Fietsketting schoonmaken

Fietsketting schoonmaken

Fietsketting schoonmaken is een fiets onderhoud dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Door je ketting goed schoon te houden voorkom je problemen en slijtage in de toekomst. In deze blog gaan we jou vertellen waar je rekening mee moet houden als je zelf je ketting schoon maakt.

Wat heb je nodig?

  • Tandenborstel of kettingborstel
  • 2 doeken
  • Ontvetter of afwasmiddel
  • Ketting olie

Stap 1: Kettingkast demonteren (indien van toepassing)

Heb je een fiets met kettingkast? Demonteer deze dan eerst zodat je goed bij de ketting kunt. Als je een fiets hebt zonder kettingkast of een half open kettingkast is dit niet nodig.

Stap 2: Grof schoonmaken

Spuit de ketting in met ontvetter. Heb je geen speciale ontvetter bij de hand? Je kunt ook een spuitfles vullen met warm water en afwasmiddel. Dit is ook prima om je ketting te reinigen. Zorg dat de ketting helemaal goed ingespoten is met je ontvetter. Poets vervolgens al het vuil er af met 1 van de doeken. Spuit eventueel de doek ook in met ontvetter. Doe dit net zolang totdat de ketting er weer netjes uit ziet.

Vergeet ook niet om de tandwielen schoon te maken met de doek en ontvetter. Anders is het natuurlijk water naar de zee dragen.

Stap 3: De laatste restjes

Pak nu weer een schone doek en zorg ervoor dat je ook de laatste restjes vuil van de ketting af haalt. Ga net zolang door totdat de ketting er weer als nieuw uit ziet. Maak de ketting als je klaar bent goed droog. Zorg dat er geen ontvetter meer op de ketting zit.

Stap 4: Ketting smeren

Als de ketting helemaal schoon en 100% droog is kun je de ketting gaan smeren. Gebruik hiervoor een geschikt smeermiddel. Zorg dat je de gehele ketting goed smeert. Fiets even een stukje of draai de pedalen rond als je de fiets hebt opgehangen of op zijn kop hebt gezet.

Heb je een derailleur fiets? Schakel dan even heen en weer om ervoor te zorgen dat de olie ook over de tandwielen verspreid word.

Lees hier meer over Ketting smeren.

Stap 5: Overtollige olie weghalen

Zorg dat de ketting niet te vet is. Te veel olie trekt juist vuil aan. Je kunt beter wat vaker dun smeren dan af en toe veel te dik. Je kunt de zijkanten van de ketting afnemen met een doek.

Stap 6: Monteer kettingkast (indien van toepassing)

Als je een kettingkast hebt kun je deze weer monteren. Als dit niet het geval is hoeft dit natuurlijk niet.

Je bent nu klaar met het schoonmaken en smeren van je ketting.

Is je ketting te ver heen? Lees dan hier hoe je je ketting kunt vervangen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over fietsketting schoonmaken? Reageer dan gerust even onder dit artikel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.