17 tips om te verkopen via Marktplaats

17 tips om te sneller en beter te verkopen via Marktplaats

Verkopen via Marktplaats, bijna iedereen krijgt hier wel eens mee te maken. Of het nou een auto is, een bed, een oude wasmachine of zoals in ons geval; fietsen!

Marktplaats is een prachtige manier om tweedehands spullen te verkopen. Je kunt bijna alles te koop aan bieden en je hebt een enorme hoeveelheid potentiële kopers. Toch hebben veel mensen nog moeite met spullen verkocht krijgen via deze website. Omdat wij al jaren adverteren en verkopen via Marktplaats heb ik besloten mijn bevindingen met jullie te delen. Hieronder vind je onze beste tips voor het sneller verkopen via Markplaats.

Tip 1: Verzin een goede titel

Zorg dat je een goede en uitgebreide titel verzint voor je advertentie. Stel: je verkoopt een Batavus herenfiets. Bedenk dan goed waar mensen op zouden kunnen zoeken wanneer ze op zoek zijn naar deze fiets. Zorg dat er voldoende potentiële zoekwoorden in deze titel zitten.

Voorbeelden van een slechte titel:

 • Fiets
 • Herenfiets
 • Mooie fiets

Voorbeelden van een goede titel:

 • Nette Batavus herenfiets. 57cm heren fiets met versnellingen.

Ja, ik weet het. Herenfiets is 1 woord. Toch zet ik zowel herenfiets als heren fiets in de titel, niet omdat ik niet zo slim ben maar omdat mensen nu mijn advertentie te zien krijgen als ze op herenfiets zoeken EN als de op heren fiets of bijvoorbeeld fiets met versnellingen zoeken.

Bedenk goed wat de verkoopargumenten zijn voor je fiets en verwerk dit in de titel. Ziet hij er zo goed als nieuw uit? Meld dit dan in de titel. Krijgt de koper er een gratis kettingslot bij? Dan vermeld je dit in de titel. Probeer altijd de 60 tekens die je van Marktplaats mag gebruiken zoveel mogelijk te benutten.

Tip 2: Maak goede foto’s

Zelf probeer ik altijd 4 tot 6 foto’s te maken (bij hele bijzondere producten nog meer) wanneer ik een advertentie plaats. De potentiële koper kan nu goed zien hoe jouw product eruit ziet en bepalen of dit iets voor hem of haar is.

Goede belichting

Deze foto’s maak ik altijd met goede belichting. Bij voorkeur maak je de foto’s buiten bij daglicht. Dit geeft het mooiste resultaat. Je kunt prima foto’s maken met je telefoon als deze een fatsoenlijke camera heeft. Het is niet nodig om hier een peperdure camera voor te kopen. Zolang de foto’s duidelijk zijn en de koper goed kan zien hoe de fiets eruit ziet is dit prima.

Eerlijke foto’s

Maak ook eerlijke foto’s. Natuurlijk zorg je dat het product er mooi op staat. Maar probeer niet koste wat het kost beschadigingen te verbergen of te photoshoppen. Het enige wat je hiermee bereikt is dat een koper langs komt en teleurgesteld weer naar huis gaat. Zonde van de tijd en geen goede reclame voor jou als verkoper.

Voorbeelden van slechte foto’s

Slechte marktplaats foto 2 Slechte marktplaats foto 1
Deze foto’s vond ik op de eerste pagina als ik zocht op ‘’Fiets’’ binnen een straal van 3 kilometer. Het lijkt vrij extreem maar Marktplaats staat stampvol met dit soort foto’s.

Voorbeelden van goede foto’s

Sparta marktplaats 1 Sparta marktplaats 2

Sparta marktplaats 4 Sparta marktplaats 3

Deze foto’s heb ik zelf gemaakt. De koper kan hier goed zien hoe de fiets eruit ziet en komt niet voor onverwachte verassingen te staan. De kans om een fiets te verkopen via Marktplaats is vele malen groter met de onderste set foto’s.

