Verschillende banden maten

Uitleg verschillende banden maten.

Welke banden passen om mijn fiets velg?

Er is altijd veel verwarring over banden maten. Logisch ook, iedereen hanteert om een of andere reden een ander systeem. De meest bekende systemen zijn het duitse, franse en ERTRO systeem.

Duits (28×1 5/8)

De duitse aanduiding is het meest bekend. Mensen hebben het vaak over 1 5/8 en 1 3/8ste banden. Deze is wel verwarrend. Vooral als je met bredere afwijkende maten bezig bent.

Frans (700x35c)

Het franse systeem word minder gebruikt maar staat ook op de meeste banden benoemd. Hier meten ze de buitenmaat van de band.

ERTRO (37-622)

De absolute topper. Ik werk zelf alleen met ERTRO maten en adviseer jullie ook om hier op te letten bij het kopen van banden. Langzaam aan staat deze aanduiding op eigenlijk elke band. Hierbij word de binnendiameter van de band gemeten (622mm) en de breedte (37mm). Dit is dus geen rare abstracte creatieve manier van meten. Als de ene band 622 mm binnen diameter heeft en de andere ook past dit dus altijd op elkaar. Ook is het geen probleem om een 47-622 band om dezelfde velg te zetten. Zolang de binnendiameter klopt past dit altijd. Op de meeste websites benoemen ze deze maat ook.

Maar ik heb toch gewoon een 26 inch fiets en dus een 26 inch band nodig?

In principe heb je gelijk, maar niet alle 26 inch banden hebben dezelfde diameter. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee maar er zijn flinke verschillen. Een 26×1,75 band is bijvoorbeeld 559mm in diameter, een 26×1 3/8 heeft een diameter van 590mm. Deze gaan dus nooit op elkaar passen.

Kortom, zolang je de ERTRO maar aanhoud en je een binnenband hebt met dezelfde ERTRO maat zit je altijd goed. Je kunt deze gewoon vinden op je oude band.

Mocht je om een of andere reden toch nog benieuwd zijn naar meer technisch geneuzel over banden maten kun je op wikipedia een mooie conversie tabel vinden.

En oh ja, je hebt ook nog verschillende soorten ventielen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *