Piepende schijfremmen fiets verhelpen

Piepende schijfremmen fiets verhelpen

Heb je last van piepende schijfremmen? Dit is een enorm vervelend verschijnsel. In dit artikel gaan we jou vertellen hoe je piepende schijfremmen zelf kunt verhelpen.

Hoe ontstaan piepende schijfremmen?

Vaak beginnen schijfremmen te piepen op het moment dat ze nat of vies zijn. Ook kan vettigheid vervelende geluiden veroorzaken. Meestal komt vettigheid op de schijven tijdens het schoonmaken. Ook kan het zijn dat een fiets behandeld word met een vocht afwerend middel wat vaak ook olie bevat. Dit soort sprays kunnen de lak van je fiets beschermen maar pas altijd heel goed op in de buurt van de remmen van je fiets.

Fiets in remmen

Heb je een nieuwe fiets gekocht waarbij de remmen piepen? Dan kan het zijn dat je remmen niet goed in geremd zijn. Dit kun je doen door ongeveer 2 minuten lang te fietsen en de rem lichtjes in te knijpen zodat deze aan sleept. Dit zorgt ervoor dat de remblokken en schijven flink warm gestookt worden en kunnen piepen verhelpen en/of voorkomen. Ook verleng je hiermee de levensduur van je remblokken.

Piepende remmen verhelpen

Maak de schijf goed schoon met remmen reiniger. Zorg dat je de hele schijf goed ontvet. Even een beetje op de schijf spuiten is dus niet genoeg. Het is belangrijk dat de schijf helemaal ontvet is. Maak alle gaatjes goed schoon.

Probeer nu een paar keer goed te remmen. In de meeste gevallen zal het al een stuk beter zijn. Als dit niet het geval is is er echt vettigheid op je schijf en/of remblokken terecht gekomen. In dit geval zul je nog wat verder moeten gaan.

Maak opnieuw de schijf helemaal schoon met remmen reiniger. Schuur deze even op met heel fijn schuurpapier. 

Vervang vervolgens de remblokken. De remblokken krijg je niet meer goed schoon als deze echt vet geworden zijn. Als je de nieuwe blokken gemonteerd hebt en 100% zeker weet dat er geen vuil of vettigheid op de schijf zit kun je deze gaan in remmen volgens de instructie hierboven.

Wil je een snellere oplossing? Dan zijn er ook middeltjes te krijgen die piepende schijfremmen verhelpen.

Samenvatting

In de meeste gevallen is het genoeg om de remschijf helemaal goed te ontvetten en schoon te maken. Vervolgens kun je een rondje fietsen en af en toe even goed remmen. Is het nog niet opgelost? Dan kun je de schijf opnieuw schoonmaken, opschuren en de remblokken vervangen. Zodra je de blokken vervangen hebt moet je ze nog even goed in remmen en kun je er weer tegen aan!

Veel gestelde vragen over piepende schijfremmen

Kunnen remschijven piepen?

Jazeker. De combinatie van remschijven en remblokken kunnen een piepend en gillend geluid veroorzaken. Dit kan erg hard zijn.

Kan er WD40 op remschijven?

Helaas zien we dit erg vaak gebeuren. Dit mag absoluut niet en moet je ten alle tijden voorkomen. Als er vettigheid op de remschijf komt levert dit op termijn alleen nog maar meer herrie op en het kan zijn dat je fiets nooit meer fatsoenlijk gaat remmen. WD40 trekt ook in de blokken. Met een beetje pech moet je de blokken vervangen en alles grondig ontvetten voordat je de rem weer kunt gebruiken. 

Is het erg als je remmen piepen?

Dit is erg irritant en kan voor veel frustratie zorgen. Ook kan het zijn dat je blokken al flink versleten zijn en ook je remschijf aan het slijten is op het moment dat je remmen piepen.

Hoe remschijven reinigen?

Remschijven kun je schoonmaken met een krachtige ontvetter zoals remmenreiniger. Zorg dat er nooit vettigheid in de buurt komt van je remschijven. In veel schoonmaakmiddelen zit ook olie of iets dergelijks omdat dit zorgt voor glans. Gebruik dus alleen krachtige ontvetter zoals remmen reiniger. 

Waarom piepen nieuwe remmen?

Nieuwe remblokken en schijven moeten altijd ingeremd worden. Doorgaans doet de fabrikant dit met een remmenbank. Je kunt dit ook zelf doen als je bijvoorbeeld zelf je remblokken vervangt. Fiets ongeveer 2 minuten en knijp de rem lichtjes in. Zo stook je de schijf en de blokken goed warm en ontstaat er een laagje wat piepen in de toekomst voorkomt.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het ons even weten in de reacties.

Loopt je schijfrem aan? Leef hier hoe je je schijfrem kunt afstellen.

Eén reactie

 1. wat hier beschreven wordt.
  wordt je niet verteld bij de fiets Handelaar.
  wij zijn leken.
  dus nemen aan dat het goed zit.
  ik heb dit probleem nu.
  bij droog weer .
  perfect.
  bij nat weer.
  of de brandweer er aan komt.
  hij schreeuw het uit.
  nu maar hopen dat het goed komt.
  fiets 4 maanden oud.
  120km mee gereden.
  in droog weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.