Tip 3: Duidelijke beschrijving

Zorg dat je een duidelijke en beknopte omschrijving toevoegt aan je advertentie. Vermeld bijvoorbeeld opties die op het product zitten, in welke staat het product verkeerd eventueel een bouwjaar als dit relevant is en waarom je het product verkoopt. 

Houd het wel kort en effectief. Tegenwoordig heeft niemand zin om 3 a4tjes online te lezen en mensen zullen lange advertenties veelal overslaan. Zorg dat alle details in een paar zinnen staan bovenaan je advertentie en plaats eventueel daaronder een lijst met opties of andere langdradige zaken. Deze informatie staat dan wel in de advertentie maar je dwingt een koper niet om dit helemaal door te lezen.

Tip 4: Bedenk goed wat verkoop argumenten zijn en wat niet

Het is belangrijk om in je advertentie te benoemen wat jouw product goed of uniek maakt. Wel is het belangrijk om hier ook de koper van je product in gedachten te houden. Wat is nou een goed verkoop argument en wat niet? 

Laten we voor dit voorbeeld even een auto gebruiken. Ik ben een auto liefhebber en kijk regelmatig op Marktplaats naar toffe auto’s. Vaak ook onverstandige auto’s. Vaak kom ik dan advertenties tegen waar enorm slechte ”verkoop argumenten” benoemd worden. Hieronder heb ik een voorbeeldje van een goed en een slecht verkoop argument:

Slecht verkoop argument:

BMW 7 serie uit 2008

Mooie BMW 7 serie, recent de boordcomputer, oliepomp en versnellingsbak vervangen voor 7500,-. Facturen aanwezig.

Nu ik dit lees denk ik: oh ja, dit soort auto’s hebben vaak vervelende mankementen en deze zijn erg duur om te verhelpen. De vorige eigenaar heeft veel problemen met deze auto gehad. Dit is misschien toch niks voor mij.

Goed verkoop argument:

BMW 7 serie uit 2008. Super goed onderhouden

Deze mooie BMW 7 serie is altijd top onderhouden. Kosten noch moeite zijn gespaard gebleven om deze auto in top staat te houden. Uiteraard zijn de facturen van het onderhoud (wat overigens altijd bij de dealer is gebeurd) aanwezig.

Ik zeg in beide voorbeelden eigenlijk precies hetzelfde. De auto is goed onderhouden en hier is nooit op bespaard. Waar ik bij het eerste voorbeeld het idee heb dat ik naar een rampenbak aan het kijken ben heb ik bij de tweede het idee dat het een super nette wagen is.

Voor fietsen geld dit hetzelfde. Je hebt de fiets waarschijnlijk opgeknapt en hier veel tijd en moeite in gestoken. Het is dan erg verleidelijk om te benoemen wat je precies vervangen hebt. ‘’Er zit een nieuwe ketting op, nieuwe spatborden, een nieuw slot, een nieuwe shifter blablabla’’. Dit zal allemaal kloppen maar is geen goed verkoop argument. Je kunt beter benoemen dat de fiets super goed onderhouden is en lekker fietst.

Tip 5: Plaats de advertentie op het goede moment

Plaats een advertentie bij voorkeur op een moment dat veel mensen op zoek zijn. Vaak is dit vlak na het eten, iedereen heeft zijn werkdag achter de rug, gegeten en heeft nu tijd voor randzaken; op zijn of haar telefoon of computer zitten. Ook is voor het weekend vaak een goed moment. Advertenties die op vrijdag avond geplaatst worden krijgen vele malen meer kijkers dan advertenties die op maandag ochtend geplaatst zijn.

Tip 6: Goede vraagprijs

Doe even wat research over je product. Wat vragen andere verkopers voor dezelfde soort producten? Ga hier bij voorkeur iets onder zitten.

