Fietsband oppompen

Hoe hard kan ik mijn fietsband oppompen?

Fietsband oppompen. Het is altijd belangrijk om je fietsbanden goed op spanning te houden. Dit zorgt voor veel minder weerstand tijdens het fietsen en voor minder slijtage aan je banden en indirect de rest van je fiets. Ook zul je wat minder snel lekke banden rijden.

Je moet je band natuurlijk ook niet TE hard oppompen. Wanneer je dat wel doet ontstaat weer het risico op een klapband en stuiter je over de weg.

Hoe hard je je band kunt oppompen hangt vooral af het type fiets en het type band. Racefietsers pompen banden soms tot wel 10 of 12 bar op om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk weerstand hebben. Een mountainbiker kan wel onder de 2.0 bar fietsen om goed grip te houden in het terrein.

Vaak staat er op je buitenband aangegeven hoeveel je maximaal in je band kunt pompen. De maximale waarde is over het algemeen niet per se wenselijk. Staat er bijvoorbeeld 3.5 bar op de band van je stadsfiets kun je er beter 3.0 bar in pompen.

Hoe hard banden oppompen

Hieronder een paar globale waarden:

Mountainbike banden
Meestal tussen 2.0 en 3.0 bar

Racefiets banden
Meestal tussen 6.0 en 8.5 bar

Stadsfiets/trekking banden
Meestal tussen 2.5 en 3.5 bar

Transportfiets banden
Meestal tussen 2.0 en 3.0 bar

LET OP: Dit is allemaal slechts een indicatie. Vooral voor wielrenners en mountainbikers is bandenspanning vaak iets heel persoonlijks. Voor je stadsfiets kun je over het algemeen gewoon 0.5 bar onder het maximum wat op de band staat aangegeven aanhouden.

Vaak gaan mensen voor fietsbanden oppompen naar een fietsenmaker. Wanneer deze fietsenmaker buiten een slang heeft hangen is deze eigenlijk altijd begrenst om ervoor te zorgen dat mensen niet constant hun banden kapot pompen voor de winkel. Vaak komt hier zo’n 2.5 bar uit. Dit is genoeg om even een stukje op te fietsen maar voor een grotere tocht is het wenselijk om het iets preciezer te doen.

Wil je je band precies op de goede spanning hebben moet je dit doen met een pomp met een meter. Deze kun je bij elke willekeurige fietsenzaak of via internet wel op de kop tikken. Ook is een groot voordeel aan deze pompen dat je hier vaak ook meerdere soorten ventielen mee kunt oppompen. Je kunt met 1 pomp een hollands, frans en auto ventiel oppompen. Je bent dan dus direct af van die verloopnippels die altijd weg zijn.

De meest populaire ”gewone” pomp zonder meter is de Jumbo fietspomp. Dit is een fietspomp die (tientallen) jaren mee gaat en waar alle onderdelen van te vervangen zijn. Als je je pomp alleen voor je stadsfiets wilt gebruiken en niet voor bijvoorbeeld een racefiets of mountainbike kun je deze het best aanschaffen.

Heb je nog vragen of tips over fietsband oppompen? Reageer dan even op dit bericht.

 

Lees hier andere gerelateerde artikelen:

Verschillende banden maten

Verschillende soorten fiets ventielen

2 reacties

    1. Mogelijk kan de kettingkast erop maar, het is belangrijk om zelf te kijken hoe hij precies erop zit.
      Als het NET iets anders is heb je kans dat hij niet past.
      En in geval van dat je Montego een Nexus-3 heeft met click box, zul je een stukje van de kap achterop de kettingkast eraf moeten zagen. Of een groot gat boren op de locatie waar de click box zit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *