Digitaal opkopers register (DOR)
Er is de laatste tijd veel verwarring over het Digitaal Opkopers Register (DOR).
Wat is het DOR precies? Wat moet jij ermee doen als fietsen handelaar en is het effectief en hoe verkoop je dit aan je klanten?
De politie en gemeente is jaren terug begonnen met alle gebruikte goederen registreren in het digitaal opkopers register. Op deze manier willen ze diefstal tegen gaan. Wanneer iedereen zich hier aan zou houden zouden gestolen goederen zo goed als waardeloos worden. Daardoor zou er nooit meer een gestolen fiets in een fietsenwinkel kunnen komen. Op zich een goed idee.
Ondanks dat dit register al jaren bestaat heb ik het idee dat ze pas een jaar of 2 bezig zijn met serieus handhaven van het register en sinds een aantal maanden pas met boetes uitdelen.
Wie moet zich houden aan de DOR?
Op papier moet iedereen die handel doet in gebruikte goederen dit opgeven in het register. In de praktijk worden ‘’zwartwerkers’’ nog gelaten voor wat het is en zijn ze vooral aan het handhaven bij officiële bedrijven. Omdat dit erg veel werk is zie je dat steeds meer vakhandelaren besluiten te stoppen met het verkopen van gebruikte fietsen. Dit is jammer maar bied ook kansen voor de kleinere winkels.
Als winkel word je geacht de regels in jouw gemeente te kennen. Je moet je er dus sowieso aan houden en niet pas op het moment dat de gemeente of politie langs komt.
Wat moet je registreren in het DOR?
Voordat de fiets ingekocht word moet hij gecontroleerd zijn in de stopheling app van de politie. Mocht een fiets wel gestolen zijn op moment van inkopen kan de politie controleren of je het nummer gecheckt hebt of niet. Overigens kunnen ze het niet terugvinden wanneer je je fietsen checkt op de website van het RDW.
Alle gegevens van elke fiets moeten in het Digitaal opkopers register gezet worden. Het adres, de voor en achternaam, het ID nummer van degene waarvan jij de fiets inkoopt en uiteraard de gegevens van de fiets zoals inkoopprijs, serienummer en kleur.
Nadat een fiets geregistreerd is moet hij minimaal 3 dagen in de winkel blijven staan alvorens deze verkocht kan worden. Dit omdat de mogelijkheid bestaat dat de fiets wel gestolen is maar de aangifte nog niet verwerkt is.
Bij verkoop moet dit ook allemaal geregistreerd worden. Wanneer blijkt dat de fiets later als gestolen opgegeven word kan de politie controleren waar en bij wie de fiets zich op dat moment begeeft.
Zowel de politie als de gemeente heeft mij persoonlijk gegarandeerd dat dit register ALLEEN gebruikt word voor het opsporen van gestolen fietsen. Er is dus GEEN koppeling met de belastingdienst. Dit is voor de partij waar jij je fietsen inkoopt vaak belangrijk.
Blijkt de fiets toch gestolen te zijn maar was de aangifte op moment van inkoop nog niet verwerkt?
In principe kun je via het digitale systeem direct aangifte van heling doen wanneer een fiets toch gestolen blijkt te zijn. Je doet dan direct aangifte tegen de persoon die jou de fiets verkocht heeft. Op deze manier ben jij aangever en word je dus niet verdacht van heling. Ook zou je via dit systeem het bedrag wat jij betaald hebt voor de fiets terug kunnen vragen aan de gemeente of politie. Of iemand ooit zijn geld ook terug heeft gekregen zou ik niet weten.
Hoe verkoop je dit aan je klanten?
Er is veel angst rondom identiteitsfraude. Dit is ook vrij logisch omdat de overheid hier ook campagne voor voert. In 90 procent van de gevallen is het bij het inkopen van een fiets nooit een probleem om om identiteitsgegevens te vragen. Mensen begrijpen dit wanneer ze een fiets willen verkopen. De mensen die dit absoluut niet willen zijn vaak mensen waar je ook liever geen fietsen van koopt.
