Fietsenwinkel vs. Fietsenwinkel.nl
Waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe fiets.
Nieuwe fiets kopen? Goed idee. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij aanschaf van een nieuwe of andere gebruikte fiets. En ga je je nieuwe fiets online kopen of kun je beter naar de winkel gaan?
Vandaag de dag zijn er gigantisch veel webshops waar je een nieuwe fiets kunt bestellen. Ook heb je natuurlijk een aantal fietsenwinkels in de buurt waar je een fiets kunt uittesten en vervolgens aanschaffen. Al deze plekken hebben weer andere types fietsen, andere merken en vooral andere prijzen. Wanneer je op internet een nieuwe fiets besteld kan dit zo een paar honderd euro schelen. Maar is dat wel zo’n goed idee?
Frame maat
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om de juiste frame maat te bepalen. Wanneer je naar een fietsenzaak gaat kun je dit overleggen met de verkoper. Wanneer je een fiets online besteld heb je vaak wel een handige tabel waarin je kunt zien welke framemaat je nodig hebt. Hieronder zie je welke maat je ongeveer nodig hebt.
Lengte Framemaat
150 – 155 – 49cm
155 – 165 – 51cm
160 – 170 – 53cm
170 – 185 – 57cm
185 – 195 – 61cm
195 – 200 – 65cm
200 of meer – 70-75cm
Framemaat bepalen
Bevalt je huidige fiets en wil je een nieuwe fiets in dezelfde maat kopen? De framemaat van een fiets is de maat van het begin van de zadelpen tot het hart van de trapas.
Waar ga je je fiets voor gebruiken?
Dit is een erg belangrijk punt. Ga je een fiets kopen voor je 14 jarige zoon is het erg belangrijk om een hele sterke fiets te kopen. In dit geval zou ik kiezen voor een stevig robuust frame en stalen wielen. Ook is het in dit geval handig om een simpele fiets te kiezen. Wanneer je geen handremmen en versnellingen hebt kan dit ook niet kapot gaan.
Koop je een fiets voor een volwassene die elke dag 30 kilometer moet fietsen is het weer veel handiger om een licht gewicht fiets met zoveel mogelijk versnellingen te kopen. In dit geval een slanker aluminium frame en aluminium velgen. Deze kunnen wat minder hebben maar fietsen beduidend lichter. Het is ook een idee om in dit geval een derailleur fiets te kopen. Deze hebben wat meer onderhoud nodig maar fietsen vaak super fijn.
In beide bovenstaande gevallen geld dat je waarschijnlijk niet goed af bent met een hele goedkope nieuwe fiets. Wanneer je budget rond de 200-300 euro is kun je beide fietsen eigenlijk niet kopen. Een transportfiets in deze prijsklasse is vaak te licht en niet sterk genoeg. Een luxere fiets in deze prijsklasse is al helemaal een slecht idee omdat dan ook alle onderdelen zo goedkoop mogelijk zijn. Wanneer je derailleur kapot is kost dit weer erg veel geld dus hier ga je weinig plezier aan beleven. Voor die 200-300 euro koop je gebruikt een erg nette Sparta Pick-up voor je zoon of een mooie lichte Gazelle voor jezelf.
Hoe duur is een goede fiets?
Wanneer je 300-800 euro te besteden hebt kun je een super mooie nieuwe fiets kopen. Wanneer je online koopt kun je je een veel luxere duurdere fiets veroorloven dan dat je in een winkel koopt. Wel mis je natuurlijk een stukje service. Tegenwoordig word de fiets vaak wel voor je in elkaar gezet maar zodra er iets aan mankeert is dit voor een internet winkel vaak lastig te verhelpen. En ook al hoort het niet zo, jouw op internet gekochte fiets heeft de laagste prioriteit bij de plaatselijke fietsenzaak. Zeker de goedkopere fietsen zullen erg duur worden wanneer je ze naar een fietsenzaak brengt.
Goedkope fiets online kopen
In principe zou ik zelf geen goedkope fiets online willen bestellen. Dit is een erg groot risico. Deze kan zomaar duurder en vervelender worden dan dat de bedoeling is. Als je een goedkope fiets koopt in een fietsenzaak heb je altijd nog een stukje garantie en service. Online is dit vaak lastig.
