Schijfremmen afstellen

Schijfremmen afstellen

Zelf de schijfremmen afstellen van je fiets. Het klinkt heel erg ingewikkeld maar het tegendeel is waar. Het afstellen van je schijfremmen hoeft niet meer dan 5 minuten te kosten en je hebt niet meer nodig dan alleen een inbussleutel.

Schijfremmen komen onder andere voor op mountainbikes en e-bikes. Deze laatste categorie zorgt er ook voor dat schijfremmen steeds vaker gebruikt worden. Sommige schijfremmen worden bedient met een kabel maar meestal zijn dit hydraulische systemen.

Met hydraulische (schijf) remmen kun je erg goed doseren en ook erg stevig remmen als het nodig is. Dit maakt het een ideaal systeem op snelle fietsen. Ook in het terrein is dit wenselijk, vandaar dat dit ook vaak voor komt op mountainbikes. 

Wanneer moet je de schijfrem van je fiets afstellen?

Je stelt de schijf remmen af wanneer ze aanlopen of vervelend geluid maken. Een aanlopende rem zorgt voor erg veel energie verlies en is dus absoluut niet wenselijk.

Voordat je begint met afstellen:

Controleer of je wiel goed recht zit. Dit kan ervoor zorgen dat je rem piept of aanloopt. Als het wiel scheef zit en je vervolgens de rem gaat afstellen zit de rem natuurlijk ook niet goed. Zorg er dus voor dat het wiel netjes in het midden zit.

Remklauw losdraaien

Pak een inbussleutel 5 en draai de 2 bouten van de remklauw los. Je hoeft de bouten niet helemaal los te draaien, een slag of 2 is genoeg.

De 2 los te draaien bouten zie je op deze afbeelding:

Schijfremmen afstellen bouten

Rem in knijpen

Knijp de remhendel stevig in. Houd deze ingedrukt tot dat het afstellen klaar is.

Rem inknijpen

Remklauw vastdraaien

Draai nu de bouten van de remklauw aan, eerst hand vast. Draai vervolgens om en om de bovenste en de onderste bout vast. Houd ondertussen de handrem stevig ingedrukt.

Klaar!

Dit is alles wat nodig is om de schijf rem van je fiets af te stellen. Dit zelf doen kost slechts een paar minuten en kan je een hoop geld schelen.

Nog 1 handige tip dan:

Wanneer je onderweg bent en je schijfrem begint aan te lopen kun je dit ook snel oplossen. Haal de snelspanner van het desbetreffende wiel los, knijp de rem stevig in en duw de snelspanner weer vast. Dit centreert je wiel en zorgt ervoor dat je direct weer kunt fietsen zonder dat de rem aan loopt. Wanneer je thuis bent is het wel verstandig om even te checken waarom hij ineens begon aan te lopen.

Heb je nog vragen over schijfremmen afstellen? Stel ze gerust onder dit artikel en we zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

10 reacties

 1. Hallo,
  Mijn achterrem moet juist meer gespannen zijn, deze remt minder goed.
  Hoe moet ik dit dan bewerken?
  Bij een te gespannen rem moet de handrem ingrijpen te zijn en dan de rem weer vastdraaien.
  Maar wat de doen om de rem juist beter te laten werken, om de handrem minder in te knijpen?
  Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen.

  1. Hallo,

   Zou het kunnen dat de blokken versleten zijn? Deze kun je vervangen. Als dit niet werkt zul je de remleidingen moeten bijvullen met hydraulische olie of de kabel moeten opspannen.

   Groeten,

   Benn

 2. Hoi mijn schijfremmen remmen slecht ook doseren gaat niet moet hard knijpen en heb een lange remweg.
  rem voelt wel prima blokjes zijn noch goed zo te zien wel veel piepen in begin was een 2de hands
  pitstop opgespoten piepen was toen weg Mischien f.m? alle tips welkom!

 3. Kan je de remkabel van een schijfrem vervangen?Zo ja, hoe moet je dat dan doen?
  Ik wil mijn stuur hoger zetten, maar de kabel lijkt te kort. Hij is dus niet gebroken of zo… Ik wil enkel een langere. Het betreft hier een MTB van het merk Giant
  Dankt voor de suggesties.

 4. Dag, ik heb een hele dure nieuwe fiets met schijfremmen shimano xt en steekassen. Ik heb inmiddels al 15 keer opnieuw ingesteld (zoals beschreven) en ook gecheckt of de wielen goed vast zitten. Ook zijn de remblokken diverse keren ingeremd. Ik blijf een licht gekras en trilling voelen. Wat te doen?

 5. mijn schijfrem vooraan loopt steeds aan ,heb remklauw al afgesteld volgen procedure remklauw los ,rem inknijpen en remklauw vastzetten . Het is precies of mijn wiel zich verplaatst in zijwaartse richting en na een tijd mijn schijfrem terug aanloopt .wiel is een DT SWISS 32 met doorsteekas . Fietsmaker heeft schijf al een keer vervangen maar de problemen blijven . Als ik alles afstel remklauw,wiel in het midden etc.. lijkt het een tijdje goed te gaan en heb ik een perfecte vrijloop van wiel maar na een tijd lijkt er steeds iets mis te gaan en heeft het voorwiel geen perfecte vrijloop meer . Wel heb ik gemerkt dat er een kleine zijwaartse speling op voorwiel zit en wanneer ik optrek en je wiel toch een beetje van links naar rechts gaat hoor ik de schijf aanlopen voooral als de weg vuil of nat is .

  1. heb zelfde probleem om zot van te worden en ook enkel bij voorwiel
   vind dat de blokjes te dicht op schijf staan
   zouden er geen remklauwen zijn met iets meer speling

  2. Het zou kunnen dat je voorwiel niet goed vast is gedraaid, of dat er speling zit op je naaf. Hierdoor kan de positie van het wiel veranderen waardoor je remmen gaan aanlopen.

 6. werkt uitstekend! mijn achterrem werkte pas als ik volledig de rem toe deed na het vernieuwen van de blokjes, na dit te doen werkte deze terug perfect!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.