Bij verkoop is het wat lastiger. Mensen snappen niet dat ze zich moeten legitimeren bij het kopen van een fiets. Toch is dit nodig. Je kunt je klant niet verplichten zijn of haar ID gegevens over te dragen. Je mag helaas de fiets niet verkopen wanneer ze zich niet willen legitimeren.
Verkooppraatje
Leg om te beginnen altijd een stapeltje stop heling folders op de toonbank wat mensen zelf door kunnen lezen.
Om ervoor te zorgen dat klanten toch graag ID gegevens willen geven vertel ik klanten het volgende:
Om fietsendiefstal tegen te gaan werken wij samen met de gemeente en politie. Wij registreren alle fietsen in een gezamenlijke database zodat zowel wij als de gemeente en politie fietsen kunnen terugvinden. Wanneer er ergens een loods vol fietsen gevonden word en het niet duidelijk is of deze van diefstal afkomstig zijn kan er gecheckt worden van wie de fiets is. Je word dan dus benaderd door de politie met de vraag of je je fiets verkocht hebt of dat hij gestolen is.
Wanneer jouw fiets gestolen is en geregistreerd staat in dit register is de kans dus veel groter dat je je fiets weer terug krijgt. Als elke fietsenwinkel dit register bijhoud over een aantal jaar is het onmogelijk om ooit nog een gestolen fiets te verkopen bij een winkel. Het word dan voor fietsendieven steeds moeilijker. Met zijn allen kunnen we op deze manier fietsendiefstal terug dringen naar het absolute minimum.
Een soortgelijk verkooppraatje gaat goed van pas komen wanneer iemand niet happig is zijn of haar ID gegevens te geven. Er zal altijd eens in de zoveel tijd een klant weglopen omdat het niet goed voelt. Hier kun je helaas niets aan doen.
Wat gebeurd er als je je goederen niet registreert?
Tot nu toe krijg je alleen een boete bij geen of verkeerde registratie. Er vallen eerst een aantal waarschuwingen. Wanneer de vakhandel daar geen gehoor aan geeft kunnen ze een boete op de mat verwachten. Omdat deze boetes nog niet effectief genoeg lijken te zijn willen ze vanaf nu ook winkels gaan sluiten. Daarom is het van groot belang het digitaal opkopers register op de juiste manier te gebruiken.
Alles wat ik hierboven vertel is een samenvatting die ik gemaakt heb uit meerdere gesprekken. Het zou dus kunnen dat hier een foutje in staat. Mocht dit het geval zijn kunnen de mensen die verantwoordelijk zijn voor het Digitaal Opkopers Register mij bereiken via het contactformulier op de website.
Wil je meer weten over het in- en verkopen van gebruikte fietsen? Lees dan de artikelen hieronder even goed door.
Het DOR is weer een compleet zinloze extra administratieve handeling! Fietsdiefstal wordt er niet door voorkomen. Dat zie je aan de steeds oplopende cijfers voor fietsendiefstal, terwijl het DOR al jaren wordt gebruikt. Gestolen fietsen kennen hele andere kanalen dan de vakhandel! Typisch zo`n ambtenaren ideetje (ministerie van Justitie) vanachter het buro in de ivoren toren.
De politie heeft een peperduur computerprogramma gekocht en nu willen ze vanachter het buro fietsendiefstal gaan stoppen?! Wat een onzin!
De enige goede oplossing is RDW registratie van fietsen, net als auto’s. Elke fiets heeft dan een unieke en geregistreerde eigenaar. De prijzen van electrische fietsen zijn dusdanig dat de eigenaar dat heus geen probleem vindt. Gewoon registreren bij het RDW die handel! En zorgen voor een vette fiets-nummerplaat met een uniek nummer, dat niet zomaar te verwijderen is. Is ook meteen het weesfietsen probleem opgelost.