Wanneer je dan wel een probleem hebt met je fiets zou het heel goed kunnen dat de plaatselijke fietsenmaker je hier niet mee wil helpen. Het klinkt alsof de fietsenmaker een enorm ego heeft en jou niet wil helpen omdat je de fiets ergens anders hebt gekocht maar vaak is hier geen sprake van. Er is niets zo frustrerend als aan een slechte kwaliteit B merk fietsen sleutelen. Daarnaast kun je de klant vaak niet meer tevreden stellen. Ze hebben per slot van rekening een nieuwe fiets gekocht en kunnen zich niet voorstellen dat hier zoveel aan moet gebeuren. Vaak is het in dit geval beter om de fiets direct te weigeren voor onderhoud en reparaties.
Wil je toch graag een goedkope fiets online bestellen? Ga dan voor bijvoorbeeld een Avalon fiets. Dit zijn over het algemeen veel sterkere fietsen. Deze zijn degelijk uitgevoerd waardoor de kans op problemen zo klein mogelijk is.
Duurdere fiets online kopen
Gek genoeg zou ik een duurdere fiets wel online willen kopen. Wanneer je een mooie Gazelle, Batavus, Sparta of Burgers fiets koopt kun je hiermee bij elke fietsenzaak terecht. Ook kan elke fietsenmaker dit gewoon repareren en onderhouden en zal hier ook niet zoveel moeite mee hebben. Je staat nog steeds niet vooraan in de rij met reparaties maar de kans dat je fiets geweigerd word is niet zo groot.
Wanneer je kiest voor een fiets online kopen zou ik voor een grotere partij gaan in verband met service en garantie. Fietsenwinkel.nl heeft bijvoorbeeld ook winkels waar je terecht kunt voor een proefrit of garantie.
Conclusie fysieke fietsenwinkel vs online fietsenwinkel
Een goedkopere fiets NIET online kopen. Een duurdere fiets online kopen is geen probleem, bij een duurdere fiets is het prijsverschil ook groter.
Wil je geen gedoe en gezeik? Ga dan gewoon naar de fietsenwinkel. Deze mensen adviseren je en geven je alle service die je nodig hebt. Hier betaal je ook voor. Wanneer je je fiets naar dezelfde fietsenwinkel brengt zal deze ook altijd zorgvuldig, snel en goedkoop gerepareerd worden. Als je enigszins de financiële middelen hebt kun je jezelf een hoop frustratie besparen.
OHJA, wat je ook besluit, zorg altijd dat je je nieuwe fiets goed beveiligd met de juiste sloten.
Heb je nog tips of opmerkingen over dit artikel? Reageer dan even hieronder.
Goede site, prettig advies!
Ikzelf heb vorige week net een Sparta Pick-Up deluxe besteld bij onze plaatselijke fietsenmaker/ – handel.
I.V.M mijn krantenwijk was/is mijn eisen pakket vrij simpel:
* DAMES uitvoering i.v.m. non-stop op en afstappen
* Niet elektrische – da’s voor ‘watjes’ en voor het non-stop op en afstappen niet handig(er)
* Voor en achter drager
* 7 versnellingen i.v.m. wind
* Breede banden en velgen + anti-lek
* Geen terugtraprem
* Goed zadel
* Goede standaard – liefst dubbel met stuurvergrendeling – fiets mag niet (zomaar) omvallen
* Prettig sturend – i.v.m. binnendoor door steegjes met scherpe bochten
* het kunnen vervoeren van 50 kranten links en 50 kranten rechts + globaal 10 kg kranten voorop
* ’n afsluitbare ‘kist’ voorop – kranten worden horizontaal neer gelegd en dan moet er ’n plastic schermpje voor
* Verwarming – is wenselijk, was geen eis
*’n Spatlap voor
Zo kwam ik bij de Sparta Puck-Up deluxe terecht – edoch volgens maakt Batavus exact dezelfde: Batavus CNCTD.
Dit terzijde….
Nogmaals goede site!
Goed blijven goan
Goed duidelijke informatie.
Ik zal geen fiets kopen via het internet.
Voor ik een fiets koop wil ik eerst weten hoe deze rijdt en of alles (licht, rem, versnellingen ETC.) werkt zoals het hoort.
En als ik iets online koop, zijn dat de onderdelen van de fiets die ik heb. Bijvoorbeeld als ik een nieuwe cassette of ketting nodig heb. Of een crankstel.
Een fiets online kopen is weliswaar makkelijker, maar je kan de fiets niet testen voor de koop. Vooral het punt dat u maakt met garantie klopt. Wellicht kan je je fiets opsturen of laten ophalen, maar dat is wel veel gedoe. Interessant dat u duurdere fietsen wel online zou kopen.