Stuur foam vervangen moederfiets

Stuur foam vervangen moederfiets

Stuur foam vervangen moederfiets. Om het stuur van een moederfiets zit meestal zwart foam (een soort stuur bescherm rubber). Dit beschermt je kindje mocht je bijvoorbeeld een noodstop willen maken. Ook houden kinderen graag het stuur vast en dan is foam een stuk fijner dan een roestig metalen stuur.

Dit foam kan na een tijdje gaan verweren en het kan natuurlijk ook zijn dat je kind er aan gaat plukken waardoor het foam kapot gaat. Ook gaat dit kapot wanneer je fiets om valt.

Je kunt het stuurfoam gemakkelijk en snel zelf vervangen. Stuurfoam is hier te koop voor een paar euro: Goedkoop stuurfoam moederfiets

Wat heb je nodig?

 • Stuurfoam
 • Schroevendraaier
 • Sopje of wasbenzine
 • inbussleutels
 • WD40
 • Bakje met warm water

Oude stuurfoam verwijderen

Het oude stuurfoam kun je hoogstwaarschijnlijk niet meer gebruiken. De gemakkelijkste manier om dit te verwijderen is dan ook om dit er gewoon af te trekken. Eventueel kun je dit ook doen met een stanley mes. Als je het oude foam verwijderd hebt kun je het stuur nog even schoonmaken met een beetje wasbenzine of een sopje.

Handvatten en remhandgrepen / shifter verwijderen

Nu zitten er natuurlijk nog handvatten op je fiets en in sommige gevallen een shifter en remhandgrepen. De meeste handvatten zitten gewoon om het stuur geschoven en klemmen zichzelf vast. Deze handvatten kun je verwijderen door iets duns zoals een klein schroevendraaiertje tussen het stuur en het handvat te duwen. Spuit nu een beetje WD40 of ander smeermiddel tussen het stuur en het handvat. Je kunt deze nu draaien en je zult merken dat je de handvatten er nu af kunt trekken. Als je een compressor in de buurt hebt kun je deze ook gebruiken voor het vervangen van de handvatten. Hoe dat moet lees je hier: Handvatten vervangen

Als je dit gedaan hebt kun je met de inbussleutels de remhandgrepen en eventuele shifter (versnelling versteller) los draaien. Als je deze een klein beetje los draait kun je ze er zo af schuiven. De inbusbout hoeft er dus niet helemaal uit.

Tip: Maak voordat je de remhandgrepen en shifter demonteert even een foto. Op deze manier kun je niet vergeten hoe dit ook alweer gemonteerd zat.

Stuurfoam monteren

Het stuurfoam kun je er niet zomaar overheen schuiven. Dit is stroef en niet groter dan het stuur. Om deze reden zul je het er niet zo zonder meer omheen krijgen. Daarom gaan we nu een bakje vullen met warm water. We leggen het stuurfoam ongeveer 3 minuten in het warme water. Het water zorgt voor een beetje smering maar zorgt er vooral voor dat het foam door de warmte uit zet. Hierdoor past het makkelijker om het stuur heen.

Je schuift het stuur foam er nu zonder al te veel moeite omheen. Schuif het helemaal door tot aan de stuurpen.

In sommige gevallen zul je het stuurfoam een beetje moeten inkorten. Dit doe je ook weer gemakkelijk met een mesje. Zorg ervoor dat het foam netjes aansluit op de remhandgrepen en de handvatten.

Handvatten en remhandgrepen / shifter monteren

Je kunt de remhandgrepen nu weer monteren en vast zetten met de inbussleutels. Dit gaat er als het goed is weer net zo gemakkelijk op als dat het er af ging. De handvatten zijn echter iets lastiger.

De handvatten moeten indien deze nog glad zijn van de WD40 eerst schoon gemaakt worden met wasbenzine of het sopje. Als deze vettig blijven zullen ze nooit goed blijven zitten. Als je ze schoon gemaakt hebt kun je ze ook in het warme water leggen. Ze zetten dan uit net zoals het stuurfoam en je kunt ze er weer makkelijk omheen schuiven.

Zodra alles droog en afgekoeld is zit het zo vast als een huis en gaat het geen kant meer op!

Wil je zelf stuur foam vervangen? Je kunt dit hier aanschaffen voor een paar euro: Stuur foam moederfiets

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze dan gerust hieronder en we zullen deze zo snel mogelijk beantwoorden.

2 reacties

 1. Goedendag,
  Ik ben op zoek naar stuurfoam met een binnendiameter van 25mm.
  Ik zie de maatvoering niet bij het product staan.
  Hopelijk heeft u (ook) de goede maat.
  Alvast bedankt voor de reactie.

 2. ik heb warm water met wat afwasmiddel gebruikt. het foam.ging daarna heel makkelijk om het vlinderstuur. Wat draaien tijdens het schuiven helpt ook. Bedankt voor deze instructies!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.