Fietsslot

Fietsslot

Wat voor fietssloten heb je allemaal? Aan welke eisen moet een goed fietsslot voldoen? En wat kost een goed fietsslot? En hoe beveilig je je eigen fiets het beste? Deze vragen gaan wij allemaal beantwoorden in dit artikel. Aan het einde van dit artikel hebben we ook nog een top 3 gemaakt van onze favoriete sloten.

Wat voor fietssloten heb je allemaal?

De meeste fietssloten zijn gemaakt van gehard staal en zijn voorzien van een anti boor cilinder. Er zijn ook code sloten op de markt. Deze zijn in 90 procent van de gevallen simpel te kraken. Daarom is dit geen aanrader. Je hebt verschillende types sloten:

AXA Defender fietsslot

Ringslot

Het ringslot is de meest bekende. Dit is een beugel die aan je frame vast zit. Deze gaat meestal door je achterwiel. Het is vaak een vrij goede oplossing wanneer je je fiets eventjes bij de winkel op slot wil zetten. Toch is dit lang niet de optimale beveiliging. Een fiets met ringslot kun je nog steeds gewoon meenemen. De dief tilt de fiets op en zet hem in een auto, vervolgens gaat hij naar huis om op zijn dooie gemakje het slot te kraken. Daarom is het aan te bevelen om dit slot te combineren met 1 van de hieronder genoemde varianten.

kettingslot

Kettingslot

Veel mensen hebben ook wel eens een kettingslot gezien of gebruikt. Het is na het ringslot de het meest populaire type slot. Deze komt in erg veel verschillende prijs en kwaliteit klassen voor. Je kunt een kettingslot al vanaf zo’n 3 euro kopen maar je kunt ze ook voor 200 euro kopen. Beide een beetje extreem. Vanaf ongeveer 20-30 euro kun je een fatsoenlijk slot kopen. Wanneer je een dure e-bike, scooter of motor wil beveiligen zou ik altijd voor een wat zwaarder en duurder slot gaan.

insteek ketting

Insteekslot

Een insteekslot of insteekketting is een slot die je kunt gebruiken in combinatie met een ringslot. Je prikt deze in de zijkant van je ringslot en kunt er zo voor zorgen dat je je fiets alsnog ergens aan vast kunt zetten. Dit is handig maar geen extra slot. Natuurlijk gaat het helpen maar het is lang niet zo effectief als bijvoorbeeld een extra kettingslot met een eigen cilinder.

Beugelslot (u lock)

Beugelslot (U-Slot)

Een beugelslot ofwel U Slot is een u vormige beugel met een slot dat aan 2 kanten sluit. Vaak is deze beugel gemaakt van dik gehard staal. Hierdoor is dit een slot wat niet meer door te knippen is. Ook het feit dat hij aan 2 kanten sluit is voor fietsendieven erg vervelend. Nadelig aan dit type is dat hij vaak niet erg groot is. Daardoor kun je je fiets niet gemakkelijk aan een paal of boom vast zetten.

vouwslot

Vouwslot

Een vouwslot is eigenlijk een beetje the best of both worlds. Het vouwslot bestaat uit brede gehard stalen platen. Deze is ook niet door te knippen en zouden een nachtmerrie zijn om door te zagen. Deze is wel weer een stuk langer dan bijvoorbeeld een U-slot. Daardoor kun je deze dus wel aan een boom of paal vast zetten. Deze worden meestal geleverd met een optie om hem vast te zetten op je frame. Dit staat mooi en is ook handig.

Hoe zie je welk slot goed is?

In het geval van sloten geld bijna altijd dat goedkoop duurkoop is. Wanneer je bespaart op je fietsslot kan je dure fiets gestolen worden. Aangezien er in Nederland gigantische aantallen fietsen gestolen worden is het zeker een goed idee om je stalen ros op de juiste manier te beveiligen.

Prijs

Een goed fietsslot kost gewoon geld. Vaak kun je aan de prijs aardig zien hoe goed een fietsslot is.

Merk

Normaal ben ik helemaal niet zo van merken maar in het geval van fietssloten is dit wel iets om rekening mee te houden. Abus en AXA zijn enorme spelers op het gebied van fietssloten en dit is niet voor niets zo.

Keurmerk

Er zijn diverse keurmerken voor fietssloten. ART is de meest bekende. Ik heb zelf wat gemengde gevoelens over het keurmerk. Enerzijds is het een goed keurmerk en kun je er zeker vanuit gaan dat de sloten goed getest zijn. Anderzijds worden er door ART gigantische bedragen gevraagd om een slot van een keurmerk te voorzien. Dit betekend dus dat het voor kleinere spelers die ook hele goede sloten maken soms lastig is om dit keurmerk te krijgen.

Hoe beveilig je je fiets?

Om te beginnen moet je er altijd voor zorgen dat je een goed sterk ringslot hebt. De AXA Victory, Defender, Block, Solid  of de zwaardere ABUS modellen komen hiervoor in aanmerking. Als je een echt goede beveiliging op je fiets wilt rust je deze uit met een insteekketting EN een extra ketting, beugel of vouwslot.

Wanneer je je fiets bij de winkel of voor de deur neerzet is een ringslot met insteekketting voldoende. Wanneer je deze in de stad neerzet voor een avond stappen is het belangrijk om deze optimaal te beveiligen. Zelf zou ik de fiets op slot zetten met je ringslot door het achterwiel, de insteekketting door het voorwiel en bijvoorbeeld een vouwslot om een paal, hek of boom heen. Wanneer je je fiets op deze manier beveiligt laat ELKE fietsendief hem staan. Dit zou zo’n enorme klus zijn dat ze gewoon verder lopen naar een volgende fiets. Een combinatie van deze sloten kost je misschien 60-100 euro en hiermee bespaar je jezelf een hele hoop geld en frustratie.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, koop altijd een wat duurder kwalitatief goed slot. Een slot onder een tientje kan iedere fietsendief in een mum van tijd kraken of slopen.

Onze favoriete sloten

Het is de bedoeling om binnenkort nog een aantal goede sloten testen te doen. Onderstaande sloten hebben wij geselecteerd puur en alleen op de ervaring wat we de afgelopen jaren hebben opgedaan. We hebben hieronder 3 ringsloten en 3 aanvullingen op een ringslot uitgekozen. Hierbij hebben wij rekening gehouden met de prijs kwaliteit verhouding van de sloten.

Top 3 ringsloten

  1. Victory (AXA)
  2. Defender (AXA)
  3. The Block XXL (AXA)

Top 3 extra sloten

  1. Granit vouwsloten (ABUS)
  2. Foldable 600 vouwsloten (AXA)
  3. Cherto kettingsloten (AXA)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.