Geld verdienen met fietsen 5 – Website fietsenwinkel

Geld verdienen met fietsen 5 – Website fietsenwinkel

Je hebt het vast al eens gehoord. Wie vandaag de dag een goedlopend bedrijf wil runnen moet een website hebben. De meeste bedrijven hebben dit ook. Maar veel mensen zien over het hoofd dat je een effectieve website moet hebben. Maar wat is een effectieve website nou eigenlijk? Voor dit artikel neem ik even Apeldoorn als voorbeeld maar dit was simpelweg het allereerste wat in mij op kwam. Je kunt overal in Nederland prima concurreren. Wil je dat ik even snel rondkijk of dit in jouw woonplaats ook ruimte is? Neem even contact op

De website

De meeste bedrijven laten voor honderden tot duizenden euro’s een fantastische website ontwikkelen. Na een tijdje komen ze erachter dat dit eigenlijk helemaal geen verschil maakt in de hoeveelheid werk die ze binnenhalen. Vervolgens nemen ze hier genoegen mee en hebben ze al dat geld weggegooid. Naast het laten ontwikkelen van de website wat erg veel geld kost zijn er ook nieuwe visitekaartjes gedrukt met de nieuwe link en is het webadres op de bedrijfsauto’s gezet etc.

Ik ga je een geheimpje vertellen. Als de link naar jouw website op je auto staat haal je hier waarschijnlijk niet 1 klant uit. Mensen willen ergens op kunnen klikken. Ze onthouden niet je website om vervolgens thuis te kijken wat je precies doet.

Het enige wat tekst op je bedrijfsauto doet is dat het je naamsbekendheid vergroot, wat natuurlijk enorm belangrijk is. Maar je haalt de klant pas binnen zodra ze toevallig in de buurt zijn of je tegenkomen op internet zelf.

Het probleem

Maar wat is nou precies het probleem? Er is toch een duur bureau bezig geweest om een prachtige website te ontwikkelen? Deze mensen hebben er toch verstand van?

Als eerste een statement: een mooie website werkt NIET! Bedenk voor jezelf een super succesvolle online onderneming en bezoek de website. Waarschijnlijk heb je een van onderstaande voorbeelden in je hoofd:

google.com
youtube.com
bol.com
marktplaats.nl
coolblue.nl

Al deze websites hebben 1 ding gemeen. Ze zijn niet mooi en extreem effectief. Ik zeg niet dat je website lelijk moet zijn maar ik zeg wel dat een mooie website helemaal niets voor je gaat doen.

Een effectieve website

Waarom zijn bovenstaande websites effectief? Ze hebben allemaal enorm veel content. Overal op deze websites vind je teksten en producten.

Content zorgt voor een goede vindbaarheid op google. Google gaat niemand naar je website verwijzen als ze niet weten waar jouw website over gaat. Zorg dus voor waardevolle content. Niet alleen een korte omschrijving van 100 woorden over jouw bedrijf. Dit is niet genoeg.

Vertel wat jouw bedrijf doet en waar jouw bedrijf goed in is. Als jij de allergoedkoopste bent op het gebied van fietsreparaties zorg dan dat je dit duidelijk, vaak en op veel verschillende manieren benoemd. Schrijf een artikel over de reparaties die je doet, upload een prijslijst, leg uit waar mensen op moeten letten voordat ze een fiets langs brengen etc etc. Houd ook rekening met zoektermen. Als je graag wil dat mensen in Apeldoorn een fiets brengen ter reparatie zorg dan dat de woorden Apeldoorn en fietsreparatie en alle mogelijke synoniemen benoemd worden.

Hoe meer bruikbare informatie je deelt op je website hoe meer hits dit gaat genereren.

Domeinnaam

Je begint met het kiezen van een domeinnaam. Waarschijnlijk heeft je fietsenwinkel een naam zoals De Vries Tweewielers of De Boer Fietsspecialist. Het lijkt nu heel logisch om dit als domeinnaam te gebruiken. Maar dit is totaal niet effectief. Als je in Apeldoorn zit en je wilt klanten in de buurt aantrekken kan het een veel beter idee zijn om fietsreparatiesapeldoorn.nl of fietsenwinkelapeldoorn.nl als domeinnaam te kiezen (als deze websites bestaan krijgen ze bij deze een backlink cadeau voor het slim kiezen van domeinnaam). Als mensen een kapotte fiets hebben of een nieuwe fiets willen kopen zoeken ze op fietsenwinkel Apeldoorn en niet op De Boer fietsspecialist. Wanneer je domeinnaam precies overeenkomt met de zoekterm zal google deze altijd als eerste laten zien.

Concurrentie

Maar Benn, er zit een Apeldoorn al een hele grote fietsenzaak die dit soort dingen al voor elkaar heeft en waar ik niet mee kan concurreren.

FOUT! 95 procent van de fietsenzaken in Nederland heeft zijn website helemaal niet op orde. Als ik zoek op fietsmaker Apeldoorn is de allereerste hit de telefoongids. Hieruit kun je wel opmaken dat niemand hier echt serieus mee bezig geweest is. Je kunt hier makkelijk mee concurreren. Laat een leuke wordpress website maken (kijk even goed om je heen en laat dit niet voor duizenden euro’s doen, dit kan iedereen die een beetje verstand van websites heeft.) of doe het zelf. Zorg ondertussen voor goede waardevolle content over jouw winkel. Ook is het belangrijk om rekening te houden met je SEO (er zijn duizenden artikelen te vinden over SEO geschreven door mensen die hier veel meer verstand van hebben dan ikzelf).

Geduld

Houd er wel rekening mee dat het een tijdje duurt voordat google je serieus gaat nemen. Vaak duurt dit een maand of 4. Als je dit proces wilt versnellen kun je kijken of je wat backlinks kan scoren op grotere websites. Zodra jouw website word benoemd op een andere succesvolle website vind google je eerder en zal hij je sneller vertonen in de zoekresultaten.

Backlinks zijn simpelweg een link naar jouw website vanaf een andere website. Sommige mensen denken dat dit heel belangrijk is maar een backlink gaat je nooit hoger in google brengen als je website niet op orde is. Tenzij een enorme website als nu.nl een artikel over je gaat schrijven maar die kans is natuurlijk vrij klein.

Lees hier de andere artikelen over geld verdienen met fietsen:
1 – Inkoop
2 – Verkoop
3 – Fiets reparaties
4 – Service beurt

3 reacties

  1. Hallo Tonnie!

   Goede vraag. De meeste handelaren doen dit in een simpel excel bestand. Je registreert dan waar je fietsen vandaan komen, wat ze gekost hebben en de gegevens van je fietsen (kleur, serie nummer, merk, type etc.). Ook is het goed om direct je fiets te checken bij het RDW of in de stopheling app van de politie. Hierin kun je ook direct zien of je fiets daar geregistreerd staat. Vaak zie je direct alle gegevens staan wanneer het om een nieuwere fiets gaat.

   Als je serieus en veel met fietsen bezig bent moet je het eigenlijk ook registreren in het Digitaal Opkopers Register. Dit heeft voordelen, jij bent als koper en verkoper van de fietsen beschermt. Maar het heeft ook nadelen, je moet alle gegevens van de kopers en verkopers van jouw fietsen registreren. Ook de ID gegevens. Sommige mensen zullen hier moeite mee hebben. Bekijk hier ons artikel over het Digitaal Opkopers Register: https://www.fietsenmakendoejezelf.nl/algemeen/digitaal-opkopers-register-dor/

   Is je vraag hiermee beantwoord?

   Groeten,

   Benn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.