Fietsband vervangen met vorkuitzetter

Fietsband vervangen met vorkuitzetter

Een vorkuitzetter is een handig hulpmiddel voor het vervangen van fietsbanden. Bij het gebruik van een vorkuitzetter hoeft het achterwiel van een fiets niet gedemonteerd te worden.

Het gebruik van een vork uitzetter

Draai de wielmoer van het achterwiel los aan de rem kant. Draai een eventuele rem ook los. Zet de vorkuitzetter tussen de achtervork en draai of duw het frame uit elkaar. Er ontstaat nu ruimte tussen het frame en de as van het wiel. Deze ruimte kun je gebruiken om de oude band tussen het frame door te halen en om de nieuwe er weer tussen te duwen.

Op deze manier hoef je tijdens het vervangen van je band niets te doen met versnellingen, kettingkasten etc. Dit scheelt over het algemeen een hoop tijd. Ook kun je op deze manier geen andere fouten veroorzaken tijdens het vervangen van je band.

De vorkuitzetter kan gebruikt worden voor het vervangen van zowel binnen als buitenbanden.

Aluminium frames en vorkuitzetters

Staal is erg buigzaam, aluminium is dat niet. Wanneer je een aluminium frame buis vaak heen en weeg beweegt kan het zijn dat deze sterkte verliest.

Veel klussers en fietsenmakers gebruiken de vork uitzetter ook gewoon voor aluminium frames en ik heb nog nooit gehoord dat dit mis is gegaan. Toch kunnen we op papier niet aanbevelen vorkuitzetters te gebruiken voor aluminium frames.

Soorten vorkuitzetters

Je hebt verschillende soorten vork uitzetters en banden tangen. Alle onderstaande producten zijn bedoelt om banden te vervangen zonder het achterwiel te demonteren. Een bandentang werkt over het algemeen nog een stuk sneller dan een ‘’draai’’ uitzetter. Vooral de Unior bandentang is enorm sterk en gaat over het algemeen een mensen leven mee. Aan deze tang hangt een flink prijskaartje maar een fanatieke klusser verdient dit zeker weten terug.

Tip: Ben je in het bezit van een draai uitzetter? Smeer de schroefdraad dan regelmatig met rijwielolie. Dit zorgt ervoor dat hij soepel blijft lopen en je de uitzetter niet forceert.

Goedkope uitzetter (10-15 euro) 

Voor 10 tot 15 euro zijn er simpele kunststof vorkuitzetters te krijgen. De vorkuitzetter in de link is van degelijke kwaliteit. Het is voor een professional wellicht een iets te simpele uitzetter maar voor een klusser zeker acceptabel. De kwaliteit van deze uitzetters varieert enorm. Bekijk dus goed wat voor uitzetter je koopt als je iets zoekt in deze prijsklasse. Sommige modellen zijn eigenlijk te slap om het frame goed uit elkaar te drukken, andere bijven niet goed zitten waardoor hij tijdens de klus weg kan schieten. Dit is erg frustrerend en gevaarlijk voor je handen.

Goedkope vorkuitzetter

Professionele (draai) uitzetter (50-60 euro)

Deze Icetoolz uitzetter is ook geschikt voor professioneel gebruik. Deze super stevige uitzetter gaat over het algemeen tijden mee en loopt soepel. Met deze uitzetter kun je het frame ook weer bij elkaar duwen. Het komt wel eens voor dat een frame niet goed terug veert, met deze uitzetter kun je het frame gemakkelijk weer bij elkaar draaien.

Aan het einde van deze uitzetter is een lagertje te vinden. Dit is het zwakke punt voor deze uitzetter. Bij goed gebruik zul je hier geen last van hebben maar als je de uitzetter forceert door hele dikke frames uit elkaar te duwen of bijvoorbeeld vergeet om een wielmoer te demonteren kun je dit lager kapot draaien. Wederom, bij goed gebruik heb je hier geen last van.

Professionele draai uitzetter incetoolz

Betaalbare bandentang (40-50 euro) 

Deze bandentang is zelfs nog iets goedkoper dan de professionele uitzetter. De tang is van stevig materiaal en werkt perfect. Wel is deze voornamelijk geschikt voor frames met een wat dunnere framebuis. Als je heel veel kracht zet kan het zijn dat de bekken verbuigen.

Sterke bandentang

Professionele bandentang (125-150 euro) 

Dan nu de absolute winnaar op het gebied van vork uitzetters, de professionele bandentang. Deze tang is van hoge kwaliteit en is super sterk. De tang geeft voldoende ruimte om alle banden tussen het frame door te krijgen. Ook is hij van sterk materiaal en kunnen de bekken eigenlijk niet ombuigen. Door de langere armen (grotere hefboom) hoef je ook minder kracht te zetten. Dit werkt erg prettig.

Professionele bandentang

Samenvatting

Een uitzetter is enorm handig, zeker voor de fanatieke klusser. Als je het je kunt veroorloven en je het vaak gebruikt is een professionele bandentang een echte aanrader. Als je zo nu en dan eens een bandje vervangt kun je ook zeker uit de voeten met een goedkope uitzetter van 10 tot 15 euro. Let er wel op dat je deze niet forceert en de schroefdraad na ieder gebruik in de olie zet.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze dan gerust hieronder.

6 reacties

  1. Duidelijk verhaal Benn, mijn persoonlijke ervaring is dat het niet zo lekker en makkelijk werkt. Ik heb ook een uitzetter, maar heb toch wel gemerkt dat het uitbuigen je lak kan beschadigen (ook bij de lasnaden van de vork). Dat is dan toch wat minder.

    Dus ik heb mij voorgenomen om het wiel er altijd uit te halen en alles gelijk schoon te maken. Dan loopt de fiets ook weer licht en goed.

    Je komt dan ook overal makkelijk bij en kan altijd andere gebreken gelijk opsporen en zo nodig verhelpen.

    Daar sta ik dan weer bekend om, dus effe snel een bandje wisselen, kan wel, maar doe het liever goed en wat uitgebreider.

  2. Beste Benn, Zojuist een aantal artikelen zitten lezen en dat is zeer leerzaam. Waar ik op zoek naar was kan ik niet vinden echter. E bike met voorwielmotor voorband vervangen. Ik heb een Sparta Ion met voorwielmotor. Als ik google op dit item vind ik een hoop info over achterwielen en fietsen met andere aandrijving. Lees ook dat je zelf geen achterband kunt vervangen i.v.m event.problemen met motor en ondersteuning. Maar bij een voorwielmotot zit de motor in het voorwiel. Geldt dan het zelf geen achterband vervangen ook ? Omdat, denk ik, dan het electrische deel in het voorwiel zit. En als ik de voorband zelf vervang loop ik dan ook tegen dit fenomeen aan. Dus dat ik kans heb op problemen met motor cq. ondersteuning? Of kan ik de voorband zonder problemen omwisselen? Denk dat dit voor meerdere mensen wel een item is. Dus graag een reactie van je.

    1. Hoi!

      Je kunt dit mits je technisch bent prima zelf doen. Echter zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo zul je bij je Sparta wellicht een rotatiesensor bij het achterwiel hebben. Ook kan het zijn dat er een krachtsensor zit welke de kettingspanning meet. Als je dan je band vervangt en de ketting niet op de juiste spanning hebt kan het zijn dat de ondersteuning minder goed gaat functioneren.

      Bovenstaande dingen zou je tegen kunnen komen maar als je goed bekijkt hoe alles in elkaar zit en waar je rekening mee moet houden kun je dit prima zelf doen. Er blijft zeker bij oudere elektrische fietsen altijd een risico op storingen bij het vervangen maar als je rekening houd met bovenstaande punten gaat het eigenlijk altijd goed.

      Eventueel kun je hier nog meer lezen over het vervangen van E-Bike banden en waar je rekening mee moet houden: https://www.ebikebond.nl/blog/2020/03/30/band-vervangen-e-bike/

  3. Mijn ervaring met de goedkoopste vorkuitzerrer is dramatisch. Ik heb die van merk Dresco gekocht, maar ziet er precies zo uit als degene die hier aangeboden wordt. Vleugelmoer breekt bij eerste gebruik direct af. Is ook van plastic… las net in review dat dat iemand anders ook overkomen was bij het eerste gebruik heb de verkoper aangeraden ding uit de handel te halen. Vroegâh had HEMA een betaalbare spreider waar je een paar bandenwissels mee deed, voordat die verboog. Maar nu zijn die goedkope een absolute afrader.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.