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk verdient, maar potentiële kopers niet af schrikt. Bij een te hoge vraagprijs kan het zijn dat je advertentie weggefilterd word of dat mensen er gewoon overheen scrollen. Probeer de perfecte balans te vinden tussen een goede vraagprijs en een goede marge.

Tip 7: Bieden mogelijk maken

Selecteer bij het plaatsen van je advertentie altijd dat bieden is toegestaan. Je krijgt nu waarschijnlijk ook wat onzin biedingen maar ook serieuzere biedingen. Ook heb je de kans dat mensen elkaar gaan overbieden en tijd investeren in dit product. Ze zien het product nu meerdere malen omdat ze steeds een melding krijgen wanneer iemand anders een bod doet. Dit is een tijdsinvestering. Uit alle onderzoeken is gebleken dat hoe meer tijd iemand in een koop steekt hoe groter de kans is dat zij dit product kopen.

Zet je advertentie trouwens niet alleen op bieden, veel mensen slaan deze advertenties over en je krijgt alleen nog lage biedingen van handelaren etc. Uiteraard zijn er uitzonderingen maar in de regel is het altijd het beste om een vraagprijs te hanteren.

Tip 8: Inruilen

In het geval van auto’s, fietsen, witgoed etc kan het leuk zijn om inruil mogelijk te maken. Je kunt dit benoemen in je advertentie. Dit is een mogelijkheid om leuke nieuwe handel te scoren en voor de koper een manier om te onderhandelen over de prijs.

Een klein voorbeeldje tussendoor. Vanochtend verkocht ik een fiets. Deze had een vraagprijs van 95,-. De koper wilde graag zijn oude fiets inruilen. Ik bood de koper 20,- voor zijn oude fiets en de koper ging akkoord. Ik heb nu voor 20 euro een inruil fiets en de koper heeft verder niet over de prijs gepraat. Als ik had gezegd dat inruil niet mogelijk was had hij altijd geprobeerd om er 10,- of 20,- af te praten en ik was hier waarschijnlijk mee akkoord gegaan. Dus eigenlijk heb ik maar 10,- of misschien wel helemaal niets voor de fiets betaald.

Tip 9: Verkopen via Marktplaats is altijd bereikbaar zijn

Maak het voor de potentiële koper zo makkelijk mogelijk om jou te bereiken. Zorg dat je je telefoonnummer vermeld en geef eventueel aan dat benaderen via whatsapp ook mogelijk is. Zorg er ook voor dat wanneer iemand mailt, belt of appt je direct antwoord geeft. Omdat er zoveel producten op Marktplaats staan heeft de koper zomaar iets anders gevonden. Als je niet direct reageert loop je dus het risico dat de koop niet door gaat. Ik heb meer dan eens gehad dat ik mijn telefoon niet kon opnemen, een half uur later terug bel en de klant inmiddels een ander vergelijkbaar product heeft gevonden en de koop dus ook niet door gaat. Denk dus nooit ‘’ik antwoord morgen wel even’’.

Tip 10: Antwoord op iedereen

Vaak krijg je in jouw ogen onzinnige vragen of biedingen. Zorg dat je altijd antwoord op dit soort berichten. Hoe vervelend ze ook lijken.

Voorbeeld:

Ik heb een fiets te koop voor 150 euro. Vervolgens bied iemand 70 euro. Ik heb nu het gevoel dat ze mij de gek aansteken. Toch antwoord ik netjes en zeg ik bijvoorbeeld: Dit is mij wat te weinig maar voor 135,- mag u de fiets komen ophalen.

Vaak zal dit bericht voor niets zijn maar het gebeurd ook super vaak dat ik alsnog een bericht terug krijg dat de 135,- akkoord is of dat ze nog een goed tegenbod doen.

