Tandwiel vervangen

Tandwiel vervangen van je fiets.

Tandwiel vervangen van je fiets.

Zeker als je een fanatieke fietser bent is dit een bekend klusje: tandwiel vervangen. Elke keer je fiets naar de fietsenmaker brengen kost je handen vol met geld. Terwijl een tandwiel je maar 2,- en een beetje tijd hoeft te kosten.

Benodigdheden:

  • Tandwiel
  • Schroevendraaiers
  • Steeksleutels
  • Inbussleutels

Je fiets kraakt tijdens het trappen. Het zou aan je ketting kunnen liggen. Maar hoe zit het dan met je tandwielen?

Om te beginnen een afbeelding van hoe een goed tandwiel eruit hoort te zien. Deze heeft een nette strakke vorm waar de ketting mooi soepel overheen kan lopen.

Tandwiel vervangen

Zodra je tandwiel versleten is beginnen de tandjes te lijken op een soort haaienvin. Er zit een kleine uitholling bij elke schakel zoals op de foto hieronder.

oud versleten tandwiel

Als hij er zo uit ziet is de kans zeer groot dat deze aan vervanging toe is. Doordat de ketting elke keer blijft haken achter de ‘haaienvinnetjes’ van het tandwiel gaat hij kraken.

Vaak is alleen het achtertandwiel versleten. Het kan ook zijn dat de crank versleten is, Ziet de crank er net zo uit als het achtertandwiel op de foto hierboven? Dan is het een goed idee om deze ook te vervangen

Achtertandwiel vervangen.

Stap 1: Wiel demonteren

Je kunt beginnen met het verwijderen van je kettingkast. Nu je dit gedaan hebt is het zaak om de wielmoeren, de kettingspanners en je remverankering los te draaien. Als je in het bezit bent van een fiets met versnellingen kan moeten deze ook los gehaald worden.

Stap 2: Tandwiel demonteren

Nu zie je als het goed is je tandwiel zitten. Deze zit vergrendeld met een borgring. Deze moet eerst verwijderd worden. Dit kun je doen door een kleine platte schroevendraaier in 1 van de inkepingen te duwen en zo de ring eraf te wippen. Nu kun je je tandwiel er zo af pakken.

Stap 3: Nieuw tandwiel monteren

Tel de tandjes van het oude tandwiel en zorg dat je in het bezit komt van een nieuw achtertandwiel met een gelijk aantal tandjes. Als je dit niet doet veranderd het verzet van je fiets en gaat je fiets zwaarder of lichter trappen. Nu duw je het nieuwe achtertandwiel met de nokjes in de inkepingen in de naaf en kun je hem opnieuw vergrendelen met de borgring. Normaal kan dit erg lastig zijn maar als je dit precies doet zoals ik het ook doe in dit filmpje is het super simpel. 2 kleine platte schroevendraaiers en je wipt de borgring er zo weer omheen.

Stap 4: Smeren en proefrit

Nu kun je je wiel weer in de fiets zetten, de ketting opspannen en smeren en eventueel de versnellingen afstellen. Vervolgens maak je nog even een proefrit en kom je tot de conclusie dat hij weer fietst als een nieuwe. Zo makkelijk is zelf je tandwiel vervangen dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *