Achterwiel speling vrij afstellen

Achterwiel speling vrij afstellen

Achterwiel speling vrij afstellen. In dit artikel vertellen we je hoe je je Shimano Nexus achterwiel speling vrij kunt afstellen. Heb je speling op je achterwiel? Dat is natuurlijk erg vervelend. Meestal word dit veroorzaakt door verkeerde afstelling. Dit kun je zelf oplossen. Echter is dit wel een klusje waar je wat technische kennis voor nodig hebt. Daarnaast heb je ook nog wat standaard gereedschap nodig en een conus sleutel.

Voor dit soort klussen is het handig om een goede conussleutel set in de buurt te hebben.

Stap 1: Demonteer het achterwiel

Demonteer het hele achterwiel. Het is vereist dat het achterwiel uit de fiets gehaald word.

Stap 2: Demonteer de rollerbrake

Nu kun je de rollerbrake demonteren. Deze zit vast met een moer. Meestal draai je deze los met een steeksleutel 17. 

Stap 3: Afstellen

Als het goed is zie je nu een conus en een borgmoer zitten. De speling word veroorzaakt doordat de conus niet goed aansluit op het lager. Draai de borgmoer los. Nu de borgmoer de conus niet meer vergrendeld kun je de conus hand vast aandraaien. Je kunt nog even voelen of er geen speling meer op de as zit.

Als er geen speling op de as zit kun je de conus vast houden met de conus sleutel. Vervolgens draai je met een normale steeksleutel de borgmoer weer vast. Zorg dat de conus zelf niet beweegt tijdens het vastdraaien van de borgmoer. Als de conus te vast gedraaid is kun je de lagers en de conus zelf beschadigen.

Stap 4: Rollerbrake monteren

Nu kun je de rollerbrake weer monteren. Zelf draai ik de moer die de rem op zijn plek houd hand vast. 

Stap 5: Wiel monteren

Nu kun je het wiel weer monteren. Als het wiel op zijn plek zit draai ik de rollerbrake nog even goed vast met een conussleutel 17. Deze past tussen het frame en de rollerbrake.

Klaar!

Een wiel is goed afgesteld als er geen speling op zit maar het wiel wel soepel loopt. Als je de conus te strak aandraait kan dit schade aanrichten. Als je het wiel in je hand hebt en een slinger geeft kun je goed aan de as voelen of de afstelling goed is. Hij moet soepel lopen. Als hij te strak zit voel je hem vaak kraken of stroef lopen.

Speling achterwiel gevaarlijk?

Speling in je achterwiel kan een erg onveilig gevoel geven. Het is echter niet heel erg gevaarlijk. Wel kan het schade veroorzaken aan je fiets. Er komt veel druk op het achterwiel en de lagers kunnen kapot gaan als er speling op het achterwiel zit. Op termijn kan dit je hele versnellingsnaaf kapot maken. Daarom is het belangrijk om het wel snel op te lossen als dit probleem zich voordoet.

Hoe ontstaat speling in je achterwiel?

De afstelling van je achterwiel kan veranderen doordat er veel druk op het achterwiel komt. Ook kan het zijn dat de borgmoer die tegen de conus aan zit niet goed vast heeft gezeten. De conus kan dan los trillen. Ook kan slijtage aan de lagers of de conus speling veroorzaken.

Meer weten over fiets reparaties? Fiets reparatie

Nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het even weten in de reacties.

4 reacties

 1. Bedankt voor de duidelijke tekst over speling in het achterwiel weghalen.
  Het is altijd een plezier om iets van jou over fietstechniek en fietsen te vernemen.
  Vriendelijke groet,
  Huub Nijenhuis

 2. Hallo Ik heb een aanvullende vraag mbt deze speling. Kan dit ook invloed hebben op de versnellingen 5 tm 8?? Ik heb namelijk een batavusfiets met een 8 versnellingsnaaf van shimano en deze maakt een wat ratelend lawaai in versnelling 5 tm 8 in 1 tm 4 is hij muisstil.

 3. ik heb een Batavus Alabama fiets met 7 derailleur versnellingen EN 3 naaf versnellingen….. (helling op/vlak/helling af)
  de 3 naaf versn. schakelen niet meer, en rijdt alleen nog in de lichtste versnelling.
  handschakeling, kabel, pen (in naaf) en schakelmechaniek werken goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.