Kettingkasten

Kettingkasten

Wat is een kettingkast precies? Waar zijn kettingkasten goed voor? Wat voor soorten kettingkasten zijn er? Welke kettingkast past op welke fiets en hoe monteer je een nieuwe kettingkast precies? Dit zijn allemaal vragen die ik in dit artikel ga beantwoorden.

Wat is een kettingkast en waar is hij goed voor?

Kettingkasten ofwel kettingbeschermers zijn simpelweg bedoelt om je ketting, tandwielen en/of kleding te beschermen. Deze beschermers komen in verschillende vormen, soorten en maten. Sommige zijn gemaakt van kunststof, sommige van metaal, de ene is gesloten en de andere is weer half open of beschermt alleen de voorkant van je ketting.

Wanneer je kettingkast kapot is of een onderdeel mist slijt je fiets vele malen sneller. De ketting word nat en gaat roesten. Hierdoor slijten je ketting en tandwielen sneller. Ook ligt je versnellingsnaaf bloot waardoor deze vochtig kan worden.

Soorten kettingkasten

Gesloten kettingkasten

Dit is in Nederland de meest voorkomende soort. Deze beschermt je ketting aan alle kanten waardoor er weinig troep en vocht in je ketting kan belanden. Deze gebruiken we veel omdat het in Nederland veel regent. In een warmer klimaat heb je eigenlijk geen gesloten kettingkast nodig.

Voordelen en nadelen

Het voordeel is dat je je ketting minder hoeft te onderhouden doordat hij minder snel vies kan worden. Toch is dit ook een nadeel omdat je wanneer je je fiets wil onderhouden minder goed bij de ketting en tandwielen kunt. Ook is het lastiger bij het vervangen van je banden etc. Daarnaast zitten gesloten kettingkasten alleen op fietsen met een remnaaf of versnellingsnaaf. Deze fietsen een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld een derailleur fiets.

Saber kettingkasten

Universele kettingkasten

Multi open kettingkast

Voorzet kast

Een voorzet kast is een gemakkelijk te monteren kettingbeschermer. Deze is aan de voorkant gesloten maar aan de achterkant open. Hierdoor kan er alsnog wat vuil in je ketting komen. Het is toch nog veel beter dan zonder kettingkast fietsen en het beschermt je kleding prima.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van deze kettingkast is dat je nog steeds bij de ketting kunt om deze zo nu en dan te smeren. Ook is deze veel goedkoper in aanschaf en makkelijker te monteren dan een gesloten kast. Wanneer je bij een budget fietsenwinkel komt zal deze voorzet kast altijd een goedkope optie zijn om je fiets en kleding snel te beschermen. Het nadeel is dat de ketting niet volledig beschermt is waardoor hij nog steeds nat kan worden. Ook ziet deze kast er vaak wat minder mooi uit dan een gesloten exemplaar.

voorzet kettingkast

Half open kast (revolver scherm)

Een half open kast word veel gebruikt op derailleur/sportfietsen. Deze is puur en alleen bedoelt om je kleding te beschermen. Doordat deze alleen de bovenkant van je ketting beschermt en niet tot achter doorloopt zal je ketting praktisch net zoveel slijten als zonder kettingkast.

Voordelen en nadelen

Wederom de prijs en montage. Deze kettingkasten zijn erg goedkoop en super makkelijk te monteren. Hij beschermt je kleding goed maar is qua bescherming van je ketting praktisch waardeloos. Wel vind je deze kettingkasten voornamelijk op derailleur fietsen die zoals eerder genoemd een stuk lichter fietsen. Ook kun je makkelijk bij je ketting en tandwielen om deze schoon te houden en te smeren (dit moet je uiteraard dan wel ECHT doen).

Revolver scherm

Metalen kettingkast

Op oudere kwaliteitsfietsen vind je nog wel eens een metalen kettingkast. Tegenwoordig worden deze nog nauwelijks gebruikt. Dit is meestal ook een gesloten kast.

Voordelen en nadelen

Het grote voordeel is dat deze over het algemeen een langere levensduur hebben. Ook zijn ze een stuk steviger waardoor ze niet zo snel kapot gaan. Het nadeel is dat ze wanneer ze wel kapot of verroest zijn nooit meer te vervangen zijn door een (nieuw) origineel exemplaar.

