Een eigen winkel beginnen, hier moet je op letten!

Een eigen winkel beginnen, hier moet je op letten!

Ben jij van plan om een eigen winkel te beginnen? Ik geef je een aantal tips waar je op kunt letten bij het starten van een eigen winkel. Ondertussen ben ik ongeveer 10 jaar ondernemer en heb ik meerdere winkels en webshops opgestart. Weet ik alles? Nee, natuurlijk niet! Maar deze tips en valkuilen had ik écht iets aan gehad toen ik net begon. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt op het moment dat jij je eigen winkel gaat beginnen!

Onderaan deze pagina vind je ook nog een bonustip die niet in de video zit!

Tip 1: Begin met lage kosten

Houd in eerste instantie je kosten zo laag mogelijk. Vaak zie je dat startende ondernemers zich hoge kosten op de hals halen door auto’s te leasen, dure panden te huren en veel zaken uit te besteden. Uiteindelijk zou dit natuurlijk fantastisch zijn maar in eerste instantie is het verstandig om zoveel mogelijk zelf te doen. Deels om je kosten laag te houden maar ook omdat je pas goed weet hoe je iets moet uit besteden als je in eerste instantie zelf weet hoe het werkt.

Huurcontract

Wees creatief om de kosten zo laag mogelijk te houden. Vraag bijvoorbeeld de verhuurder van het pand waar je naartoe gaat om een ingroei huur. Dit is een huur waarbij je bijvoorbeeld de eerste 3 maanden 50 procent van de huursom betaald, vervolgens 3 maanden 70 procent en daarna de volle 100 procent. Je kunt de verhuurder ook duidelijk uitleggen dat je dit graag wil zodat je een goede start kunt maken. Verhuurders willen ook graag een goede huurder voor de lange termijn dus uiteindelijk is dit voor jullie beide een goede oplossing. Wanneer je een garagebox huurt zal dit wellicht lastig zijn maar als je een wat groter pand gaat huren zijn hier vaak wel mogelijkheden voor.

Zorg ook voor een escape in de huurcontract. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat het pand wat je gaat huren te klein is of juist te groot. Veel verhuurders sluiten het liefst een 5 jaar contract af of in sommige gevallen zelfs 10 jaar. Dit is een groot risico wat je zo goed mogelijk wil afdekken. Zowel als het op termijn te klein wordt als dat het achteraf toch te duur blijkt te zijn.

Tip 2: Maak je EIGEN bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is enorm nuttig. Maar zorg er wel voor dat je een bedrijfsplan maakt wat voor jou zelf werkt. Denk na over welke vragen je nu hebt, zet deze op een rijtje en ga daar zo goed mogelijk antwoord op geven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wie is mijn ideale klant?
  • Hoe ga ik mijn klanten benaderen?
  • Wat doe ik aan marketing?
  • Wat is mijn marge?
  • Wat voor omzet moet ik draaien?
  • Is mijn plan realistisch?
  • Is de doelgroep groot genoeg?
  • Hoeveel geld heb ik nodig?

Dit zijn allemaal slechts voorbeelden. Zo zijn er nog wel 100 voorbeelden online te vinden van vragen die je jezelf zou kunnen stellen. Het belangrijkste is wat mij betreft dat je een bedrijfsplan maakt wat bij jou past. Dus download niet ergens een model wat je hersenloos in gaat vullen maar bedenk zelf wat jij wil weten, waarom je het wil weten en zoek dat goed uit.

Tip 3: Volg je eigen plan

Nu je zelf een goed plan hebt gemaakt en weet waar jij goed in bent; volg je eigen plan. Als je een eigen winkel gaat beginnen wil iedereen je ineens goed bedoelt advies geven. Het ene advies is nog slechter dan de ander. Ga dus vooral af op je eigen gevoel. Geeft iemand je advies? Achterhaal dan altijd of er een reden is om naar deze persoon te luisteren. Heeft deze persoon zelf succesvolle winkels? Dan kun je er gerust naar luisteren en kijken of je dit kunt toepassen voor je eigen winkel. Heeft diegene nog nooit een winkel gehad? Dan heeft hij of zij echt niet meer verstand van zaken dan jij zelf. Dus dan bedank je vriendelijk voor het advies en ga je vervolgens verder met je eigen, weldoordachte plan.

Bekijk onze webshops:

Tip 4: Locatie bepalen

Als je ergens woont is het voor de hand liggend om daar je winkel te vestigen. Echter is het feit dat je ergens geboren bent echt geen goede reden om daar een winkel te beginnen. Denk goed na over welke plek geschikt is en waar de doelgroep zit. Woon je in een dorp met 500 inwoners, dan kun je wellicht beter voor een fiets groter dorp of een stad in de buurt kiezen. Ook is het niet handig om bijvoorbeeld een supermarkt te beginnen in een dorp met 500 inwoners waar al 2 supermarkten zitten. Je snapt het idee; denk goed na over de locatie.

