Binnenband te groot?

Binnenband te groot?

We krijgen op regelmatige basis vragen over bandenmaten. Dit is natuurlijk al een studie op zich. Behalve de maatvoeringen krijgen we ook vaak opmerkingen over dat de binnenband te groot is.

Binnenband te groot

Zo kom je vaak tegen dat mensen een 28 inch wiel hebben en een 28 inch binnenband kopen welke vervolgens te groot lijkt. In 9 van de 10 gevallen is het zo dat mensen de binnenband op pompen en deze naast het wiel houden. De binnenband lijkt nu veel te groot. Dit komt omdat deze van rubber gemaakt is en uit rekt wanneer je hem op pompt. Een binnenband kan als je hem zonder buitenband op pompt wel 2x zo groot zijn als het wiel waar hij in komt.

Als je een heel klein beetje lucht in de binnenband pompt zodat hij net bol staat en deze vervolgens in de buitenband legt zul je zien dat de banden wel dezelfde maat zijn.

Binnenband te groot

Binnenband zit dubbel

Ook krijgen we vaak te horen dat mensen een lekke band hebben en deze zelf gaan plakken. Vervolgens komen ze erachter dat de binnenband dubbel in de buitenband zit. Conclusie: er is een veel te grote binnenband gebruikt en deze is er in gepropt.

Toch is dit eigenlijk nooit het geval. Het is namelijk niet mogelijk om een dubbel gevouwen binnenband op te pompen. Dit zorgt ervoor dat de buitenband weer van de velg af gedrukt word of voor een enorme bobbel in de buitenband. Het kan dus niet dat een band goed om de velg heeft gezeten én dubbel heeft gezeten.

Maar hoe komt dit dan wel? De binnenband heeft immers dubbel gezeten toen je de band er af haalde.

Dit kan 2 redenen hebben. Als je loopt of fietst met een fiets met een lekke band kan het zijn dat de binnenband opgestroopt word. Ook kan het zijn dat je tijdens het demonteren van de binnenband je per ongeluk de binnenband wat aangetrokken hebt.

Fietsenmaker heeft een verkeerde band gemonteerd

Bovenstaande problemen worden vaak neer gelegd bij de fietsenmaker die de band er in heeft gezet. In werkelijkheid is de kans dat dit gebeurd nihil tot bijna onmogelijk. In 99 van de 100 gevallen krijg je een verkeerde binnenband niet eens in de buitenband.

Wil je dit toch nog even controleren? Er staat eigenlijk altijd een maat op de binnenband. Controleer de binnenband goed en ga op zoek naar een bandenmaat. Het kan zijn dat hier een voor jou onbekende maat te lezen is.

Hoe bandenmaten precies in elkaar steken lees je hier: Uitleg verschillende bandenmaten

Op zoek naar een nieuwe binnen en of buitenband? Die vind je hier: Goedkope fietsbanden

Eén reactie

  1. Binnenband zat zeker 40cm dubbel gepropt bij het ventiel ,het lek zit bij de knik die is ontstaan door het inproppen van de band ,het een fiets van nog geen halfjaar oud ,het is een Gazelle Esprit. Dit verwacht je niet van Gazelle , waarschijnlijk zijn de wielen en banden uit China en ook daar in elkaar gezet , binnenband is made in China.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.