Trommelrem piept of blijft hangen

Trommelrem piept of blijft hangen

Trommelrem repareren, reviseren en onderhouden.

Wanneer je trommelrem piept of blijft hangen kan dit erg vervelend zijn. Je komt nog regelmatig fietsen tegen met een ouderwetse trommelrem. Recentere fietsen zijn allemaal uitgerust met rollerbrakes of andere remsystemen maar op oudere fietsen komt dit nog volop voor.

Trommelrem piept of blijft hangen 2

Na een tijd mankeert er wel eens wat aan je trommelremmen. Ze gaan piepen, kraken of remmen slecht. Ook veren ze vaak niet goed terug, je rem blijft dan aanlopen. Dit is super vervelend maar wel goed op te lossen. Deze remmen kun je vaak nog gewoon repareren.

Benodigdheden:

 • Standaard gereedschap zoals steek/ringsleutels, hamer, bankschroef, misschien een inbusset.
 • Vijl
 • Schuurpapier
 • Remmen reiniger (!!!)

Krakende/piepende trommelrem

Wanneer je fiets wat ouder word (wat hij waarschijnlijk is omdat deze remmen al jaren niet gebruikt worden) beginnen de remmen vaak een heel vervelend piepend/knarsend geluid te maken. Wanneer dit gebeurd schrijven veel mensen hun fiets af terwijl dit absoluut niet nodig is.

Om te beginnen haal je het wiel uit je fiets. Dit heb ik vaker uitgelegd dus dat laat ik nu even achterwege. Wanneer je het losse wiel in je hand hebt kun je de rem losdraaien. Hij zit vaak vergrendeld met een grote moer en een aantal ringen. Draai deze moer los en pak de hele rem van het wiel af.

Je ziet nu 2 remvoeringen zitten. Deze druk je bij het remmen naar buiten tegen de trommel aan. Hier zit het probleem wanneer een rem piept. Deze remvoeringen krijgen vaak scherpe randen wat dit probleem veroorzaakt.

Pak een fijne vijl en begin de randen scheef af te vijlen. Doe dit wel alleen aan de randen, wanneer je teveel weg vijlt gaat je rem uiteindelijk minder lang mee. Zorg dat de randen weer mooi rond worden. Wanneer dit gelukt is pak je een stukje schuurpapier en schuur je de hele remvoering licht op. Daarna schuur je ook de binnenkant van de trommel licht op.

Nu je dit gedaan hebt kun je zowel de trommel als de rem even schoonspuiten met remmenreiniger. Let op, wanneer je dit gedaan hebt moet je zowel de remvoeringen als de trommel niet meer met je vingers aanraken.

Het kan ook geen kwaad om preventief nog even het verhaal hieronder toe te passen wanneer je de hele fiets toch uit elkaar hebt.

Trommelrem blijft hangen

Dit is ook een veel voorkomend probleem bij oudere remmen. De ‘’arm’’ die de voeringen uit elkaar drukt loopt niet soepel meer en komt niet goed terug. Om dit te verhelpen moet je de schanier punten in de rem schoonmaken.

Je hebt de rem weer in je hand en duwt de arm helemaal in. Desnoods met hulp van een bankschroef en een hamer (maak je geen zorgen, deze ouderwetse remmen kunnen een hoop hebben). Je ziet nu de 2 scharnier punten zitten. Deze kun je even goed schoonmaken met een staalborstel. Nu duw je de arm helemaal de andere kant op zodat je ook de andere kant van het scharnier kunt schoonmaken.

Trommelrem piept of blijft hangen 3-2

Wanneer je dit gedaan hebt maak je de hele rem en remvoeringen nog even heel goed schoon met remmen reiniger.

Als je dit gedaan hebt zul je direct voelen dat de arm weer goed begint te veren. Mooizo! Nu duw je de arm in zijn uiterste stand zoals op de foto hieronder.

Nu de asjes helemaal schoon zijn kun je ze smeren. Let op, doe dit alleen met een vet soort die tegen hogere temperaturen kan (bijvoorbeeld kopervet). Wanneer je remt kan word de trommel warm en zal normaal vet gaan smelten. Let ook goed op dat je nergens vet op de remvoeringen of de trommel morst. Wanneer dit gebeurd zal de fiets nooit meer normaal gaan remmen en moet je alles weer uit elkaar halen en schoonmaken met remmen reiniger.

Smeer de asjes aan beide kanten en beweeg de arm nog een paar keer heen en weer. Nadat je dit gedaan hebt kun je de rem weer monteren en remt hij als nooit tevoren!

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust in de reacties en ik zorg dat deze zo snel mogelijk beantwoord worden.

11 reacties

 1. hallo, bij mijn gazelle omafiets ‘wiebelt’ de deksel met de remarm etc. Op de een of andere manier is er sprake van nogal wat speling. als ik niets doe – met de fiets op zijn kop- loopt het wiel een beetje aan, maar als ik met de hand met heel lichte druk het deksel op het oog recht over de trommel duw, loop het wiel niet meer aan. Ik heb het geheel open gehad maar ik zie niet wat ik er aan kan doen. Kan het zijn dat er nog een of ander dun pasringetje tussen gezeten heeft, dat de vorige eigenaar vergeten is terug te monteren?

 2. Dag Vincent,
  Dat is betrekkelijk eenvoudig: Sturmey Archer (de meest gangbare fabrikant) had maar twee maten: 90mm en 70 mm. Het verschil is duidelijk te zien.
  Dirk

 3. Goedemorgen
  Heb met mijn Batavus Florence hetzelfde remprobleem. Het voorwiel blijft piepen (en dus weerstand ondervinden) ook als je niet remt maar allen rijdt. De erkende fietsenreparateur in mijn dorp kan hier naar eigen zeggen niets aan doen omdat voor de (verouderde) SACHs remmen geen onderdelen meer beschikbaar zijn of besteld kunnen worden. Wat te doen??
  (ik wil mijn fiets niet kwijt)
  Met vriendelijke groet

 4. Hallo,
  Bij mijn gazelle uit 1990 blijft de linker renhandel in de ingeknepen stand hangen. Na een paar kuilen schiet die weer los. Ik heb de rem zo afgesteld dat die niet remt in de hangstand, maar ik wil het wel verhelpen. Waar moet ik naar kijken?
  Ook is het zo als je met een van beide remmen remt, ze allebei ingaan. Je kan de voor en achterrem niet apart bedienen. Is dat te wijzigen?

 5. Een bericht van Dreetje

  Hallo luitjes, ik heb een fiets ook met remblokjes in de Trommelrem voor velg alles uit elkaar gehaald.. remschoenen waren idd vettig of verhard van t remmen? nu alles opgeschuurd schoon gemaakt ook de binnen naaf wat opgeschuurd en schoon gemaakt en de nokjes opnieuw in gevet dus dat werkt weer top! Alles weer in elkaar gezet en ja… hij remt als een gek nu top zou je denken… Maar het kraken piepen blijft?? is dit nog te verhelpen of zijn de remschoenen dan verbrand verhard ? er zit nog genoeg remvoering op.. wie kan me helpen.. Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.