Fiets cassette vervangen – Tandwielen monteren en demonteren

Fiets cassette vervangen

Fiets cassette vervangen. Heb jij een mountainbike, racefiets of misschien wel een trekking fiets met versleten tandwielen? Of wil je misschien je cassette even echt goed schoonmaken? Of misschien mist er wel een spaak aan de kant van de cassette. Dan zul je hem moeten demonteren en eventueel de nieuwe moeten monteren. In dit artikel leggen wij je precies uit hoe je dit zelf kunt doen. 

Wanneer moet je je cassette vervangen?

Er zijn bepaalde vuistregels over wanneer je cassette aan vervanging toe is. Vaak word gezegd dat dit elke 3000 kilometer moet gebeuren en je ketting zelfs elke 1000 kilometer. Ikzelf fiets zo’n 500 kilometer per maand en vervang zeker niet iedere 2 maanden de ketting en ieder half jaar de cassette.

In de praktijk is het zo dat als je goede kwaliteit onderdelen monteert en je je ketting en cassette goed schoon en in de olie houd je een stuk langer met deze onderdelen kunt doen.

Wanneer je wel je cassette en ketting moet vervangen is wanneer je fiets begint te kraken of de tandjes eruit gaan zien als haaienvinnen. Veel mensen vervangen preventief cassettes en kettingen maar ik doe dit zelf pas als er een probleem met 1 van beide is.

Aan het werk

Wat heb je nodig om je cassette te vervangen?

cassette afnemer
Cassette afnemer
kettingzweep
Kettingzweep

Wiel demonteren

Als eerste moet je natuurlijk je achterwiel uit de fiets halen. Dit kun je vaak gemakkelijk doen met een snelspanner. Weet je nog niet precies hoe dit werkt? Lees dan even een paar andere blogs over de basis van het fietsenmaken.

Cassette demonteren

Leg het wiel voor je op de tafel of werkbank. Draai de kettingzweep om de cassette heen. Zorg dat je de cassette goed en stevig vast houd. Pak vervolgens de kransafnemer / cassette afnemer en duw deze in de lock ring. Draai vervolgens de lockring links om los (op deze ring staat vaak een pijltje welke kant deze opgedraaid moet worden). Zodra de lockring los gedraaid is kun je de tandwielen van het freewheel af pakken.

Liever kijken dan lezen? Hieronder vind je een filmpje waarin ik uitleg hoe je je cassette vervangt.

Cassette schoonmaken

Wil je dezelfde cassette weer monteren? Dan heb je nu de kans om de boel even goed schoon te maken. Het freewheel maak ik vaak schoon met wat wd40. De cassette zelf kun je nu mooi reinigen met remmenreiniger en een tandenborstel of doek. Als het goed is ziet je cassette er vervolgens weer als nieuw uit.

Cassette monteren

Nu je ofwel de oude cassette schoongemaakt hebt of de nieuwe cassette klaar hebt liggen kun je de boel weer monteren. Op het freewheel zie je verschillende groeven zitten. 1 groef is wat breder dan de rest. Op je cassette zit 1 bredere nok. Hieraan kun je zien hoe je de tandwielen weer moet monteren. Soms word dit ook aangegeven met pijltjes.

Als de cassette op het freewheel zit kun je de lockring weer monteren. Dit keer heb je de kettingzweep niet nodig. Draai de cassette stevig vast. 

Klaar! Zo makkelijk gaat dat. Heb je nog vragen over je cassette vervangen? Reageer dan even onder dit artikel en we zorgen dat we hem zo snel mogelijk beantwoorden.

Veel gestelde vragen over cassette vervangen

Wat kost cassette vervangen

De cassette zelf kost afhangende van het merk en de specificaties tussen de 10 en 500 euro. Als je het op een low budget manier wil oplossen kun je hier kijken voor een betaalbare cassette. Als je speciaal een bepaald soort cassette wil hebben kun je beter naar een speciaalzaak gaan in racefietsen en mountainbikes. Je kunt het dus zo goedkoop maken als je zelf wil.

Als je hem zelf vervangt kost dit helemaal niets. Als je dit laat doen door de fietsenmaker zal het werkloon tussen de 25 en 75 euro liggen. Vaak kijkt de fietsenmaker ook direct de afstelling na en deze is er dus wel even mee bezig.

Na hoeveel kilometer moet je je cassette vervangen?

Bij goed onderhoud, schoonhouden en regelmatig smeren gaat een cassette het langste mee. Doorgaans gaat een cassette dan 7000-8000 kilometer mee. Als je een tijd fietst met een verroeste ongesmeerde ketting gaat dit veel sneller.

Hoe vaak moet je je cassette schoonmaken?

Door je cassette regelmatig schoon te maken en goed gesmeerd te houden zorg je ervoor dat deze langer mee gaat. Het is verstandig om dit te doen na een rit in regenachtig weer of als er veel vuil op zit.

11 reacties

 1. Wat ik graag zou willen weten is, een fiets voorzien van een wiel met remnaaf is die te vervangen voor een fietswiel met versnellingsnaaf ?
  uiteraard begrijp ik dat er dan een remkabel etc. bij komt of gemonteerd dient te worden
  ik kijk uit naar u deskundige antwoord
  hartelijke groet,
  Bert

  1. Hallo Bert,

   In principe is dit geen enkel probleem. Alleen de inbouw breedte moet even naar gekeken worden. Is het frame breed genoeg voor de versnellingsnaaf? Verder moet dit prima kunnen.

 2. Hallo Benn,
  Ik heb 3 maanden geleden een nieuwe fiets gekocht (Highlander,6 versnellingen) maar ik merk nu dat de cassette op bepaalde punten moeilijk draait om de wielnaaf (alleen bij het free wheelen waardoor de ketting slap wordt en plotseling los schiet). Zou ik dit kunnen verhelpen door de wielnaaf te demonteren, invetten en weer te monteren of kan de wielnaaf nu al beschadigd zijn ?
  Ik hoor graag wat jij denkt en voorstelt om dit euvel te verhelpen.
  Alvast bedankt
  Mvg
  Gaby

  1. Probeer te achterhalen wat het merk is van de Derailleur.
   Dit kan je helpen met het vinden van de juiste tool.
   Kijk maar naar het volgende filmpje van Park Tool.
   https://www.youtube.com/watch?v=iTJ3taJHOn8
   Dankzij deze tips kun je bepalen welke tool je nodig hebt.
   LET OP! Er wordt alléén gekeken welk gereedschap er nodig is van PARK TOOL. Je kunt (mogelijk) ook gereedschap gebruiken van een ander merk.

 3. Bedankt voor de instructies op het gebied van het wisselen van de cassette/Freewheel.
  Deze informatie hielp mij goed op weg.
  En het filmpje hielp mij ook goed op weg.

  Hartstikke bedankt.

 4. Mijn fiets is al een tikkie oud.
  De cassette is een keer door een fietsenmaker schoongemaakt
  Wat precies weet ik niet want nu ik de cassette heb losgekregen naar aanleiding van de video blijkt dat de “koker” waarop de cassette wordt geplaatst nog steeds freewheelt.
  is die “koker’ nog los te maken om te zien waarom die losdraait.
  of moet ik nu echt een nieuw wiel kopen, zoals de winkelier adviseerde,?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.