Tip 11: Blijf altijd netjes

Zorg kostte wat het kost dat je altijd netjes en fatsoenlijk blijft. Het is heel erg verleidelijk om cynisch of boos te reageren wanneer iemand een laag bod doet maar je kunt zomaar je eigen glazen ingooien. Op Marktplaats speelt de gun factor ook een rol en als je reageert met ‘’Ik steek hem nog liever in de fik dan dat ik hem voor dat bedrag verkoop’’ gaat de verkoop via Marktplaats natuurlijk nooit meer lukken.

Tip 12: Plaats advertenties regelmatig opnieuw

Wanneer je advertentie een tijdje op Marktplaats staat daalt hij steeds verder in de zoekresultaten. Waar je de eerste dag op 1 staat met je ‘’mooie damesfiets’’ sta je na een week waarschijnlijk ergens op de 20e pagina. De kans is niet zo groot dat mensen je advertentie nu nog tegenkomen. Daarom is het een goed idee om de advertentie na een week weer opnieuw te plaatsen. Op deze manier komt hij weer bovenaan de zoekresultaten te staan.

Zorg er wel voor dat je je oude advertentie verwijderd. Het Marktplaats team vind je namelijk super stom als je dezelfde advertentie vaker plaatst.

Tip 13: Verkoop voorbereiden

Je hebt een koper voor je product. Super! Zorg er nu voor dat je op de afgesproken tijd klaar staat en het product er netjes bij staat. Haal je auto nog even door de wasstraat, pomp de banden van je fiets op of haal een doekje over je te verkopen salontafel. De eerste indruk is altijd erg belangrijk.

Grappige anekdote tussendoor: ik haalde vandaag een fiets op, ik had afgesproken om 14:00. Ik kom op die tijd aan op de locatie en de verkoper is de kettingkast in elkaar aan het lijmen en vervangt het zadel nog even snel. Dit maakt voor mij niet uit omdat ik een handelaar ben maar over het algemeen zijn dit gênante situaties die je graag wilt vermijden om tot een succesvolle verkoop te komen.

Tip 14: Wees voorzichtig met garantie

Je verkoopt een artikel op Marktplaats dus de kans is vrij aanwezig dat je geen winkel hebt. Garantie is iets voor winkels, niet voor Marktplaats verkopen. Toch vragen veel mensen hier om. Zeker als je klust aan fietsen en meerdere hebt staan. Ik antwoord altijd hetzelfde:

De prijs van dit product is zo laag omdat ik geen winkel heb. Ik wil wel garantie geven maar dan betaald u 25 euro extra. In dat geval krijgt u 6 maanden garantie.

Er is nog nooit iemand op dit voorstel ingegaan en er is nog nooit iemand geweest die vervolgens is weggelopen. De koper gaat er namelijk al vanuit dat hij of zij geen garantie heeft. Je hoeft geen gratis garantie weg te geven als je via Marktplaats handelt. Het mag natuurlijk altijd als dit een verkoop argument is maar ik zou het niet adviseren.

Tip 15: Voer een goed verkoop gesprek

Verkopen word op een of andere manier altijd gezien als iets vervelends of verkeerds. Maar je hebt er toch zeker mee te maken. Ik ken mensen die letterlijk elke koper naar huis laten gaan met een nieuwe auto of een nieuwe fiets en ik ken mensen die structureel elk verkoop gesprek verpesten.

Moet je nu de gladde energie verkoper uithangen? Zeker niet. Maar er zijn wel bepaalde dingen om rekening mee te houden.

Afspraken nakomen

Kom je afspraken na. Zorg altijd dat je thuis bent op de afgesproken tijd (en iets eerder). Iedereen heeft een hekel aan wachten dus wees altijd op tijd.

Geef niet teveel technische info

Geef niet teveel technische informatie over het product. Niemand wil weten dat er een SG7-R46 naaf in je fiets zit. Ze willen weten hoeveel versnellingen de fiets heeft en of ze werken. Door veel onnodige technische details te geven maak je een koper onzeker en zal deze eerder meer research willen doen en later terug willen komen. Dit moet je voorkomen want mensen die zeggen ‘’ik kom hier nog op terug’’ doen dit zelden.

