Ketting mountainbike vervangen

Ketting mountainbike vervangen

Zelf ketting mountainbike vervangen. Als je even weet hoe dit werkt is het een fluitje van een cent.

Omdat mountainbikes en racefietsen over het algemeen geen kettingkast hebben is het vervangen van de fietsketting ook een stuk makkelijker.

Kijk je liever een video over ketting mountainbike vervangen? Dat kan natuurlijk ook.

Waarom moet je je ketting vervangen?

Het kan natuurlijk zijn dat je ketting gebroken is, dit is uiteraard een logische reden om hem te vervangen. Ook kan het zijn dat je ketting verschrikkelijk verroest, uitgerekt of simpelweg versleten is.

Hoe merk je dat je je ketting moet vervangen?

Een veel voorkomend probleem bij fietsen is dat je hij gaat kraken of rare geluiden gaat maken wanneer je kracht op de pedalen zet. Vaak word dit probleem in ieder geval veroorzaakt door een versleten ketting en/of tandwielen.

Ook kan het zijn dat je een piepend geluid hoort tijdens het fietsen. Dit kan veroorzaakt worden door te weinig smering of een versleten ketting.

Voordat je begint

Controleer voordat je begint met het vervangen van je ketting ook gelijk even je tandwielen. Als deze er ook niet goed uit zien kan het zijn dat deze ook vervangen moeten worden. Het is wel fijn dat je voordat je aan de klus begint je gelijk weet wat er allemaal moet gebeuren en je er niet achteraf achter komt dat er nog veel meer problemen zijn.

Een goede cassette ziet er zo uit als op de foto hieronder:

Cassette fiets

Als de tandjes eruit gaan zien als een soort haaienvin of er misschien zelfs wel tanden ontbreken is het wel duidelijk. Je cassette moet vervangen worden. Ook kun je de nieuwe ketting even over de tandwielen heen leggen om te kijken of hij er mooi overheen loopt. Als dit niet het geval is en je ruimte ziet tussen de tandwielen en de ketting is hij ook aan vervanging toe.

Weten hoe je je cassette vervangt? Lees dan even dit artikel: Cassette vervangen

Welke ketting heb je nodig?

Bij derailleur fietsen kun je gemakkelijk zien wat voor ketting je nodig hebt. Tel het aantal tandwielen op je cassette, heeft deze 6 tandwielen? Dan heb je een 6 speed ketting nodig. Heeft deze 8 tandwielen? Je raad het al, je hebt een 8 speed ketting nodig. Geschikte fietskettingen vind je hier: Kettingen, tandwielen en cranks

Benodigdheden

  • Geschikte fietsketting
  • Smeermiddel
  • Eventueel kettingpons

Je hebt dus eigenlijk nauwelijks speciaal gereedschap nodig.

Ketting mountainbike vervangen

Oude ketting demonteren

Als je dit voor de eerste keer doet en er nog een ketting op de fiets zit kun je even een foto maken van de achterderailleur. Op deze manier kun je precies zien hoe de ketting loopt en kun je geen fouten maken tijdens het monteren.

Demonteer de oude ketting. Dit kun je doen met een kettingpons maar natuurlijk ook gewoon met een betonschaar, hij gaat uiteindelijk toch de prullenbak in.

Nieuwe ketting monteren

Haal je nieuwe ketting uit de verpakking. Bekijk nu welk systeem er word gebruikt voor het verbinden van de ketting. Soms zit er een verbindingsschakel bij, soms een quick link en soms een pennetje welke je met een kettingpons kunt monteren.

Leg de ketting over de tandwielen heen en leid deze op de goede manier door je derailleur heen. Op de plaatjes hieronder kun je zien hoe de ketting precies hoort te lopen. Hij gaat voor het bovenste derailleur wiel langs en vervolgens achter het onderste derailleur wieltje.

Kettingloop derailleur 2Kettingloop derailleur

Zorg ervoor dat je ketting tussen de voor derailleur door loopt, dit klinkt als een open deur maar toch gebeurd het vaak dat je dit in de haast vergeet.

Als het goed is hangt de ketting nu los over de tandwielen heen en is hij op de juiste manier door de derailleurs geleid. Nu kun je de de ketting verbinden door middel van je verbindingsschakel, je quick link of het pennetje met je kettingpons.

Controleer nog even of de schakels op het punt waar je de verbinding hebt gemaakt mooi soepel lopen en makkelijk buigen. Als dit niet het geval is kun je de schakel heen en weer bewegen om hem soepel te maken.

Smeren

Vaak zit er wel enige smering op de ketting maar nu je toch bezig bent is het wel goed om de fietsketting nog even te smeren. Breng een dun laagje kettingolie aan op elke schakel. Eventueel kun je de zijkanten van de ketting daarna nog even afnemen met een droge doek. Dit voorkomt vieze broeken in de toekomst.

Je bent nu klaar met de ketting van je mountainbike vervangen. Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze gerust even in de reacties onder dit artikel. We zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

2 reacties

  1. Inderdaad. de makkelijkste manier is de oude ketting als richtlijn te nemen. Maar toch altijd goed vooraf kijken of de oude ketting niet te lang of te kort was. Let op: Een versleten ketting is altijd ENIGZINS langer dan een nieuwe ketting ( richtlijn is één schakel) . De ketting rekt namelijk uit bij langdurig verbruik. Om te weten te komen of je ketting versleten is heb je een zogenaamde kettingmaat, d.i. een gereedschapje dat de lengte tussen een 8-tal schakels meet. Valt de maat tussen de schakels dan is de ketting versleten,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.