Rollerbrake remmen repareren

Rollerbrake remmen repareren

Rollerbrake remmen repareren

Je rem piept, loopt aan, remt helemaal niet of gaat misschien erg zwaar. Rollerbrake remmen repareren kun je gemakkelijk zelf doen.

Remkabels controleren

Als eerst is het belangrijk om je kabels te controleren. Er moet geen roest te zien zijn en er moeten geen knikken inzitten. Als dit wel het geval is kun je ze direct vervangen. Zelf zou ik altijd zowel de binnen als de buitenkabel vervangen. Kabels zijn relatief goedkoop en dit kan je erg veel gedoe schelen in de toekomst. Als ze er wel netjes uit zien kun je de remkabel even los maken en met de hand voelen of alles nog soepel loopt. Is dit niet het geval?, gewoon vervangen. Lopen ze wel soepel en zien ze er netjes uit? Dan zal het ergens anders aan liggen en kun je nog even doorlezen.

Remkabels vervangen

Je hebt geconcludeerd dat het probleem in de kabels zit, super! Dit is een simpel klusje en kost je met wat ervaring ongeveer 10 minuten.

Als eerste draai je de de kabel aan de rem kant los. Nu kun je de buitenkabel een stukje uit het handvat trekken en hem daar losmaken. Nu knip je een nieuwe buitenkabel in dezelfde lengte als de oude af, zet je er kabelhoedjes op en monteer je de binnenkabel. Voordat je alles vast draait is het handig om alle stel nippels zo ver mogelijk naar binnen te draaien zodat je hem later opnieuw kunt opspannen. Fluitje van een cent!

Rollerbrake afstellen

Nu de nieuwe kabels gemonteerd zijn en de nippels teruggedraaid moet je de rem even stellen. Je kunt het hendeltje aan de rollerbrake een stukje aanduwen en vervolgens de bevestiging bout/moer weer aandraaien. Het wiel moet mooi vrij lopen en je moet het handvat niet te ver kunnen indrukken.

Rollerbrake remmen repareren

Rollerbrake smeren

Soms kan het zijn dat de rollerbrake zelf wat minder word. Vaak kun je problemen verhelpen door de rem te smeren. Op elke rollerbrake zit een zwart dopje wat je kunt verwijderen. Nu kun je wat Shimano Rollerbrake vet in dit gaatje spuiten. Ga vervolgens een stukje fietsen en rem een paar keer. Nu kun je dit nog eens herhalen. Doe dit 2-3 keer om zeker te weten dat het vet goed verdeelt is en overal in de rem zit.

Rollerbrake vet kun je hier bestellen voor ongeveer 13,-. 

Zodra je kabels vervangen zijn, de rem afgesteld is en gesmeerd loopt hij eigenlijk altijd weer als een nieuwe!

Rollerbrake vervangen

Als je remmen te erg piepen en kraken kan het zijn dat de rollerbrake versleten is. Gelukkig is dit ook vrij simpel op te lossen. Je kunt een rollerbrake ongestraft vervangen. Sommige rollerbrakes zitten geborgd met een moer en sommige met een soort ring. Draai de borgmoer los met een sleutel 17 of verwijder de ring. Pak vervolgens de rem van het wiel af en plaats de nieuwe op het wiel.

Doe dit alleen als je al het bovenstaande geprobeerd hebt en je rollerbrake remmen repareren niet meer lukt.

2 gedachtes op “Rollerbrake remmen repareren”

 1. Bedankt voor de duidelijke demo.
  Mijn Shimano achterrem (BR-IM50-R) maakt sinds een week een licht schurend geluid, dus ga ik hem invetten.
  Maar ik merk, dat de koelplaat veel meer speling heeft dan de voorrem en zelfs rammelt. Bij het remmen trekt hij zelfs een beetje scheef. Is dat ook te verhelpen door in te vetten of zit er iets los wat ik zelf weer kan vastzetten?
  Mvg,
  Jan

  1. Hallo Jan,

   Je zou kunnen proberen om de rem wat vaster te draaien. Er zit altijd wel een beetje speling op alleen dit moet niet heel veel zijn. Als je met een sleutel 17 de borgmoer waarmee de rem vast zit aandraait moet er wel minder speling op komen. Zorg wel dat hij nog steeds in de juiste stand staat. Het mooiste is om hem aan te draaien met een conus sleutel terwijl het wiel nog in de fiets zit. Anders kun je ook alleen de wielmoer aan de kant van de rem losdraaien en kijken of je hier met een normale sleutel tussen kunt komen.

   Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *