Fiets reparatie tips – 6 Bike Hacks

Fiets reparatie tips (6 Bike Hacks)

In dit artikel deel ik mijn beste fiets reparatie tips met jullie. Uiteraard staat de blog vol met tips maar dit zijn de wat minder voor de hand liggende trucjes!

Tip #1 Instapsticker maken

Damesfietsen hebben vaak op het laagste punt op het frame erg lelijke beschadigingen. Wanneer je op je fiets stapt kom je hier met je voet langs en raak je het frame. Dit is op je eigen fiets al vervelend maar als je een fiets gaat verkopen nog vervelender.

Om dit probleem op te lossen kun je een instap sticker maken. Ik heb dit zelf gedaan met carbon folie van de action. Dit is eigenlijk bedoelt om auto’s snel op te knappen maar het werkt ook erg mooi als instap sticker. Ik vond deze ook nog online: Plak folie mat zwart . Dit kost slechts 2,- en hier kun je flink wat stickers van maken.

Eerst bepaal ik de maat, in mijn geval is dat 14 centimeter bij circa 3 centimeter. Ik knip een rechthoek uit met deze afmetingen. Vervolgens pak ik iets ronds om de voor en achterkant netjes af te werken. Ik trek deze ronding over op de achterkant van het folie en knip het vervolgens netjes uit (een hele prestatie voor iemand met de fijne motoriek van een 3 jarige).

Als de sticker klaar is maak ik het frame even schoon met een doek met wasbenzine. Vervolgens plak ik de sticker op het frame.

Deze sticker helpt tegen het beschadigen en kan ook weer makkelijk vervangen worden als hij wel lelijk word.

Instap sticker maken 2 Instap sticker maken 1

Tip #2 Wiel richten met een benzine stift

Niet iedereen heeft een dure wielen richter. En daarnaast is het soms wenselijk om een wiel te richten zonder hem uit de fiets te halen. Bij een klein slag scheelt dit natuurlijk zeeën van tijd.

Houd de benzinestift vlakbij het wiel aan de kant waar het slag zit en draai het wiel vervolgens rond. De benzinestift raakt de velg waar de slag zit en laat een mooie streep achter. Vervolgens markeer ik nog eens duidelijk waar de slag zit.

Je kunt nu precies zien waar het wiel niet recht is. Nu kun je wiel richten (als je niet weet hoe dit moet check dan ff dit artikel).

Wiel richten met benzine stift

Tip #3 Wiel richten met een oude voorvork

Wederom, niet iedereen heeft een dure wielenrichter. Maar gelukkig is er nog een andere oplossing. Als je een oude voorvork hebt liggen kun je hier gemakkelijk een mooie richter van maken. Zet de voorvork omgekeerd in de bankschroef en zet je wiel in de voorvork.

Deze voorvork kun je nog opleuken door er een stel bouten en moeren in te draaien en hier een echte wielenrichter van te maken. Hier gaan wij nog een artikel over schrijven en natuurlijk een video over maken.

Wiel richter met oude voorvork

Tip #4 Ketting demonteren met een touwtje

Bij mountainbikes en racefietsen word de ketting vaak samen gehouden door een quick link kettingschakel. Soms wil je de ketting wel eens demonteren om hem te vervangen of schoon te maken. Deze kun je demonteren met een dure tang………….. Of met een stukje touw. 

Duw het touwtje om de kettingschakel heen. Aan beide kanten 1 uiteinde. Trek vervolgens het touwtje strak en trek de kettingschakel naar elkaar toe. Nu kun je de schakel demonteren zonder dat je de dure tang nodig hebt. Om hem weer te monteren kun je de schakel weer in elkaar zetten en de ketting aan beide kanten strak trekken. De schakel zit nu weer zo vast als een huis.

Kettingschakel demonteren touwtje

Tip #5 Ketting demontage tool maken

Tijdens het werken aan je ketting bij een derailleur fiets staat er constant spanning op. De derailleur houd de ketting op spanning. Als je bijvoorbeeld een kettingschakel wil monteren kan dit erg irritant zijn. Je laat de ketting per ongeluk los en hij vliegt alle kanten op.

Gelukkig hebben we hier een stukje metaal voor uitgevonden wat zo’n 8 euro kost. Maar aangezien we allemaal graag op budget werken gaan we dit natuurlijk niet kopen.

Pak een oude spaak, buig deze in het midden in een bocht van ca 90 graden. Buig vervolgens aan beide kanten van de spaak een scherpe bocht. Dit kun je doen met behulp van 2 tangen. Knip vervolgens aan beide kanten de spaak af en je hebt je eigen ketting demontage tool gemaakt.

Ketting demontage tool maken

Tip #6 Kettingreiniger maken

Een kettingreiniger is een enorm gewild product. Een kettingreiniger kost tussen de 15 en 30 euro.  Iedere zichzelf respecterende fietsenmaker of mountainbiker heeft er 1 op voorraad. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Nee dus.

Pak 2 tandenborstels en een paar tie wraps of een stuk tape. Houd de tandenborstels met de borstels naar elkaar toe en wikkel de tape of tie wraps er omheen. Zorg dat ze strak tegen elkaar zitten.

Je hebt nu je eigen kettingreiniger gemaakt. Je mountainbike vrienden lachen je misschien een klein beetje uit maar je hebt wel weer 30 euro over voor een extra snelle zonnebril.

Kettingreiniger maken 1 Kettingreiniger maken 2

Vond je deze fiets reparatie tips leuk? Deel ze dan met je vrienden

Heb je zelf nog fiets reparatie tips? Laat het dan even weten in de reacties zodat we nog een video en artikel kunnen maken over bike hacks!

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.