Remkabel vervangen – Fiets rem kabel monteren

Remkabel vervangen

Remkabel vervangen is een veel voorkomende reparatie. Vaak gaan kabels roesten of komen ze in de knel te zitten waardoor je fiets niet meer zo remt als dat hij in eerste instantie deed. Vaak als je remmen niet goed werken word dit veroorzaakt door slechte kabels.

Gelukkig is het vervangen van een remkabel een erg gemakkelijk klusje wat bijna iedereen wel zelf kan doen.

Voor de handelaren / fietstechnici onder ons, een remkabel kost je 0,44 tot 0,95 cent. De reparatie kost 5 tot 10 minuten en je kunt hier ongeveer 12,50-17,50 voor vragen. Lekker verdienen dus!

Remkabel per stuk 0,95
Remkabel per doos van 50 stuks 24,95

Als je wilt beginnen met het vervangen van je remkabel is het belangrijk om te bepalen wat voor remsysteem er op je fiets zit. Een rollerbrake, trommelrem of misschien wel V-brakes. In alle gevallen is deze reparatie goed te doen.

Wanneer moet je je remkabel vervangen?

Het meest voorkomende probleem met remkabels is dat ze kunnen gaan roesten. Het kost dan veel meer kracht om te remmen en je remkracht verminderd. Het lukt dan dus niet goed om stevig te remmen. Ook kan het zijn dat je remkabel er niet zo goed meer uit ziet. Om je fiets weer netjes te maken kun je de kabel dan vervangen. Ook gaat je remkabel gegarandeerd minder werken als hij er al niet zo goed uit ziet.

Kosten remkabel vervangen

Een remkabel vervangen kost bij de fietsenmaker ongeveer 20-40 euro. Als je het zelf doet heb je alleen de kosten van de kabel zelf. Een binnenkabel kost je ongeveer een euro. Een binnen en buitenkabel kost je nog geen 3 euro. Een mooie manier om wat geld te besparen dus.

Begrippen in dit artikel:

Kabelnokjes frame

Kabelnokjes frame

Stelnok rollerbrake

Stelnok rollerbrake

Kabelnok rollerbrake

Kabelnok rollerbrake

Stelnok remhendel

Stelnok remhendel

Rollerbrake remkabel vervangen

Stap 1:

Draai de kabelnok aan de rollerbrake los en demonteer de binnenkabel.

Stap 2:

Demonteer de kabel bij het remhandvat. Bepaal nu of je de binnen en buitenkabel wil vervangen of alleen de binnenkabel. Over het algemeen kun je ze beter beide vervangen als je toch bezig bent. Als de buitenkabel er echt als nieuw uit ziet kun je deze laten zitten.

Stap 3:

Pak je nieuwe binnenkabel en knip eventueel een nieuwe buitenkabel op maat. Als de huidige buitenkabel mooi loopt (geen knikken, niet heel strak en niet in een enorme boog) kun je een nieuwe kabel afknippen op dezelfde maat als de oude buitenkabel. Werk de buitenkabel af met afwerk dopjes.

Stap 4:

Zorg ervoor dat de nieuwe kabel mooi door de daarvoor bestemde nokjes loopt. Monteer de binnenkabel in het remhandvat en duw de binnenkabel door de buitenkabel heen. Gebruik je de oude bestaande buitenkabel? Spuit hier dan een beetje smeer middel in. Dit voorkomt roest in de toekomst en zorgt dat de kabel mooi blijft lopen.

Stap 5:

Draai de stelnok aan de remhendel helemaal naar binnen. Monteer de binnenkabel in de kabelnok bij de rollerbrake. Zorg dat de kabel niet los hangt. Het mooiste is om deze direct op de juiste spanning te brengen. Dit kun je doen door het de remarm van de rollerbrake een klein beetje in te drukken en vervolgens de kabelnok vast te draaien.