Lakdoek (omafiets) kettingkast

Lakdoeken zie je vaak op oudere fietsen en op omafietsen. Deze zien er erg mooi uit en beschermen je ketting perfect.

Voordelen en nadelen

Het voordeel is dat deze je ketting compleet beschermen, relatief makkelijk te monteren zijn en dat ze er super uit zien. Het GROTE nadeel is dat deze na verloop van tijd lelijk worden, snel beschadigen en heel moeilijk te demonteren en opnieuw te monteren zijn. Sommige lakdoeken zijn voorzien van een knoopje die de boel bij elkaar houd. Deze is nadat de fiets een tijdje buiten heeft gestaan eigenlijk niet bruikbaar meer. Daarnaast zijn ze vaak ietsjes duurder dan de gemiddelde kast.

Chainglider

Een chainglider is een soort buisje wat om je ketting heen loopt.

Welke kettingkast past op welke fiets?

Hier is erg veel verwarring over. Als ik ook eens een euro zou krijgen voor elke keer dat ik hier een vraag over hebt beantwoord……..

Wanneer je het zekere voor het onzekere wil nemen of niet technisch bent is er eigenlijk maar 1 optie:

Ga naar de dealer van het desbetreffende fietsenmerk en bestel een nieuwe originele kettingkast. Deze past gegarandeerd en hier hoeft niets aan aangepast te worden. Het grote nadeel is dat deze extreem duur zijn. Bij een Gazelle kettingkast zul je inclusief montage altijd minimaal 75 euro betalen voor een nieuwe kast (bij recentere modellen kan het nog veel meer zijn. Dit is voor een oudere fiets niet haalbaar en voor een nieuwere fiets simpelweg zonde van het geld.

Heb je niet enorm veel geld over of ben je iets zuiniger? Het is ook prima te doen om een vervangende kettingkast te monteren.

Gazelle fietsen

Op bijna alle Gazelle fietsen kun je een universele kettingkast monteren. Dit is een Hesling Excelle kettingkast of een imitatie daarvan. Dit kost je tussen de 13,50 en de 20 euro. Je kunt hiermee dus in ieder geval 55 euro besparen en dit kost je tussen de 30 en 60 minuten. Een prima uurloon lijkt mij zo. Wel moet je deze vaak een klein beetje aanpassen. De mensen bij gazelle gebruiken voor alles iets andere maten dan andere fietsen. ”Dealer bescherming’’ noemen ze dat.

Om deze reden is moet je dus in ieder geval de achterkant een stukje groter maken. Dit kan gemakkelijk met een stevige schaar die geschikt is voor kunststof of met een vijl of frees. Daarna boor je 2 gaatjes en pas je de bevestingsbeugel aan. Vaak is dit genoeg om je nieuwe universele kast te monteren. Je kunt ook de moeilijke weg kiezen en de plaat die bij de nieuwe kettingkast geleverd word achter de trapas monteren. Dit is bij Gazelle fietsen overigens bijna nooit een goed idee omdat dit een geperste trapas is.

Bekijk hieronder hoe je een universele kettingkast op een Gazelle fiets kunt monteren:

Batavus, Montego en Avancer fietsen

Montego en Avancer fietsen hebben vaak dezelfde onderdelen als Batavus. Batavus fietsen zijn vaak een stuk makkelijker. Iemand die zijn of haar mening in een artikel zou willen noemen zou kunnen zeggen dat dit ook een iets sympathieker bedrijf is.

De fietsen die voor het jaar 2000 gemaakt zijn kunnen vaak gemakkelijk voorzien worden van een Hesling Excelle of universele kast.

