Waarom fietst mijn E-Bike zwaar?

Waarom fietst mijn E-Bike zwaar?

Waarom fietst mijn E-Bike zwaar? Heb je het idee dat je elektrische fiets zwaarder fietst dan in eerste instantie het geval was? In dit artikel vertellen we je waar het aan kan liggen dat je elektrische fiets zwaar trapt. Als je alle punten in dit artikel na loopt zul je aan het einde van dit artikel in de meeste gevallen de oorzaak gevonden hebben.

1. Banden oppompen

Dit is de meest voor de hand liggende maar daardoor ook het meest voorkomende probleem. Als je banden zacht zijn zal je elektrische fiets veel zwaarder fietsen. Ook gaat je accu dan veel sneller leeg. Het is dus verstandig om regelmatig de bandenspanning te controleren. Bij de meeste banden zit de ideale spanning tussen de 2,5 en 4 bar. Dit staar meestal op de zijkant van de buitenband.

Tip: Wil je je bandenspanning goed in de gaten houden? Kijk dan eens naar een fietspomp met drukmeter.

2. Loopt iets aan?

Controleer goed of je band niet ergens tegen aan loopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het spatbord tegen de band aan zit waardoor je fiets veel zwaarder trapt.

3. Remmen

Lopen je remmen misschien aan? Heb je een fiets met remblokken? Dan kan het zijn dat deze net tegen de velg aan zit waardoor je fiets enorm zwaar gaat fietsen. Ook kan het zijn dat de kabels van je fiets roestig zijn waardoor de rem blijft hangen. Je kunt in de meeste gevallen de rem even los halen en kijken of het wiel dan wel soepel draait. Als de rem blijft hangen is het een goed idee om de kabel te vervangen. Als de rem aanloopt zul je even naar de afstelling moeten kijken.

4. Afstelling van het wiel

Kan het zijn dat je wiel te strak afgesteld staat? Als je remmen los zijn en het wiel nog steeds niet soepel draait kan dit aan de afstelling van de wiellagers liggen. Als je niet zo technisch bent kun je hiermee het beste even naar de fietsenwinkel gaan. Heb je wel ervaring met klussen? Dan zou je het zelf kunnen afstellen. Hoe je dit doet zie je in de video hieronder.

5. Ketting smeren

Is de ketting van je fiets goed gesmeerd? Als je een roestige ketting hebt, deze erg strak staat of helemaal droog is kan dit ervoor zorgen dat je fiets zwaarder gaat trappen. Daarom is het aan te raden om de kettingspanning te controleren en de ketting goed te smeren indien nodig.

6. Werkt de ondersteuning goed?

Controleer eerst of er ook een error code in het scherm komt te staan. Als er een error code zichtbaar is kun je vaak snel de oorzaak vinden in dit storing codes overzicht.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de ondersteuning niet of matig werkt. Staat je ondersteuning in een hoge stand maar merk je er weinig van? Dan kan het zijn dat je trapsensor niet goed werkt of misschien vies is. Kijk even naar de sensor (voorwielmotor en achterwielmotor) achter de crank (pedaal arm) en controleer of deze goed soepel mee draait als je je pedalen beweegt. Als hij erg vies is kan hij blijven hangen en werkt de ondersteuning niet meer.

Werkt de trapsensor goed maar weet je zeker dat de motor niet goed ondersteunt? Dan kan het zijn dat het aan de motor ligt of wellicht is de controller (de computer van je elektrische fiets) in de war. In dat geval kun je de controller vervangen.

7. Zithouding

Heb je de juiste zithouding? Als je bijvoorbeeld op een veel te kleine fiets zit kan het zijn dat het fietsen je erg zwaar valt. Ook is het lastig om kracht te zetten op het moment dat je zadel veel te laag zit. Controleer dus goed je houding op de fiets. Globaal kun je er vanuit gaat dat je net met je tenen bij de grond moet kunnen. Als dit het geval is zit het zadel hoog genoeg. Als je plat met je voeten op de grond kunt staan zit je zadel (veel) te laag.

Ook is het goed om te controleren of je wel een fiets in de juiste framemaat hebt.

8. Conditie

Dit is natuurlijk niet leuk om te horen maar wel iets wat we vaak tegen komen. Vaak krijgen we de opmerking ‘’Ik heb al een hele tijd niet gefietst en nu loopt mijn fiets ineens heel zwaar’’. Het zou best kunnen dat het gewoon weer even wennen is en dat je je conditie weer wat moet opbouwen. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn maar het is iets om voor jezelf even bij stil te staan.

