Fiets handvatten vervangen

Fiets handvatten vervangen

Zelf je fiets handvatten vervangen. Zijn de handvatten van je fiets kapot? Of heb je misschien wel van die kleverige Batavus of Gazelle hand vatten op je fiets? Wanneer je naar de fietsenmaker gaat voor een originele set betaal je de hoofdprijs. Daarnaast bestaat het risico dat deze net zo blijken te zijn als de vorige. Gelukkig heb je ook imitatie handvatten voor slechts 3,95. Deze moet je natuurlijk nog wel even zelf monteren. Dit kan vrij lastig zijn maar met een paar kleine tips heb je het zo voor elkaar.

Oude handvatten demonteren

Je oude handvat demonteren kun je op verschillende manieren doen. Je gaat ze toch weggooien dus het is de kortste klap om gewoon een stanleymes te pakken en deze gewoon kapot te snijden. Maar de compressor is ook een goed idee. In het filmpje onder dit artikel kun je zien hoe ik de compressor tussen het handvat zet en hij er praktisch automatisch af glijd.

Ook kun je handvatten demonteren door hier een kleine schroevendraaier tussen te zetten en er vervolgens iets tussen te spuiten of gieten. Dit kan bijvoorbeeld met wasbenzine of WD40.

Sommige handvatten zitten ook geborgd met een inbusbout. Wanneer je deze helemaal losdraait kun je ze er zo af pakken. Deze zitten verder niet strak om het stuur heen.

Nieuwe handvatten monteren

Je hebt je oude handvat verwijderd. Top! Maar hoe kun je nu de nieuwe weer monteren? Als je hem ‘’droog’’ op je stuur probeert te duwen lukt dit vaak voor geen meter. Gelukkig kun je dit ook anders doen.

Giet een beetje wasbenzine in je handvat en duw hem zonder veel moeite zo op het stuur. Wanneer je handvat op de goede plek zit verdampt de wasbenzine en zit hij in een paar minuten muurvast. Je kunt dit ook met water doen maar dit werkt vaak een stuk minder. Bekijk in de video hieronder nog even hoe ik dit precies doe.

Monteren met warm water

Heb je geen wasbenzine in huis? Leg de nieuwe handvatten een paar minuten in een bakje heet water. Door de warmte zetten de handvatten uit. Je kunt de handvatten nu zo over stuur schuiven. Zodra de handvatten afgekoeld zijn zitten ze zo vast als een huis.

Doe dit niet

Ik zie ook vaak dat mensen olie of smeermiddel gebruiken voor het monteren van handvaten. Dit is GEEN goed idee. De olie blijft er tussen zitten en dit verdampt dus niet. Met als resultaat dat je handvat nooit goed vast gaat zitten. Het levert natuurlijk erg vervelende situaties op als je op je fiets zit en het handvat ineens los schiet. Gebruik dus altijd iets wat helemaal verdampt en controleer achteraf goed of je handvat echt vast zit.

Via deze link kun je goedkope nieuwe handvaten vinden. Je kunt hier handvatten kopen vanaf 0,85. Ook leren handvatten zijn te verkrijgen vanaf 5,95.

Sturen en handvatten

Heb je nog vragen over fiets handvatten vervangen? Reageer dan even onder dit bericht en we zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Lees hier al onze artikelen over Fiets Reparatie.

18 reacties

 1. Goedendag,
  Wat gedaan als huidige handvaten in orde zijn maar wel een paar centimeter naar buiten zijn geschoven, wat wordt dan de manier om deze weer op zijn plaats te krijgen? Of is snijden en nieuwe kopen de optie?

  Bvd,
  Mvg Rick

   1. Hallo!

    Vaak kun je deze er in duwen met de nodige kracht. Als dit niet lukt kun je dit voorzichtig doen met een kunststof hamer doen. Heb je deze niet? Dan kan het met een normale hamer en een houten plankje oid. Wel voorzichtig want de dop moet niet kapot natuurlijk.

    Succes!

 2. Mijn Handvaten gleden er redelijk goed op….maar zitten dus ook niet erg strak en zijn nog te bewegen. Hoe los ik dit op?

  Gr.

  Marijke

  1. Iets wat soms wel eens gedaan wordt in zulke situaties (niet echt volgens de regels van de kunst, maar het werkt wel) is enkele toeren tape rond het stuur draaien om het stuur dat millimetertje dikker te maken, Waardoor het handvat wel gaat klemmen

 3. We kochten een 2de hands cortina.
  Heel tevreden over, maar 1 handvat zit behoorlijk los.
  Heeft iemand een tip om deze stabiel & vast te krijgen?

 4. De wasbenzine (zippo aansteker vloeistof had ik alleen ) tip is fantastisch! 10 minuten aan het prutsen geweest. Resultaat: rode en pijnlijke handen, handvat nog niet eens halverwege.

  Paar druppels wasbenzine, en met twee vingers kon ik hem er zo overtrekken. Dank voor het delen!

 5. De peddelvorming van het handvat moet dat naar je toe ( zodat je muis van je hand erop rust )of van je af (zodat het bij de pink zit)

 6. Een oplossing die ik heb gezien bij een erkende fietsenmaker.
  Hij gebruikte Simson Solutie.
  Deed daar iets van op het stuur en ging daarna DIREKT het handvat er op schuiven.
  Hij deed dat per handvat.
  Het voordeel is dat het handvat, na droging van de Solutie goed vast zit.
  Het nadeel is dat het handvat DIREKT goed in positie moet worden gedriaaid.

 7. Ik heb een bel/handvat combinatie van gazelle en krijg deze niet los. Nou las ik dat deze waarschijnlijk met een schroefje vastzit, maar dat kan ik niet eens vinden. Hoe krijg ik dat ding er nou af?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.