Fietsen die vanaf 2000 gemaakt zijn kun je voorzien van een Saber kettingkast. Deze fietsen kun je herkennen aan de 4 delige kettingkast. Deze heeft een middenstuk, een bovenkant, onderkant en een achter kapje. Vaak missen deze kasten het achterkapje of het achterkapje en de complete onderkant. Gelukkig kun je deze gewoon vervangen. Een bijkomend voordeel is dat bij de nieuwe kettingkasten in de link hieronder het kapje vast geschroefd zit. Dit betekend dat je het achterkapje niet zo snel weer zult verliezen.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe dit precies in zijn werk gaat:

De nieuwste Batavus fietsen (bijv. Batavus Bub, Batavus Diva, Batavus Donna, Batavus Personal Bike etc etc.) hebben vaak een AXA Multi Open kettingkast. Ook deze kun je gemakkelijk vervangen. Bestel de doorzichtige kettingkast met het gekleurde middenstuk en zet hem op je fiets. Ik zou hier graag meer over schrijven maar ik vrees dat dit echt alles is wat je zult moeten doen.

Omafietsen

Op omafietsen past een voorzet kast eigenlijk altijd. Ook is deze makkelijk te monteren omdat de bevestigingspunten hetzelfde zijn.

Bekijk hieronder hoe je een voorzet kast kunt monteren:

Wanneer je graag de originele linnen lakdoek wilt behouden kun je een nieuwe lakdoek bestellen in de juiste maat (28×1 1/2 of 28×1 5/8). Ook deze is gemakkelijk te monteren. Over het algemeen moet je 2 knipjes maken op de juiste plek en kun je de lakdoek om het frame heen spannen.

Derailleur/trekking/sportfietsen (bijv Koga, Batavus, Gazelle, Giant etc etc.)

Wanneer je op een van deze fietsen je beschermer mist heb je geluk. Deze zijn namelijk bijna altijd universeel en makkelijk te monteren. Ook zijn deze niet duur (vanaf 4 euro). Het enige waar je rekening mee moet houden is het aantal tanden op je voortandwiel (crank). Dit kunnen er 33 zijn maar ook wel 48. Wanneer je de juiste maat gekozen hebt kun je een kettingkast bestellen. In 90 procent van de gevallen hebben deze dezelfde bevestigingsbeugel als je oude kettingkast. Mocht het echt nodig zijn kun je altijd de trapas even los halen en de nieuwe beugel monteren. Dit moet bij een recentere fiets geen probleem zijn.

Andere merken

Van de andere fietsenmerken zijn de kettingkasten vaak hetzelfde als de hierboven genoemde. Zoek uit of je een Excelle, een Saber of misschien een multi open op je fiets hebt zitten. Als dit het geval is kun gewoon dezelfde opzoeken en deze monteren.

Bij overige fietsen zul je toch nog iets beter je best moeten doen. Je kunt eigenlijk altijd een voorzet scherm of een universele kettingkast monteren maar je zult hierbij soms een kleine aanpassing moeten maken.

De kettingkasten in bovenstaand artikel zijn te bestellen op Budgetfietsonderdelen.nl

Samenvatting

De juiste kettingkasten vinden kan soms lastig zijn maar dit heeft toch de voorkeur. In de meeste gevallen is er gewoon een alternatief beschikbaar. In sommige gevallen moet je wat aanpassingen maken maar ook dit is geen probleem. Heb je nog vragen over welke kettingkast op jouw fiets past? Reageer dan even onder dit artikel met het merk, type en bij voorkeur het bouwjaar. Wij zorgen dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Nu je toch bezig bent met het vervangen van je kettingkast is het misschien ook handig om even naar je ketting te kijken. De kans is groot dat deze versleten is omdat je zonder kettingkast gefietst hebt.

Je eigen fietsketting vervangen. Stadsfiets

48 reacties

 1. Ik heb een Batavus mambo. Damuesfiets. Moet nu bagagedrager vervangen. De schroef van de bagagedrager zit achter de kettingkast, gesloten type. Die moet er dus eerst af, zodat ik erbij kan. Hoe moet ik de kettingkast loshalen zonder te beschadigen? Het liefst een mailtje terug.

 2. Beste,
  Kunt u mij een kettingkast leveren voor de Sundvall Almeria, gekocht in april 2012.

  Lengte kettingkast plus/minus 81 cm.
  Hartafstand plus/minus 46 cm.
  Hoogte voor plus/minus 19 cm.
  Gat voor plus/minus 6 cm.
  Gat achter plus/minus 10 cm.

  Gaarne reactie uwerzijds,

  Met vriendelijke groet:
  J. Kluijtmans

  1. Hallo Evert,

   In principe past dat niet. Voor Gazelle fietsen heb je bijna altijd een originele nodig of moet je een universele kast op maat maken.

   Groeten,

   Benn

 3. welke gesloten kettingkast heb ik nodig voor een Prolithium Sprinter? Nieuw gekocht in mei 2018. Huidige kettingkast loopt namelijk aan.

 4. Hoi,

  Ik ben in het bezit van een heren Batavus San Remo 2013 en zoek een nieuwe kettingkast aangezien de onderkant en de achterkant zijn verdwenen. Ik lees op deze site dat dit vaker voorkomt bij Batavus fietsen..

  Gr Arjan

   1. Hoi Benn,

    Bedankt voor je snelle reactie, super! Het ziet ziet er naar uit dat het de eerste is. Kan ik een foto sturen zodat ik het zeker weet voordat ik hem ga bestellen. Moet ik gem dan trouwens nog aanpassen of kan hij gewoon op de oude montage steunen worden gemobteerd?

    Gr Arjan

 5. Hoi,
  ik zoek een gesloten kettingkast voor Batavus Toledo DL157N8
  maat : DL157
  Framenummer BA0450109
  Datatag 999052801317189
  gekocht 12/06/2010

  Gr.Gerrit

 6. Voor mijn Gazelle Vento heb ik een nieuwe kettingkast nodig. Welke zal het beste zijn en waar is deze te bestellen.

  Bij voorbaat vriendelijk dank.

  1. Hallo,

   Ik heb de fiets even opgezocht en ik zie dat dit een vrij recente fiets is.

   Op zich moet iedere derailleur kettingkast (revolver) met dezelfde afmetingen als de beugel achter de trapas op deze fiets passen.

   Het origineel kun je denk ik alleen maar bij de Gazelle dealer krijgen.

   Groeten,

   Benn

 7. Ik heb een wat oudere gazelle orange en wil dus niet zo’ n dure originele kettingkast. Welke goedkopere universele kettingkast kan ik dan kopen

 8. Welke kettingkast heb ik nodig voor een CargoBike Cruiser Long Steps met een NuVinci naaf en een Shimano midden motor.
  Ik heb een groter voortandwiel gemonteerd.
  Maar nu past de kast niet meer.

  Alvast bedankt voor uw hulp.

 9. Goedemiddag, ik heb een Batavus Flash 28 inch. Nu ben ik op zoek naar een kettingkast/beschermer. Ik zie diverse modellen voorbij gaan.
  En welke maat moet ik hebben?

 10. Bij mijn Kaptein omafiets is het achterste stuk van de gesloten zwarte kettingkast weg. Welke kettingkast heb ik nodig?

  Dank bij voorbaat.

 11. Hallo,

  Ik zoek een kettingkast voor een Sparta Athena 28 inch,
  welke gesloten kettingkast kan ik daarvoor gebruiken.

  mvg
  Ate

 12. Ik heb een batavus fuego met een gesloten kettingkast waarvan de letting is afgelopen, maar hoe open ik de kast?

 13. Voor de Batavus Snake van mijn zoontje wil ik een kettingskast bestellen. Met het nummer op het frame zou dit bij te bestellen moeten zijn. Het nummer heb ik gevonden, maar op welke site zou ik dat nummer door kunnen geven om bij de juiste kettingskast uit te komen?

 14. Hoi Benn,
  Ik zie deze er nog niet tussen staan:
  Wat raad je aan als goedkoop alternatief kettingkast voor een cortina u4 omafiets (met naafversnelling)
  Alvast bedankt,
  Groet onno

 15. Goedendag, ik zoek een kettingkast voor mijn Giant fiets. Ik mis de onderkant.
  Lengte van voor naar achter is 62cm. Verder zie ik geen type nr.

  Alvast bedankt voor je reactie

 16. Filmpje begint op 0:20 met verwijder je crank en dan is het achterste stuk van de kettingkast dus al verwijderd. Maar ik wil juist zien hoe dat verwijderd moet worden.

