Zadelpijn verhelpen

Zadelpijn verhelpen

Zadelpijn, hoe kun je voorkomen dat je zadelpijn krijgt en hoe kun je het verhelpen? En hoe ontstaat zadelpijn eigenlijk? Dat gaan we beantwoorden in dit artikel.

De snelste oplossing tegen zadelpijn

Heb je het druk en wil je niet per se van de hoed en de rand weten maar heb je liever een snelle oplossing tegen zadelpijn? Probeer dan eens dit ergonomische fietszadel. Op deze manier heb je in 9 van de 10 gevallen je klachten opgelost voor een paar tientjes. Dit is een snelle en makkelijke oplossing. Wil je weten hoe zadelpijn ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen? Lees dan vooral ook even de rest van dit artikel.

Ergonomisch fietszadel tegen zadelpijn

Nieuwe fiets of nieuw zadel

Heb je net een nieuwe fiets? Of heb je net je zadel vervangen? Vaak krijg je dan wel wat last van zadelpijn. Dit is nou eenmaal even wennen. Dit geld ook zeker voor racefietsers of mountainbikers. Als je na een flinke pauze weer op de fiets stapt kan dit even erg vervelend zijn. Meestal went dit wel na een tijdje.

Soms moet je het dus even de tijd geven. Fiets je iedere dag en heb je na 2 weken nog last? Dan is het wellicht goed om een andere oplossing te zoeken. Fiets je bijna nooit en krijg je tijdens het fietsen van een langere afstand last van zadelpijn? Dan is de kans aanwezig dat je gewoon even moet wennen. Als je geen geoefende fietser bent is de kans aanwezig dat je wat last houdt bij langere afstanden.

In dit geval gaan we er vanuit dat je wel regelmatig fietst en toch last houdt van zadelpijn. Maar hoe kun je dit nou verhelpen?

Geveerde zadelpen

Een geveerde zadelpen kan helpen tegen zadelpijn. Veel mensen ervaren dit als erg comfortabel. Wel moet je er rekening mee houden dat je fiets een stuk hoger word als je een geveerde zadelpen monteert. Zit je zadel nu op het allerlaagst en kan deze eigenlijk niet omhoog? Dan is dit geen optie. Een geveerde zadelpen zorgt ervoor dat je zadel ongeveer 4-6 centimeter omhoog komt.

Stand van het zadel

Wist je dat je de stand van je zadel kunt aanpassen? Alle zadelstroppen of zadelpennen hebben de mogelijkheid om de afstelling te veranderen. Je kunt de punt wat verder om hoog zetten of juist wat omlaag. In de praktijk zien we dat vrouwen de voorkeur hebben dat de punt iets omhoog staat en is dit bij mannen andersom. Hoe dan ook is het goed om hier eens mee te experimenteren.

Hoogte van het zadel

Daarnaast is de hoogte van het zadel belangrijk. Tijdens het fietsen moet je je been niet overstrekken. Als de trapper helemaal beneden moet je been in een lichte knik zitten. Daarnaast is het ideaal als je met je tenen bij de grond kunt. Sommige mensen vinden het prettig om goed bij de grond te kunnen maar in de praktijk zien we wel dat dit vaak klachten veroorzaakt.

Helpt een zachter zadel tegen zadelpijn?

Het is natuurlijk een logische gedachte dat je een zachter zadel nodig hebt. Echter is dit niet altijd het geval. Een groter en zachter zadel zit comfortabel voor korte afstanden maar op lange afstanden kan dit juist irritatie veroorzaken. Voor korte afstanden is dit dus een prima oplossing maar voor langere afstanden kun je beter kiezen voor een iets harder zadel. Het is belangrijk dat de meeste druk op je zitbotjes terecht komt. Met een zachter zadel wordt de druk verdeelt en komt er dus druk op plekken waar dit niet zou moeten.

Helpt een gel zadel tegen zadelpijn?

Over het algemeen zorgt een gel zadel voor een comfortabele fietservaring op korte afstanden. Op lange afstanden helpt dit echter niet. Je zult zien dat een gel zadel erg zweterig is en op lange afstanden ook niet zo lekker meer zit. 