Stap 6:

Controleer of het wiel mooi soepel loopt en de rem niet aan loopt. Controleer vervolgens of je de remhendel niet te ver in kunt drukken. Hoe ver dit precies is is een smaak kwestie. Het is wel de bedoeling dat je hem niet tot aan het handvat kunt indrukken. In dit geval heb je niet de optimale remkracht van je rollerbrake. Draai waar nodig de stelnok bij de rollerbrake een stukje uit. Op deze manier span je de rem wat op. Borg de stelnok weer met een sleutel 10.

Stap 7:

Staat je remkabel op de juiste spanning? Mooi. Je kunt nu de overtollige binnenkabel afknippen en deze afwerken met een binnenkabel hoedje. Het binnenkabel hoedje is niet perse nodig alleen als je dit niet doet gaat de binnenkabel op termijn rafelen en kun je hem waarschijnlijk niet meer los en vast maken in de toekomst.

De stelnok aan de remhendel is puur en alleen bedoelt voor snel bijstellen onderweg. Zorg dus dat deze nu helemaal ingedraaid blijft staan. Dit ziet er netter uit en zorgt ervoor dat je snel kunt bijstellen als je onderweg bent.

Heb je nog meer problemen met je rollerbrake? Lees dan dit artikel:

Rollerbrake remmen repareren

Trommelrem remkabel vervangen

Stap 1:

Kijk of aan het einde van je huidige remkabel al een aanschroef draadeinde met inbus zit of niet. Als deze een inbus heeft kun je deze wellicht hergebruiken. Heb je een aanschroef draadeinde? Top. Draai de inbus los en demonteer deze. Als dit niet het geval is kun je de huidige haak of stelbout afknippen en weggooien. 

Stap 2:

Demonteer de oude binnenkabel en bepaal of je de binnen en buitenkabel of alleen de binnenkabel wilt vervangen. Vervang je ook de buitenkabel? Top. Knip deze af op de juiste maat, werk hem af met de afwerkhoedjes en monteer hem in de daarvoor bestemde nokjes op het frame.

Stap 3:

Draai de stelnok in de remhendel helemaal naar binnen. Monteer de nieuwe binnenkabel in de remhendel en duw deze door de buitenkabel heen. Monteer aan het einde van de binnenkabel het oude of nieuwe aanschroef draadeinde, draai deze goed vast. Zorg ervoor dat de binnenkabel direct strak loopt en het aanschroef draadeinde zo los mogelijk is afgesteld. Deze kun je later gebruiken om de rem weer op te stellen.

Stap 4: 

Test of het wiel goed vrij loopt en je de remhendel niet te ver kunt indrukken. Hoe ver je hem in kunt drukken is vooral een smaak kwestie. Stel hem af zoals jij dit fijn vind. Let wel op dat je de remhendel niet tot aan het handvat kunt indrukken. In dat geval heb je niet de optimale remkracht.

Stap 5:

Knip de overtollige binnenkabel af direct achter het aanschroef draadeinde.

Stel altijd bij dmv het aanschroef draadeinde. Zorg ervoor dat de stelnok aan de remhendel helemaal ingedraaid blijft. Deze kun je gebruiken om onderweg een beetje bij te stellen wanneer dit op termijn nodig is.

Je hebt nu zelf je remkabel vervangen!

Remhendel vervangen

In sommige gevallen kan het ook zijn dat je remhendel kapot is. Deze kan afbreken maar er kan ook vervelende speling op ontstaan. Om je remhendel te vervangen moet je het handvat demonteren. Vervolgens draai je de oude remhendel los met een inbussleutel. Je schuift de remhendel er zo van af. Vervolgens kun je de nieuwe remhendel monteren en het handvat er weer op zetten. Je kunt de remgreep er dus niet om heen buigen. Je dient altijd eerst het handvat te demonteren.

Heb je nog vragen over het vervangen van kabels of repareren van remmen? Reageer even onder dit artikel en we zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Hier kun je meer handige artikelen vinden over remmen

Piepende remmen verhelpen

Trommelremmen repareren

Remmen afstellen

Remblokken afstellen

Rollerbrake remmen repareren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.