Tip 5: Leveranciers

Blijf baas in je eigen winkel. Wat je ook gaat doen en waar je ook begint, je hebt altijd te maken met leveranciers. Leveranciers hebben het liefst grip op jouw zaak en willen jou zoveel mogelijk verkopen. Vaak willen ze afspraken maken over afnames en willen ze je zoveel mogelijk verplichtingen opleggen. Begin niet aan contracten en verplichte afnames. Je weet namelijk nog niet wat je gaat verkopen. Als de leverancier daar niet in mee wil, zoek dan een leverancier op die wel samen met jou het avontuur aan wil gaan en een samenwerking aan wil gaan waar jij je goed bij voelt. Als je eenmaal goed draait wil iedereen wel zaken met je doen en ben jij degene die de eisen kan stellen. Tot die tijd moet je op zoek naar iemand die samen met jou wil groeien. En die is er, in iedere branche!

Tip 6: Geduld hebben

Iedere winkelier zal dit beamen. In eerste instantie heb je een hoop geduld nodig. Je winkel gaat niet van de een op de andere dag fantastisch lopen en zeker in het begin zul je offers moeten brengen om je winkel goed op orde te krijgen. Wil je dit niet? Dan kun je beter een baan gaan zoeken. Wil je wel offers brengen en later de vruchten plukken van de energie, tijd en het geld wat je in je zaak steekt? Dan kom je er wel. Alleen mensen die bereid zijn te doen wat anderen niet willen doen kunnen zichzelf onderscheiden. Praktisch iedere winkelier heeft een opstartfase en zorg dat je je hier bewust van bent.

Tip 7: Durf fouten te maken

Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets.

Van alle ondernemers die je kent krijg je alleen de plannen mee die gelukt zijn. Echter hebben de meeste waarschijnlijk veel meer plannen die mislukt zijn. Soms moet je iets proberen om te weten te komen of het werkt. Ondernemen is vallen en opstaan. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken, neem je verlies als het nodig is en ontwikkel jezelf. Van fouten maken leer je en weet je steeds beter wat wel werkt.

Perfectionisme is de grootste vijand van productiviteit. Blijf niet hangen in kleine details maar zorg ervoor dat je ook meters maakt. Sommige mensen plannen jaren lang hoe ze hun eigen zaak gaan openen om er vervolgens in de eerste maand achter te komen dat het een kut idee is waar geen animo voor is. Zorg ervoor dat je ook begint als nog niet alles perfect is. Streven naar perfectie is uitstekend maar houd in gedachte dat je als ondernemer ook meters moet maken.

Tip 8: Geld verdienen is het allerbelangrijkste

In Nederland heerst een cultuur waarin je als onsympathiek gezien wordt op het moment dat je geld verdienen belangrijk vindt. Ook is het niet sociaal geaccepteerd om te praten over geld en geld verdienen. Echter moet je je beseffen dat dit het allerbelangrijkste is binnen je bedrijf. Hoe idealistisch en mooi je plannen ook zijn, als je geen geld hebt om het te financieren wordt het helemaal niks.

Ben je geen geldwolf? Zorg maar dat je het wordt. Zorg dat je goed in de gaten houdt dat er voldoende omzet gedraaid wordt. Geld is de levensader van je bedrijf. Zonder geld kun je je klanten niet goed helpen, je rekeningen niet betalen en je personeel niet voldoende belonen. Zorgen dat je iets leuks en goeds doet is belangrijk maar vergeet niet dat je zonder omzet niets kunt.

Tip 9: Als iets werkt in theorie, werkt het in praktijk ook

Dit is iets wat ik geleerd heb van een succesvolle ondernemer wat mij enorm geholpen heeft. We waren samen bezig met een bedrijfsplan voor een ander type onderneming en op een bepaald punt zei ik ‘’maar in de praktijk werkt dat natuurlijk anders’’. Op dat moment zei hij; als iets in theorie werkt, werkt het in de praktijk ook. Als het niet werkt klopt de theorie niet, of doen mensen het in de praktijk verkeerd. Dit is voor mij een belangrijke realisatie geweest waar ik nog heel vaak wat aan gehad heb. Als je jouw ideale situatie op papier zet en dat goed bedacht hebt neem dan niet zomaar genoegen met argumenten als ‘’in de praktijk werkt dat nou eenmaal anders’’. Pas je plan aan of zorg ervoor dat zaken precies zo uitgevoerd worden zoals jij het in gedachten hebt en durf streng te zijn naar jezelf en mensen om je heen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties. En alvast heel veel succes met het beginnen van jouw eigen winkel!

Vond je dit artikel leuk? Lees dan ook eens dit artikel over een succesvolle website.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.