 17. Hallo,
  Ik ziek een nieuwe kettingkast voor mijn giant Cosmo cs3 met 7 versnellingen. Liefst in lime.
  Wat raadt u mij aan?

  Vriendelijke groet,
  Marike

 18. Beste,

  Welke kettingkast op een qwic ebike tmn 7?
  En weet je toevallig welk tandwiel er vanachter standaard opstaat? (Hoeveel tandjes?)

  Alvast dikke merci?

 19. Ik, heb een 12 jaar oude sparta ion comfort dlx met kettingspanner. De originele kettingkast kan ik niet meer krijgen, een gesloten. Nu heb ik geen idee welke kettingkast ik moet kopen. Fietsenwinkels kunnen me ook niet echt verder helpen. Hebben jullie een idee?

 20. Heb een ketting kast nodig voor een oude pointer classica damesfiets, ik kan evt een foto sturen van de huidige kapotte kast. Bandenmaat is 28 inch.

 21. Hallo,
  Ik heb laatst de kettingkast gekocht die wordt aanbevolen in de video waarin u de kettingkast vervangt. Alle stappen precies opgevolgd, maar ik zit met het probleem dat mijn ketting niet in het midden van de kettingkast zit, hierdoor blijft hij haken bij het gat bij het achterste tandwiel. Bij de trapas zit de ketting wel in het midden van de kettingkast. Het stuk van de kettingkast wat vast zit aan het frame, zit al op z’n strakst tegen het frame aan.
  Ik heb een Batavus Crescendo damesfiets.
  Is er iets wat ik kan doen om te zorgen dat mijn achterste tandwiel wat meer naar buiten staat, waardoor mijn ketting wel in het midden zit? Of iets anders?

 22. Ik ben op zoek naar een kettingkast voor een 16 inch meisjesfiets , halfords fiets limit , hij is aangeschaft in 2010.
  De kettingkast is kapot en halfords kan geen nieuwe leveren want het model fiets is niet meer verkrijgbaar .
  Hoe kan ik een vervangende kettingkast vinden .

 23. Ik heb een koga miyata forest. Ik zie dat ik voor vervanging van mijn kettingkast zelfs twee onderdelen moet vervangen. Heeft u een alternatieve suggestie? Ik vind een beetje knutselen niet erg.
  Bij voorbaat dank
  Thomas

 24. Beste Benn,

  door het eraf lopen van de ketting is de kettingkast van haar elektrische bakfiets Vogue Carry 3 onherstelbaar beschadigd.
  Ik ben er inmiddels na veel heen en weer gemail, dat ik een kettingkast van Hesling type Agudo moet hebben.
  Heb jij een instructie voor het vervangen van een dergelijke kettingkast op een (bak)fiets met een middenmoter.

  Hartelijk bedankt en m.vr.gr.

  Piet

 25. Ik heb je filmpje gezien om een Batavus-kettingkast te vervangen.
  Het lastige met kettingkasten van o.a. Batavus (Saber e.a.) & Cortina (Xcero, Agudo etc.) is dat er een ronde bajonetachtige montageplaat met 3 uitstekende lipjes op de trapas gemonteerd is. Wil je daar een andere kettingkast op zetten dan moet je volgens mij de trapas los maken want anders krijg je dat middenstuk met geen mogelijkheid op die montageplaat gedraaid. Vanaf de voorkant van de kettingkast (middenstuk) lukt het wel maar dan moet je dus eerst de montageplaat verwijderen.
  Is het echt niet mogelijk om deze kettingkasten op de montageplaat te monteren zonder de trapas te verwijderen?

 26. Het is gelukt om een nieuwe kettingkast te plaatsen op de Vogue Carry 3 elektrische bakfiets.
  De goed verkrijgbare “Hesling Kettingkast Agudo -/zilver Zwart” is daarvoor geschikt.
  Hij kan worden verankerd aan de voorzijde met drie ankerpunten die daar aanwezig zijn.
  Wij hebben wel de trapper en vervolgens het tandrad verwijderd. Verder aan de achterzijde onderaan de kettingkast een klein stukje weggezaagd, zodat de versnellingskabel daar goed kan lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.