Fietsband vervangen

Fietsband vervangen

Wil je je eigen fietsband vervangen? Dat kan! Dit is over het algemeen eenvoudig zelf te doen en bespaart een hoop kosten in vergelijking met het laten doen bij de fietsenmaker. In dit artikel vertellen we hoe je je eigen fietsband vervangt en waar je op moet letten bij het vervangen van je band.

Wanneer is je band aan vervanging toe?

Je band is aan vervanging toe wanneer je slijt indicatoren ziet. Meestal zit er een rode of blauwe laag in je band. Op het moment dat je band versleten is zie je deze kleuren door de buitenband heen komen.

Ook kan het zijn dat je band droogtescheurtjes vertoont. Als er scheuren in de zijwand van de band ontstaan is het zaak om deze te vervangen. Als je hier te lang mee door fietst of als je je band te hard op komt loop je het risico op een klapband. Dit is natuurlijk erg vervelend.

Ook als er verder duidelijke slijtage of zelfs gaten in de buitenband zitten is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Slijt indicator fiets band

Wat voor band heb je nodig?

Het belangrijkste is de maat van de band. De meeste fietsen hebben een 28×1 5/8 (37-622) maat. Dit zit op de gemiddelde stadsfiets.

Op duurdere omafietsen zit vaak een 28×1 1/2 (40-635) band.

Het is het handigste om de ETRTO maat aan te houden. Dit is de maat die op de band staat met 2 cijfers, een streepje en 2 cijfers. De eerste 2 cijfers geven de breedte van de band aan en de andere cijfers de binnen diameter van de band. Als je dus een 37-622 band hebt is deze 37 millimeter breed en heeft deze een binnendiameter van 622 millimeter. Als je hier een bredere band omheen wilt leggen is dat mogelijk. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een 47-622. Deze is breder, namelijk 47 millimeter maar heeft dezelfde binnen diameter waardoor hij wel om de velg past. Het is natuurlijk wel belangrijk om te checken of het ook in je frame past.

Op zoek naar een goede goedkope binnenband? Die vind je hier: Budgetfietsonderdelen

Let dus goed op de ETRTO maat van je huidige band.

Gewone of anti lek band

Je kunt vaak ook nog kiezen tussen een gewone of een anti lek band. Een anti lek band heeft een extra beschermlaag in de band waardoor je minder snel een lekke band krijgt. Hij kan nog steeds lek maar dit gaat minder snel. Dingen als glas gaan over het algemeen niet door de buitenband heen. Als je door een spijker heen rijd gaat je band waarschijnlijk alsnog wel lek.

Een anti lek band is vaak iets duurder. Als je een paar euro extra over hebt voor minder lekke banden is dit wel een aanrader.

Zelf je fietsband vervangen

Wat heb je nodig?

Om zelf je fietsband te vervangen heb je in ieder geval het volgende nodig:

  • Bandenlichters
  • Steeksleutels
  • Inbussleutels
  • Nieuwe band
  • Fietspomp
  • Vorkuitzetter (optioneel)

Als eerste kun je je wiel demonteren. Dit doe je over het algemeen met een sleutel 15. Bij de voorband haal je vaak alleen de wielmoeten los en kun je deze al demonteren. Bij de achterband komt soms wat meer kijken. Je kunt er bij een achterband ook voor kiezen om deze te vervangen met een vorkuitzetter.

Als je het achterwiel wel demonteert heb je vaak iets meer sleutels nodig. Je moet vaak een rem verankering demonteren. Als je dit voor het eerst doet is het verstandig om foto’s te maken van wat je allemaal los haalt en demonteert. Je kunt dan later nog even controleren of je alles weer goed gemonteerd hebt.

Band monteren

Bij het monteren van de nieuwe band is het belangrijk om goed te controleren of de binnenband niet tussen de buitenband zit. Dit kun je voorkomen door de binnenband een klein beetje op te pompen. Ook is het belangrijk om de buitenband altijd met de blote hand te monteren. Op het moment dat je een buitenband monteert met bandenlichters loop je het risico dat je je band direct weer lek prikt bij het monteren. 

Band vervangen elektrische fiets

Het vervangen van een band bij een elektrische fiets is soms wat lastiger. Het kan zijn dat je te maken krijgt met sensoren of stekkers die los moeten. Wil je de band van je elektrische fiets vervangen? Lees dan eens dit artikel door: Band vervangen E-Bike

Bekijk in deze video hoe je zelf je band vervangt:

Heb je nog vragen of opmerkingen over fietsband vervangen? Laat het dan even weten hieronder in de reacties.

Eén reactie

  1. waarom zo,n versleten band gebruikt?? vol scheuren en geen vermelding van waar je moet beginnen?afhalen bij ventiel beginnen,klaar opnieuw beginnen tegenover het ventiel???

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.