Geld verdienen met fietsen 2 – Fietsen verkopen

Geld verdienen met fietsen 2 – Fietsen verkopen

Als het goed is heb je het artikel over slimme inkoop al gelezen. Je hebt je fietsen opgeknapt. Nu moet je nadenken over fietsen verkopen. Maar hoe doe je dat eigenlijk het snelst en voor de hoogste prijs?

Er is een simpele manier om ervoor te zorgen dat je fietsen meer opbrengen. POETSEN! Het klinkt misschien te makkelijk maar het maakt een wereld van verschil. Een goede poetsdoek met schoonmaakmiddel over je fiets heen halen zorgt ervoor dat de fiets netter en beter oogt. Dit kost je 5-10 minuten en levert je zo een paar tientjes op. Daarnaast kan het nog een goed idee zijn om de puntjes op de i te zetten door bijvoorbeeld een nieuw setje handvatten te monteren, snelbinders of jasbeschermers.

Foto’s maken

Hiervoor geld ook weer, een foto kan het verschil maken tussen je fiets voor 130 of 150 euro verkopen. Maak goede foto’s van je fietsen. Zoek een mooie achtergrond en zorg dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. Hiervoor heb je geen dure camera nodig. Een Iphone foto met goede belichting is genoeg. Fotografeer bij voorkeur buiten. Over het algemeen werkt het het beste om 3-5 foto’s te maken. Een foto van de hele fiets (liefst met de kettingkast voor) en een aantal belangrijke details. Zit er bijvoorbeeld een slot op met 2 sleutels? Hier kun je mooi een foto van maken.

Hieronder een van mijn favoriete plekken om mijn fietsen te fotograferen.

Geld verdienen met fietsen - verkoop

Ook kun je voor je foto’s een ophangbeugel gebruiken. Dit ziet er erg mooi en professioneel uit.

Fietsen verkopen ophangbeugel

Fietsen verkopen op Marktplaats

Fietsen verkopen marktplaats.nl is een perfecte methode.  Schrijf in je advertentie de belangrijkste speerpunten van je fiets zoals bijvoorbeeld het aantal versnellingen, vering etc. Benoem het ook altijd als er een AXA slot op zit. Mensen krijgen een vertrouwd gevoel als een slot van een goed merk is en zien dit als een voordeel. Waarschijnlijk heb je de fiets opgeknapt, benoem NIET wat er allemaal vervangen is aan de fiets. Je zou zeggen dat dit een voordeel is maar in de praktijk hebben mensen alleen maar het idee dat er iemand mee aan het prutsen is geweest. Er is 1 uitzondering, als er nieuwe banden omheen zijn gekomen is dit wel iets wat je wil benoemen. Als er veel aan de fiets gebeurd is kun je in de advertentie zetten dat de fiets recentelijk een servicebeurt heeft gehad.

Zelf zet ik de framemaat van een fiets niet in de advertentie. Je loopt het risico dat mensen gaan googlen en op een of andere vage site tot de conclusie komen dat de fiets niet past terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Als het een extra hoge fiets is wil je dit wel benoemen. Ten eerste omdat je ook niet wil dat er allemaal mensen voor niets voor de deur staan en ten tweede omdat mensen die specifiek op zoek zijn naar een hoge fiets dan je advertentie kunnen vinden.

Titel

Benoem zoveel mogelijk relevante informatie in de titel van je advertentie. Zet niet ‘mooie fiets’ in je titel maar bijvoorbeeld ‘Super nette damesfiets, dames fiets 3 versnellingen’. Zoals je ziet staat het woord damesfiets 2 keer in deze titel, 1 keer met spatie en 1 keer zonder. Dit zorgt ervoor dat zowel mensen die op ‘damesfiets’ als mensen die op ‘dames fiets’ zoeken je advertentie te zien krijgen.

Betaald account

Als je een onbetaald marktplaats account hebt blijft er maar 1 advertentie per dag bovenaan staan. Wel kun je je advertenties verdelen over verschillende categorieën. Als je op 1 dag 3 advertenties plaatst waarvan 1 in de categorie damesfietsen, de andere in herenfietsen en de laatste in vouwfietsen blijven deze wel alle 3 op de eerste pagina in die categorie staan. Ook kun je ervoor kiezen om marktplaats 49,50 per maand te betalen waardoor je eerste 10 advertenties per dag bovenaan blijven staan.

Naar verloop van tijd zakken je advertenties altijd weer. Je kunt ze na 1 of 2 dagen gewoon opnieuw plaatsen. Zorg er wel voor dat je je oude advertentie verwijderd. Marktplaats houd er niet van als je vaker dezelfde advertentie plaatst.

Fietsen verkopen op Facebook

Ook Facebook kan een super effectieve manier zijn om je fietsen te verkopen. Hier gelden dezelfde regels als op marktplaats wat betreft fotograferen maar er is 1 klein verschil. Mensen lezen je advertentie niet op facebook. Daarom is het belangrijk dat de potentiële klant direct kan zien wat de fiets kost. Zelf doe ik dit door er in koeienletters de prijs op de foto te zetten. Een gemakkelijke manier om dit te doen is via Picmonkey. Je hoeft geen designer te zijn om een prijs op je foto te zetten.

Hieronder een voorbeeld van de foto met prijs.

Geld verdienen met fietsen - verkoop

Kleine tip tussendoor, als je ergens een prijs plaatst doe dit altijd zonder € teken. Het is bewezen dat  een product daardoor duurder lijkt dan dat je dezelfde prijs plaatst zonder euro teken. Het slaat nergens op maar dit is nou eenmaal hoe onze hersenen werken.

Bulk advertentie

Op facebook werkt het super goed om een bulk advertentie te maken. Als je voldoende fietsen op voorraad hebt kun je deze allemaal in 1 post plaatsen. Het is een stuk makkelijker om een post met meerdere fietsen te promoten dan een post met slechts 1 fiets. Daarnaast is er het voordeel dat mensen elkaar gaan taggen in je advertentie. Zo krijgt deze automatisch een groter bereik en word hij door meer mensen gezien.

Bedrijfspagina

Zeker als je meer fietsen hebt en veel wilt verkopen kan het een goed idee zijn om een bedrijfspagina te beginnen. Een tijd terug heb ik een post gemaakt met +/- 40 fietsen, zonder uitleg alleen foto’s met prijzen en een algemene tekst. Via mijn bedrijfspagina heb ik deze regionaal gepromoot voor 200 euro. Aan het einde van diezelfde dag waren 34 fietsen verkocht en de dag daarna de rest van de fietsen. Dit betekend dat dit mij 5 euro per fiets heeft gekost. Daarnaast had het als bijkomend voordeel dat de likes op mijn pagina enorm gegroeid zijn. Ik heb dit trucje een aantal keer herhaalt en ging binnen een maand van de 800 naar de 1500 likes op de pagina. Hierna stroomden de aanvragen nog steeds binnen via de chat. Facebook kan op deze manier de basis zijn van al je verkoop.

LET OP:

doe dit alleen als je voldoende toevoer van fietsen hebt, als je per week 2 fietsen verkopen wil gaat deze techniek alleen maar frustraties opleveren omdat je vaak nee moet verkopen. Als je een serieuze business wil starten is dit wel een erg goed idee. Heb je nog vragen over dit stukje? Reageer gerust even op dit artikel en ik zorg dat ik je vraag zo snel mogelijk beantwoord.

Verkoopgesprek

Eerlijk zijn

Veel mensen zijn een beetje vies van verkopen. Dit is absoluut niet nodig. Je hoeft niet de gladde auto verkoper uit te hangen maar het is zeker een goed idee om ook bewust bezig te zijn met dit onderdeel. Mijn advies is om wel altijd eerlijk te zijn tegen de klant. Het is echt super makkelijk om mensen doelbewust een verkeerd product te verkopen maar op de lange termijn gaat dat tegen je werken. Je wil graag dat de klant ook zijn of haar familie en vrienden uitnodigt een kijkje bij jou te nemen. Dit zal nooit gebeuren als je de klant iets verkeerds aansmeert.

Verkopen

Bij het fietsen verkopen (en eigenlijk alle andere producten) verkoop je niet per se een fiets maar meer een gevoel. Daarom is het belangrijk om erachter te komen waar een klant precies naar op zoek is. De ene klant wil graag een onverwoestbare stevige fiets en de ander wil juist een super lichte comfortabele fiets en weer een ander wil iets dat er uniek uit ziet. Als je dit weet kun je hier op in spelen.

Vermijd ten alle tijden technische termen. Voor de gemiddelde klant is de kleur belangrijker dan het aantal versnellingen op een fiets. Hoe interessant het voor jou ook lijkt dat de fiets een Nuvinci naaf heeft maakt dit voor de klant echt helemaal niets uit. Door technische termen te gebruiken maak je een klant alleen maar onzeker. Dit resulteert er vaak in dat ze het idee hebben dat ze thuis toch nog wat research willen doen of willen terugkomen samen met een familielid die wel verstand van techniek heeft. En dit is zonde. Zodra je klant je winkel of klus schuur uitloopt ben je de klant kwijt. De kans is super klein dat je deze klant ooit nog terug ziet. Het is dus van enorm belang dat je de klant direct de fiets verkoopt zonder opdringerig te zijn.

Twijfel

Mensen zijn vaak twijfelachtig. Door onvoldoende kennis weten ze niet precies wat nou de goede keuze is. Daarom moet jij ze adviseren. Als een klant tussen verschillende fietsen twijfelt moet je fietsen elimineren. Je loopt samen met de klant bij de fietsen langs en helpt met de beslissing ‘’Creme is niet helemaal je kleur he?! Dan valt deze dus af.’’. De meeste klanten vinden dit erg fijn, jij bent tenslotte de professional. Als een klant uiteindelijk 1 fiets over heeft en nog steeds twijfelt maar eigenlijk geen reden tot twijfel meer heeft kun je degene zijn die doorzet. De woorden ‘’Zullen we deze maar doen dan?’’ of ‘’Zullen we het in orde gaan maken?’’ zijn enorm krachtig. Vaak is dit het laatste zetje wat de klant nodig heeft en het verschil tussen direct kopen of naar huis gaan om er nog even over na te denken.

Recensies

Zodra de fiets verkocht is kun je de klant vragen een recensie achter te laten op je bedrijfspagina. Dit word door veel mensen onderschat maar is enorm belangrijk voor je business. Mensen zijn schapen, als er veel goede recensies op een pagina staan hechten ze daar enorm veel waarde aan. Ik koop zelf nauwelijks producten van bedrijven zonder recensies.

Heel veel succes met fietsen verkopen. Zijn er nog vragen over deze post? Reageer hieronder en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Deel 1 – Geld verdienen met fietsen – Inkoop
Deel 3 – Geld verdienen met fietsen – Fiets reparatie
Deel 4 – Geld verdienen met fietsen – Servicebeurt
Deel 5 – Geld verdienen met fietsen – Effectieve website

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.