Verschillende banden maten

Uitleg verschillende banden maten.

Welke banden passen om mijn fiets velg?

Er is altijd veel verwarring over banden maten. Logisch ook, iedereen hanteert om een of andere reden een ander systeem. De meest bekende systemen zijn het duitse, franse en ERTRO systeem.

Duits (28×1 5/8)

De duitse aanduiding is het meest bekend. Mensen hebben het vaak over 1 5/8 en 1 3/8ste banden. Deze is wel verwarrend. Vooral als je met bredere afwijkende maten bezig bent.

Frans (700x35c)

Het franse systeem word minder gebruikt maar staat ook op de meeste banden benoemd. Hier meten ze de buitenmaat van de band.

ERTRO (37-622)

De absolute topper. Ik werk zelf alleen met ERTRO maten en adviseer jullie ook om hier op te letten bij het kopen van banden. Langzaam aan staat deze aanduiding op eigenlijk elke band. Hierbij word de binnendiameter van de band gemeten (622mm) en de breedte (37mm). Dit is dus geen rare abstracte creatieve manier van meten. Als de ene band 622 mm binnen diameter heeft en de andere ook past dit dus altijd op elkaar. Ook is het geen probleem om een 47-622 band om dezelfde velg te zetten. Zolang de binnendiameter klopt past dit altijd. Op de meeste websites benoemen ze deze maat ook.

Maar ik heb toch gewoon een 26 inch fiets en dus een 26 inch band nodig?

In principe heb je gelijk, maar niet alle 26 inch banden hebben dezelfde diameter. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee maar er zijn flinke verschillen. Een 26×1,75 band is bijvoorbeeld 559mm in diameter, een 26×1 3/8 heeft een diameter van 590mm. Deze gaan dus nooit op elkaar passen.

Kortom, zolang je de ERTRO maar aanhoud en je een binnenband hebt met dezelfde ERTRO maat zit je altijd goed. Je kunt deze gewoon vinden op je oude band.

Mocht je om een of andere reden toch nog benieuwd zijn naar meer technisch geneuzel over banden maten kun je op wikipedia een mooie conversie tabel vinden.

Welke fietsband heb ik nodig?

Nog even kort samen gevat. Op je buitenband staat een ETRTO maat. Dit zijn 5 cijfers gescheiden door een streepje. Bijvoorbeeld 37-622. De breedte van de band is in dit geval 37 millimeter. De binnen diameter van de band is 622 millimeter. Je kunt hier dus zo een andere band op zetten met een binnendiameter van 622 millimeter. Wil je een iets bredere band? Dat kan. Dan kies je bijvoorbeeld voor 40-622. De band word iets breder maar past nog steeds om dezelfde velg. Let wel op of dit ook tussen je spatborden en frame past natuurlijk.

Wil je gewoon dezelfde band? Dan kun je dezelfde maat kopen die nu ook op je band staat. Dan zit je altijd goed.

En oh ja, je hebt ook nog verschillende soorten ventielen.

Heb je nog vragen over banden maten? Stel ze gerust onder dit artikel.

En lees hier hoe je zelf je band kunt vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *