veer schijfremblokken

Let goed op hoe de remblokken er nu in zitten. Zit er een metalen veertje (foto hierboven) tussen? Dan moet deze er ook weer tussen bij het monteren van de nieuwe blokken.

Stap 4: Remblokken monteren

Duw de remblokken tussen de remklauw, eventueel met de benodigde veer. Draai vervolgens het boutje er weer in of druk de splitpen er weer in.

Stap 5: Wiel monteren

Nu kun je het wiel weer monteren. Zodra het wiel er tussen zit kun je een paar keer remmen om de werking te controleren. Als het wiel er goed recht in zit loopt hij als het goed is goed vrij.

Stap 6: In remmen

Wanneer je nieuwe blokken, schijven of allebei monteert is het van belang dat je deze goed inremt. Met inremmen zorg je ervoor dat de blokken en schijf op elkaar in slijten. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je remmen gaan piepen of andere vervelende geluiden gaan maken. 

Inremmen kan met een remmen bank, dit doen fabrikanten en fietsenmakers. Echter is de kans vrij groot dat je deze niet hebt. Je kunt ook zelf inremmen door een minuut lang ongeveer 20-25 kilometer per uur te fietsen en de rem licht in te drukken. Als de rem net aanloopt slijten de blokken en schijf goed op elkaar in en voorkom je gepiep in de toekomst.

Nu ben je klaar en heb je zelf je blokken vervangen. Goed te doen toch? En dat voor een fractie van wat de kosten zouden zijn bij de lokale fietsenmaker.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

Lees hier hoe je piepende schijfremmen kunt verhelpen.

En kijk hier eens voor goedkope remblokken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.