Fietsbroek

Heb je een geschikt zadel gekozen, staat deze in de juiste stand en heb je een geveerde zadelpen? Dan kun je altijd nog kiezen om een fietsbroek te dragen. Dit is een middel dat voor bijna iedereen erg snel resultaat heeft. Het is misschien niet ideaal maar zeker op lange afstanden wel een aanrader.

Welke zadels zijn geschikt tegen zadelpijn?

Dit is erg persoonlijk. Vaak zie je dat zadels in de hogere prijsklasse wel veel beter zitten.

Goede fietszadels

Veel gestelde vragen

Hoe ontstaat zadelpijn?

Zadelpijn ontstaat doordat er druk uitgeoefend wordt op de verkeerde plekken. Je hebt namelijk zitbotten die gemaakt zijn om op te zitten. Als de druk niet op deze zitbotjes terecht komt maar op andere delen van het zitvlak zorgt dit voor irritatie en zadelpijn. Ook kan zadelpijn ontstaan doordat je niet regelmatig fietst en niet voldoende getraind bent.

Hoe los je zadelpijn op?

Kort samengevat: je zorgt ervoor dat je in de juiste zithouding fietst met het zadel in de juiste stand en de juiste hoogte. Daarnaast zorg je voor een goed zadel welke ervoor zorgt dat de druk op je zitbotjes terecht komt. Vervolgens zorg je ervoor dat je regelmatig fietst waardoor je went aan het zadel.

Hoelang moet je wennen aan een zadel?

Doorgaans zul je toch wel 10 tot 15 keer een half uur moeten fietsen voordat je gewend raakt aan een zadel en voordat je een goede mening kunt vormen over of het zadel bij jou past. Geef dus niet te snel op als een zadel na de eerste keer fietsen niet goed zit.

Wat te doen tegen zadelpijn bij vrouwen?

Bij mannen en vrouwen is het idee eigenlijk hetzelfde. Je zorgt voor een goede zithouding en een goed zadel. Mannen en vrouwen zitten echter wel anders in elkaar. We zien dat vrouwen vaak baat hebben bij een wat breder zadel omdat bij vrouwen de zitbotjes wat verder uit elkaar zitten. Daarnaast fietsen vrouwen vaak prettiger als de punt van het zadel een fractie omhoog staat.

Hoelang kan zadelpijn duren?

Als je goed op je fiets zit en een juist zadel hebt moet zadelpijn na 5-10 keer een half uur fietsen flink verbeteren. Na 15 tot 20 keer een half uur fietsen zou de zadelpijn wel over moeten zijn.

Hoe kweek je zitvlees?

Je hebt er vast wel eens van gehoord; zitvlees kweken. Maar hoe doe je dit? Dit is misschien niet het antwoord wat je wil horen maar helaas is dit toch echt gewenning. Door regelmatig te fietsen kweek je zitvlees en zul je minder last krijgen van zadelpijn.

Waarom is een racefiets of mountainbike zadel zo hard?

Voor langere afstanden is een harder zadel beter. Dus heel zwart wit: hoe langer de afstand, hoe harder het zadel. Omdat racefietsen en mountainbikes bedoelt zijn voor lange afstanden hebben deze een harder zadel. Je ziet ook vaak dat mensen die lange afstanden fietsen vaak extreem harde zadels hebben.

Hoe vervang je je zadel?

Je zadel kun je zelf vervangen. Je kunt natuurlijk ook naar de plaatselijke fietsenmaker gaan voor een zadel. De fietsenmaker kan hem dan ongetwijfeld voor je monteren.

Zijn er goedkope zadels tegen zadelpijn?

We begrijpen dat niet iedereen ongelimiteerd budget heeft voor een fietszadel. We zien dat duurdere zadels vaak wel het beste zitten maar we hebben ook goede ervaringen met dit zadel. Deze is betaalbaar en heeft voor de meeste mensen een goede vorm en de juiste hardheid.

Heb je nog vragen of opmerkingen over zadelpijn? Laat het dan gerust even weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.