Crank versleten – Zelf crank vervangen

Crank versleten – Crank of voortandwiel vervangen van je fiets.

Benodigdheden:

Zo nu en dan kan het wel eens zijn dat het crank versleten is. Je fiets gaat vervelend trappen en erg kraken.

Hoe zie je dat je voortandwiel versleten is? Om te beginnen een afbeelding van hoe een goed tandwiel eruit hoort te zien. Deze heeft een nette strakke vorm waar de ketting mooi soepel overheen kan lopen.

Crank versleten - Goede crank

Zodra je tandwiel versleten is beginnen de tandjes te lijken op een soort haaienvin. Er zit een kleine uitholling bij elke schakel zoals op de foto hieronder.

Tandwiel vervangen

Als je tandwiel er zo uit ziet is de kans zeer groot dat deze aan vervanging toe is. Doordat de ketting elke keer blijft haken achter de ‘haaienvinnetjes’ van het tandwiel gaat hij kraken.

Nu je dit geconcludeerd hebt kun je een nieuwe crank opzoeken. Het belangrijkste is dat je een crankstel vind met evenveel tanden als je huidige crankset. Dit is vaak 38 of 44.

Stap 1: Oude crank verwijderen

Je kunt nu als eerste je oude crank los halen. Hiervoor heb je een cranktrekker nodig, zonder is het bijna niet mogelijk om deze reparatie uit te voeren. Waarschijnlijk zit er een crankdop in het midden van je crank, deze kun je los halen met een kleine schroevendraaier. Vervolgens zie je een crankbout zitten, deze kun je losmaken met een dopsleutel 14 of soms 15. Nu je deze los hebt gehaald draai je je cranktrekker in de crank. Het is super belangrijk om hem zover mogelijk in te draaien, doe je dit niet kan het zijn dat je de crank en de cranktrekker kapot draait. Nu draai je het achterste gedeelte van de cranktrekker vast en komt je crank los van de trapas. Soms kan het helpen om wat olie tussen de crank en de trapas te spuiten.

Stap 2: Nieuwe crank monteren

Je ziet nu het uiteinde van de trapas. Duw de nieuwe crank over de trapas heen en geef hem nog een goede tik met een kunststof hamer zodat je zeker weet dat de crank er helemaal op zit. Nu draai je de crankbout weer goed vast, bij voorkeur met een beetje loctite of andere borgvloeistof en monteer je de crankdop.

Stap 3: Proefrit

Nu kun je de fiets testen en als het goed is concluderen dat hij weer perfect fietst. Mocht dit niet zo zijn kun je nog even de artikelen over ketting vervangen of achter tandwiel vervangen lezen.

Verbogen crank

Als je fiets om valt dan word de klap vaak opgevangen door je pedalen en/of je crank. Daardoor kan je crank verbuigen. Dit geeft een heel gek gevoel tijdens het fietsen. Het lijkt net alsof je voet steeds een stukje draait tijdens het trappen. Stalen cranks kun je bijbuigen met een Crankrichter. Een aluminium crank moet je meestal vervangen. Als je deze vaker bij buigt kan het zijn dat deze gaat scheuren en in ieder geval zijn kracht verliest.

Heb je nog vragen of opmerkingen over crank vervangen? Laat het dan even weten onder dit artikel.

8 reacties

 1. Hallo,

  Ik heb een Gazelle orange fiets en ben er zeer tevreden mee.

  Mijn trapper (crank?) kraakt enorm, er zit speling tussen de crank en crank- as.

  Voor ik aan de reparatie begin wil ik graag wat informatie inwinnen.

  Welk gereedschap heb ik nodig om de crank van de crank- as te halen voor dit model fiets?
  Is het nu ook nodig om de crank- as te vervangen? Wat voor gereedschap heb ik daar dan voor nodig?

  Graag uw spoedige reactie.

  Groetend,

  Krijn van den Berge.

  1. Hoi allemaal,
   Als allereerst wil ik zeggen dat deze site echt een uikomst is, top!!

   Mijn trapper zit helemaal vast geroest aan het uiteinde van de crank. Hoe krijg ik deze het beste eraf zonder een nieuwe crank te plaatsen?

   Hopelijk heeft iemand een goede tip voor mij, alvast bedankt!

   Groetjes Ilyasse

 2. Hallo,
  de schroefdraad is beschadigd en ik kan de crank niet verwijderen met de cranktrekker.
  bestaat er een andere manier om deze te verwijderen?

  groeten

  hans

  1. Hoi Hans,

   Balen! Meestal is dan de enige optie om voorzichtig de crank door te slijpen met een slijptol. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen zodat je niet de trapas beschadigd.

   Helaas weet ik zo geen makkelijkere oplossing.

   Succes met klussen in ieder geval!

 3. Hallo,
  Ik heb een e-city elektrische fiets van e-novation (gekocht in 2018) en sinds kort zit er speling tussen het moment dat aangezet wordt op de pedalen en het moment dat er weerstand gevoeld wordt en er spanning op de ketting komt/de fiets in beweging komt. Als je door blijft trappen dan voel je geen speling maar op het moment dat je kort de voeten stil houdt en dan weer gaat trappen dan is er een speling van ca. een kwart slag en is er ook het geluid van een korte tik te horen.
  Wellicht wordt de speling veroorzaakt doordat de motor later dan normaal “inhaakt”?
  Ik hoop dat je mij kunt helpen.
  Herman

 4. Hoi,
  Ik overweeg een gereedschapsset voor fietsen aan te schaffen om zelf onderhoud te kunnen plegen en reparaties uit te voeren. Kunt u enig advies geven over wat er zeker in een set zou moeten zitten en welke zaken toch wel aan te raden zijn?

 5. Goedemiddag,

  Ik ben zelf mijn racefiets oude Batavus Champion aan het opknappen en liep tegen een probleem aan. Een van de moeren van het crankstel is beschadigd en ben op zoek naar een nieuwe. Deze heb ik los gehaald met dop 14. Een normale moer M10 past niet, is ook dop 13. Heeft iemand een idee wat voor soort draad deze moer heeft of waar ik deze kan bestellen?

  Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.