Haal twijfels weg

Haal eventuele twijfels weg. Twijfelt een klant over je product? Vraag dan letterlijk; waar twijfelt u nog over? Je weet nu precies wat er goed of minder goed aan jouw product is en je kunt beargumenteren waarom dit product wel geschikt is of iets doen om de koop alsnog door te laten gaan. Zegt de koper bijvoorbeeld ‘’volgens mij is de voorband versleten’’ dan weet je waar hij of zij over twijfelt en kun je aanbieden een nieuwe band bij te leveren of de prijs iets aan te passen zodat ze deze op termijn kunnen laten vervangen. Ook kun je uitleggen waarom de band wel goed is als dit het geval is. Als je deze vraag niet stelt weet je nooit waar de klant in zijn of haar hoofd mee bezig is.

Vriendelijk zijn

Zorg dat je vriendelijk bent. Dit spreekt natuurlijk voor zich maar toch komt het regelmatig voor dat mensen tijdens het verkopen een gesloten houding hebben of zelfs een tikkeltje onbeschoft zijn. Veel mensen knappen hier op af en gaan zelfs weg, of het product nou bevalt of niet.

Tip 16: Bijverkoop

Veel producten lenen zich uitstekend voor bij verkoop. Als je bijvoorbeeld een fiets verkoopt kun je nadat de deal rond is aanbieden er een extra kettingslot bij te doen voor 15,- (inkoop vanaf 4,- bij Budgetfietsonderdelen). Dit kost je geen extra tijd omdat je toch al bezig bent en je kunt op deze manier nog even wat extra geld pakken.

Tip 17: Vraag om een recensie

Je hebt je product verkocht. Super! Je hebt waarschijnlijk een leuk gesprek gevoerd en zowel jij als de klant zijn tevreden over de deal die gesloten is. Vraag dan altijd even of de koper een recensie wil achterlaten op jouw Marktplaats account of misschien zelfs op Facebook. Dit kan toekomstige klanten over de streep trekken om iets bij jou te kopen.

Heb je nog vragen over verkopen via Marktplaats of misschien zelf nog een tip om sneller, beter en duurder te verkopen via Marktplaats? Reageer dan even onder dit artikel.
P.S. we hebben ook een artikel geschreven over inkopen op Marktplaats. Misschien vind je dit ook interessant. Je leest deze hier:

Inkopen op Marktplaats

9 reacties

 1. (Een deel van) deze tips voor marktplaats hebben mij goed geholpen met mijn verkoop.

  Ik had dan géén fiets maar, een koelkast.
  Ik zette in het kort wat informatie over de koelkast erbij (afmeting, inhoud ETC).
  En in 1 dag kreeg ik bericht van 3 mensen die interesse hadden.
  En ik ging akkoord met het bod die er werd gedaan. En 3 dagen later werd het product opgehaald. Ik vertelde nog wel wat over hoe de koelkast kan worden ingesteld. Ik beantwoorde ook de vragen die de koper had. En ik hielp de koper ook even met het inladen van de aankoop.

 2. Hoi Benn,
  Ik heb een vraag. Ik heb twee fietsen te koop, een gewone oude stadsfiets en een Speed Pedelec. Ik wil ze op marktplaats zetten. Dat gaat allemaal wel lukken, maar waar ik mij zorgen over maak, is de verkoop. Ik vind het logisch dat iemand even een rondje wil fietsen om te voelen of die lekker fietst en of alles het doet. Maar zeker met de Speed Pedelec, maak ik mij zorgen dat de proefrijder ermee vandoor gaat en ik mijn fiets nooit meer terug zie. Ik heb zelf al bedacht om in de advertentie te zetten dat ze voor een proefrit een identiteitsbewijs mee moeten nemen.
  Heb jij nog andere tips?
  Groet Lorenz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.