Framemaat – Framehoogte fiets

Welke framemaat heb ik nodig?

Het blijft altijd een hot topic, welke framemaat / framehoogte heb ik nodig? Hoe belangrijk is de juiste framemaat en hoe precies komt dit nou echt?

Wat is een framemaat precies?

Een framemaat is de maat van het hart van de trapas tot aan het punt waar de zadelpen in het frame gaat. Als mensen dus spreken van een 57 centimeter frame is de afstand op onderstaande afbeelding 57 centimeter. 

Framemaat

Veel mensen hebben ergens gelezen dat ze bij een bepaalde lengte een bepaalde framemaat nodig hebben. Hier zit wel een kern van waarheid in alleen dit is een indicatie. Niet iedereen die 1.85 lang is heeft dezelfde lengte benen bijvoorbeeld. Een framemaat is dus vrij persoonlijk. Daarnaast heb je nog verschillende soorten fietsen, verschillende soorten houdingen en natuurlijk nog een persoonlijke voorkeur. De ene persoon zit liever op een wat hogere fiets, de ander liever op een lagere fiets.

Daarom is het belangrijk om je niet teveel vast te houden aan de precieze framemaat. Zo kom ik vaak mensen tegen die opmerkingen maken als ‘’Jammer dat de fiets 53 centimeter is, ik heb een 55 centimeter frame nodig’’. Die 2 centimeter maakt over het algemeen het verschil niet. Daarnaast kun je natuurlijk een hoop doen met de verstelling van je zadelpen en je stuur.

Indicatieve framematen

Over het algemeen is onderstaande tabel een goede indicatie.

Frame hoogte 28 inch fietsen

Lengte             Framemaat

150 – 155            49cm 

155 – 165            51cm

160 – 170            53cm

170 – 185            57cm

185 – 195            61cm

195 – 200          65cm

200 of meer     70-75cm

Kinderfietsen

Bij kinderfietsen geld dat je ze liever iets te groot hebt dan iets te klein. Wanneer een kind op een te kleine fiets fietst zal het lastig zijn om zijn of haar ouders bij te houden. Daarnaast zijn kinderen erg flexibel en handig en wennen ze dus snel aan een ietwat hoge fiets. Opstappen en afstappen kan best wat lastig zijn in het begin maar hier wennen kinderen vaak snel aan en hier krijgen ze snel handigheid in.

Wielmaat kinderfietsen

Lengte             Wiel maat in inches

95-105             12 inch

105-112           16 inch

110-117           18 inch

115-122           20 inch

120-130          22 inch

125-140          24 inch

135-150          26 inch

Zelf framemaat berekenen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je benen langer dan gemiddeld zijn of juist korter. Ook dit heeft weer invloed op de framemaat. Wil je helemaal zeker weten dat je de juiste maat hebt? Je kunt ook gemakkelijk uitrekenen welke maat je nodig hebt. In onderstaande video word dit uitgelegd.

  • Trek je schoenen uit en zet je benen 15 centimeter uit elkaar.
  • Meet de afstand van de vloer tot je kruis. Dit is de binnenbeen lengte.
  • Uitkomst x 0,68 = jouw framehoogte in centimeters.

Wederom, dit is een indicatie.

Hoe zit je op je fiets?

Wanneer je met beide voeten net bij de grond kunt (op je tenen) is een fiets over het algemeen de juiste maat. 

Een andere manier om snel te zien of het zadel hoog genoeg zit is er naast gaan staan. Wanneer het zadel op heuphoogte zit als je er naast staat zit het zadel over het algemeen op de juiste hoogte.

Waar staat de framemaat?

Kun je je framemaat ook ergens op je fiets terug vinden? Als je geen centimeter in de buurt hebt kun je soms de framemaat ook terug vinden op het frame zelf. Bij Gazelle of Batavus fietsen kun je dit vaak terugvinden op de sticker waar ook het serienummer op staat. In sommige gevallen bij andere merken ook.

Deze sticker kun je over het algemeen vinden op 3 plekken:

  • Op de achtervork in de buurt van de trappers.
  • Onder op de framebuis, dit is dus onder op je fiets. Om deze goed te zien kun je je fiets om keren.
  • Op de verticale framebuis, de buis waar het zadel in dit. Wederom wat lager op het frame. In de buurt van de trappers.

Conclusie

Bij het uitzoeken van een nieuwe fiets speelt smaak dus ook een flinke rol. Zorg dus dat je ook een fiets probeert voordat je een uiteindelijke keuze maakt. Als een rekenmodel of tabel de uitkomst heeft dat je een 55 centimeter frame nodig hebt kun je vaak ook gewoon een 53 t/m 58 hebben. Het belangrijkste is dat jij goed op je fiets zit en de enige die dat kan bepalen ben je zelf.

Actief op zoek naar een nieuwe fiets? Misschien is dit artikel dan ook iets voor jou:

Gebruikte fiets kopen checklist

Tips voor het kopen van een elektrische fiets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.