Heb je zelf nog redenen of vragen waarom je E-Bike zwaar fietst? Laat het dan even weten in de reacties.

Veel gestelde vragen

Waarom trapt een E-Bike zonder ondersteuning zwaar?

Een E-Bike is sowieso veel zwaarder dan een normale fiets. Daarnaast heb je veel meer onderdelen die je rond moet draaien. Zeker bij oudere fietsen met een middenmotor kan het zijn dat je het hele ondersteuning mechanisme rond moet laten draaien als je fietst zonder ondersteuning. Bij fietsen met een voorwielmotor of nieuwe fietsen met een middenmotor valt dit vaak mee alleen je elektrische fiets is sowieso een stuk zwaarder dan een normale fiets.

Wat trapt zwaarder zonder ondersteuning? Voorwiel motor of midden motor?

Zonder ondersteuning trapt een middenmotor vaak zwaarder. Bij een voorwiel motor valt het verschil vaak mee.

Wat trapt zwaarder? Voorwiel motor of midden motor?

Bij een (werkende) fiets met voorwiel motor hoef je over het algemeen maar weinig te trappen. Bij een fiets met middenmotor moet je zelf echt mee fietsen. De reden hiervoor is dat een fiets met voorwiel motor doorgaans een rotatiesensor heeft en een fiets met middenmotor een kracht sensor. Een rotatiesensor reageert direct op het moment dat je de pedalen beweegt. Een fiets met krachtsensor reageert op de hoeveelheid kracht die je op de pedalen zet. Deze ondersteunt dus pas meer op het moment dat jij meer kracht zet. Ben je dus een luie fietser en doe je het liefst zo weinig mogelijk zelf? Dan kun je het beste kiezen voor een fiets met voorwiel motor. Wil je een natuurlijke ondersteuning en vind je het niet erg om zelf ook flink mee te fietsen? Dan is een midden motor de juiste keuze voor jou.

Wat fietst lichter? Naafversnelling of derailleur?

Fietsen met een derailleur trappen veel lichter dan fietsen met naafversnelling. Je hebt een stuk minder weerstand. Wel heb je meer onderhoud aan een fiets met derailleur versnelling en je zult deze regelmatig moeten smeren en schoonmaken. Dat hoeft bij een fiets met naafversnellingen niet.

Fietst een fiets met brede banden zwaarder?

In de praktijk maakt dit weinig uit. Op het moment dat je je banden op de juiste spanning hebt fietsen brede banden ook erg licht. Op het moment dat je banden te zacht zijn heb je meer weerstand. Dit wordt met brede banden wel erger. Zolang je banden op de juiste spanning staan maakt het weinig uit.

Wel kan grof profiel op de band voor veel weerstand zorgen. Hoe gladder de band hoe minder weerstand. Echter heb je met een gladde band wel minder grip en kun je bijvoorbeeld niet meer door het gras fietsen.

Heb jij nog vragen of opmerkingen over waarom fietst mijn E-Bike zwaar? Laat het dan even weten in de reacties!

Eén reactie

  1. Beetje verrast dat u de naafversnelling Nexus 7 niet vermeldt als mogelijke (zelfs waarschijnlijke!) boosdoener. Deze staat hiervoor bekend, wegens zijn ‘goedkope’ constructie. Google er maar even naar… (bvb. https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen/versnellingsnaaf-is-onzekere-factor/)
    Zélf had ik het probleem met een niet elektrische fiets, met zo’n Nexus7-naaf. Plots, echt van de ene dag op de andere begonnen. Alles gecheckt en normaal bevonden, tot het probleem dus echt ín de naaf zelf bleek te zitten. En énkel bij belasting, dus trappend. Gewoon bollen doet ie prima maar zodra je begint te trappen bouwt de interne wrijvingsweerstand zich op. Hoe harder je trapt, hoe zwaarder het gaat. In verschillende versnellingen maar niet allemaal… Stop je met trappen, dan bolt ie meteen weer vlot verder. Volledige demontage (herhaalde malen) en smeren met ‘wonderolie’ (met moleculaire werking, bvb. Tri Star Lube maar ook andere merken) bracht uiteindelijk soelaas…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.