Serienummer fiets vinden

Serienummer fiets – Framenummer vinden

Serienummer fiets vinden? Elke fiets heeft een serienummer. Dit serienummer is heel erg belangrijk. Dit is vaak namelijk het enige echt unieke aan je fiets. Op het moment dat je fiets gestolen word kun je het serienummer doorgeven aan de politie. Je fiets word dan geregistreerd als gestolen. Op het moment dat de politie ergens een fiets tegen komt die ze niet vertrouwen kunnen ze deze checken en in beslag nemen.

Ook kan de fiets niet meer verhandeld worden. Fietsenwinkels en andere mensen die in gebruikte goederen handelen zullen fietsen altijd checken voordat ze deze inkopen. Door het serienummer door te geven bij je aangifte maak je dus eigenlijk de fiets helemaal waardeloos en vergroot je de kans dat je deze terug krijgt.

Framenummer / serienummer fiets direct noteren

Het is belangrijk om direct als je een nieuwe fiets koopt het serienummer ergens op te schrijven. Als je je fiets verzekerd moet je deze sowieso al doorgeven. Schrijf het ergens op waar je het niet kwijt kunt raken samen met eventuele boekjes en je reserve sleutel.

Je kunt ook vragen of de fietsenmaker met jou samen het serienummer wil bekijken en of deze op de bon gezet kan worden. Je weet dan zeker dat je het goede nummer hebt. Sommige fietsenmakers zetten dit standaard op de bon. Zeker bij elektrische fietsen. Bij normale fietsen zul je hier zelf om moeten vragen.

Waar vind je je het serienummer op je fiets?

Nieuwe fietsen

Op nieuwere fietsen (meestal tot ongeveer 15 jaar oud) zit een sticker met het serienummer. Deze sticker zit vaak onder de lak zodat deze er niet zomaar af gaat. Dit serienummer vind je over het algemeen op 3 plekken op je frame.

  • Op de achtervork in de buurt van de pedalen
  • Onder op het frame, om dit goed te kunnen zien kun je het beste de fiets op zijn kop zetten
  • Op de verticale framebuis. Ook in de buurt van de pedalen

Vaak is dit een streepjes code. Deze code kun je scannen met de stopheling app. Ook kan de politie deze scannen zodat ze niet steeds de codes hoeven over te typen bij grootschalige controles. Onder de streepjescode staan cijfers en soms letters. Deze cijfers en letters vormen het framenummer. Deze kun je ook checken in de app of bij het RDW.

Frame sticker framenummer

Oudere fietsen

Bij oudere fietsen zit er vaak geen sticker op het frame maar zit het nummer in het frame geslagen. Deze serienummers vind je vaak onder op de trapas. Hiervoor kun je dus ook weer het beste de fiets even omdraaien.

Ook kan dit serienummer voor op het frame zitten op de balhoofd buis. Dit is de framebuis waar het stuur en de voorvork in zitten. 

Als laatste kan deze nog achter bij de bagagedrager zitten. Vlak boven het punt waar de bagagedrager op het frame gemonteerd zit.

Geslagen serienummer

Fietsen zonder serienummer

Er kunnen 3 redenen zijn waarom een fiets geen serienummer heeft.

De fiets heeft nooit een framenummer gehad. Dit kan eigenlijk alleen bij hele oude fietsen of bij fietsen uit het buitenland. Sommige hele goedkope omafietsen zijn bijvoorbeeld niet voorzien van een serienummer. Vanaf 1 januari 2010 is het verplicht en heeft dus iedere fiets een serienummer.

  • Het framenummer is vergaan. Dit kan voorkomen bij oudere fietsen. Het punt waar het framenummer gezeten heeft is zo verroest dat het nummer niet meer te lezen is.
  • De sticker is verwijderd. Omdat deze onder de lak zit valt deze er niet zomaar af. Op het moment dat een sticker er niet meer is is deze dus meestal bewust verwijderd.

Vaak kun je het wel zien als een framenummer verwijderd is. Vaak is het frame beschadigd op de plek waar het serienummer gezeten heeft.

Wat moet je doen met fietsen zonder serienummer?

Je kunt hier in principe niets mee. Als het framenummer weggeroest is  of als het een oudere goedkope omafiets betreft heb je wel een goed verhaal maar als de sticker verwijderd is mag je de fiets niet meer verkopen. Ook niet gebruiken trouwens. Eigenlijk is het hele frame dus waardeloos geworden.

Als je een nieuwere fiets hebt zonder serienummer kun je deze dus eigenlijk alleen inleveren bij de gemeente of politie. 

Vals serienummer

Er zijn ook innovatieve fietsendieven die stickers vervangen. Ze maken de originele stickers van een fabrikant na en zetten hier een ander nummer op. Deze plakken ze op de plek waar de oude sticker gezeten heeft.

Door met je vinger over het serienummer heen te gaan voel je vaak wel of deze onder de lak zit of niet. Als er echt een randje te voelen is kan zit duiden op een nep serienummer. Dit neppe serienummer zou je er ook zo af kunnen trekken.

Zelf ben ik een aantal keer zo’n sticker tegen gekomen en moet ik zeggen dat het in eerste instantie realistisch lijkt maar als je er goed naar kijkt kun je vaak wel ontdekken dat er iets niet klopt.

Fiets checken of diefstal

Vermoed je dat een fiets gestolen is of wil je voordat je een nieuwe fiets gaat kopen controleren of deze gestolen is? Dit kun je doen via de Stopheling app van de politie of online via het RDW.

Lees hier waar je verder op moet letten bij het kopen van een gebruikte fiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.