E-Bike remmen afstellen

E-Bike remmen afstellen

Wil je de remmen van je E-Bike afstellen? De kans is groot dat je dit zelf gewoon kunt. In dit artikel gaan we een aantal systemen behandelen en laten zien je hoe zelf je E-Bike rem afstelt. In dit artikel behandelen we de veel voorkomende Magura remmen. Heb je een ander type rem? Dan hebben de daar waarschijnlijk ook een artikel over geschreven. Bijvoorbeeld:

Remmen afstellen

Schijfremmen afstellen

Wanneer moet je je E-Bike remmen afstellen?

Kun je de remhendel helemaal tot aan het handvat in knijpen? Dan is het tijd om je remmen af te stellen. Ook kan het zijn dat de remkracht verminderd. Daarnaast vinden veel mensen het vaak prettig als de rem mooi strak staat afgesteld waardoor je deze maar een klein stukje hoeft in te knijpen.

Magura HS11 remmen afstellen

Magura HS11 remmen komen veel voor op elektrische fietsen. Dit zijn hydraulische remmen welke werken op oliedruk. Deze remmen werken door middel van remblokken op de velg. Deze remblokken slijten wel eens waardoor je de remmen zult moeten bijstellen. Dit kun je eenvoudig zelf doen en hiervoor hoef je niet direct naar de fietsenmaker.

Met een Torx inbus sleutel kun je de rem eenvoudig zelf afstellen. In de achterkant van het handvat zit een stelbout. Door deze een stukje naar binnen te draaien stel je de rem strakker af. Draai de stelbout met een halve slag per keer aan. Voel ondertussen of de rem naar wens functioneert.

Stelschroef e bike rem

Als de stelbout maximaal ingedraaid is zul je de remblokken moeten vervangen. Dit kun je zelf doen als je handig bent. Remblokken zijn niet duur en het is mogelijk om ze zelf te vervangen. 

E-Bike remblokken vervangen

Om de HS11 remblokken te vervangen is het het handigste om de remklauw te demonteren. Dit doe je met dezelfde torx sleutel als waarmee je het afstellen ook gedaan hebt.

Stap 1: Stelschroef terug draaien

Draai de stelschroef weer helemaal naar buiten. Als je nieuwere dikkere remblokken monteert begin je weer van voor af aan en kun je later weer met de stelschroef stellen. Als je de stelschroef niet naar buiten draait zitten de blokken waarschijnlijk direct tegen de velg aan.

Stap 2: Remklauw demonteren

De ene kant van de remklauw kun je demonteren door het hendeltje los te halen. Als je het hendeltje naar beneden duwt pak je de rem er zo af. Aan de andere kant moet je de torx bout waarmee de rem vast zit losdraaien. Als het goed is heb je nu de hele remklauw gedemonteerd.

Stap 3: Blokken vervangen

De oude blokken kun je er zo vanaf halen. De blokken zitten vast geklikt en kun je er dus zo af trekken. Vervolgens pak je de nieuwe blokken en duw je deze weer in de rem. Controleer altijd even of het blokje goed heen en weer kan bewegen. Soms gaat dit in het begin wat stroef. Dan kun je het remblok een stukje bij vijlen waardoor hij weer soepel heen en weer beweegt.

Stap 4: Rem monteren

Dan kun je nu de rem weer monteren. De kant met de snelspanner (het aluminium hendeltje) druk je er zo weer op. Zet het hendeltje weer omhoog en deze kant is weer gemonteerd.

De andere kant draai je weer vast met de torx bout. Controleer goed of de positie van de rem goed is ten opzichte van de velg. Staat de rem niet scheef? Als dit het geval is draai de de remklauw weer vast.

Nu heb je zelf je E-Bike remblokken vervangen. 

Heb je nog vragen of opmerkingen over Magura HS11 remmen afstellen? Laat het dan vooral even weten in de reacties.

Lees hier wat de beste elektrische fiets remmen zijn.

6 reacties

 1. Hallo,

  Ik weet niet precies of ik hier op het goede adres ben voor het zoeken naar een antwoord op mijn vraag, maar hier komt íe:
  Op mijn e-bike, een Gazelle Ultimate C8+ HMB, ontdekte ik vanochtend bij toeval een klein palletje bij mijn handremmen, die ik alleen kan verschuiven (geeft een klikgeluid) in 3 stappen als ik mijn handrem in knijp.

  Wat is de functie van dit palletje?

 2. Hallo Ik heb mijn remblokken vernieuwd de stel schroefjes helemaal terug gedraaid de achter rem doet het prima maar de voor rem remt helemaal niet ook als ik het stelschroefje weer aan draai Kn het wezen dat er olie in moet en hoe ik heb geen lekkage gezien

 3. Hallo Ik heb mijn remblokken vernieuwd de stel schroefjes helemaal terug gedraaid maar de rem remt helemaal niet ook als ik het stelschroefje weer aan draai Kan het zijn dat er olie in moet?? en hoe, ik heb geen lekkage gezien?

 4. Hoi, ik heb 2 RIH omega 3 fietsen. Een heeft HS11 en de andere HS22 Magura remmen. Geen van beide heeft een quick releasehendel. Is dit normaal voor RIH fiesten ? ( Ik heb dit afwijking nergens op internet kunnen vinden).

 5. Ben zelf al eens bezig geweest blokken vervangen, bij terugzetten muurvast en stelschroef open bij de oudere type,s kon je de remmen stellen bij de velg met een tolk.Heb ruim half jaar geleden fiets weggebracht naar plaatselijke fietsenmaker, remcilinders zaten vast nieuwe geplaatst en nu weer hetzelfde remt niet,zie ik iets over het hoofd wat ik zelf kan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.