Fietszadel vervangen

Fietszadel vervangen

Zelf je fietszadel vervangen. Soms kan het zijn dat het zadel van je fiets kapot is of dat deze wellicht gewoon niet lekker zit. In dit geval wil je deze natuurlijk graag vervangen. Je kunt dit laten doen bij de fietsenmaker maar uiteraard kun je dit ook gewoon zelf doen.

Voor het monteren van een zadel heb je geen uitgebreide technische kennis nodig. In principe kan iedereen deze handelingen uitvoeren. Uiteraard is het wel belangrijk om het zadel weer goed vast te zetten. Een loszittend zadel kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Zadel met losse zadelstrop.

Benodigdheden: Steeksleutel 13 – 14

In de meeste gevallen heb je voor het vervangen van je zadel alleen een steeksleutel 13 of 14 nodig. Wanneer je een zadelpen hebt met daar op een losse zadelstrop zoals in de video kun je hem vervangen met alleen een steeksleutel. Dit komt vaak voor bij wat oudere fietsen en simpele stadsfietsen.

In onderstaande video zie je hoe je je zadel kunt vervangen.

Zadel met geïntegreerde zadelstrop

Benodigdheden: Inbussleutel 5 – 6

Er zijn ook zadels met een geïntegreerde zadelstrop. Dit komt vaak voor bij nieuwere en sportievere fietsen. Ook word dit systeem vaak gebruikt bij verende zadelpennen. Voor dit type zadelpen heb je een 5/6 mm inbussleutel nodig.

In onderstaande video zie je hoe je je zadel vervangt bij dit systeem.

Zadelpen vervangen

Een zadelpen vervangen kun je ook gemakkelijk zelf doen. Wel moet je met een aantal dingen rekening houden. Is de huidige pen nog goed en heeft deze de juiste lengte? Of heb je misschien wel een verende zadelpen met irritante speling? Wanneer je je zadelpen wil vervangen is het belangrijk om eerst de maat te bepalen. Er zijn nogal hier nogal wat maten in en het komt op de millimeter nauwkeurig. Soms kun je een verschil oplossen met een opvul bus maar vaak is het toch het beste om direct de juiste pen uit te zoeken. Kijk eerst goed op de zadelpen of de maat er op staat. Bijvoorbeeld 25.0 of 27.2. Als dit niet het geval is kun je de pen opmeten met een schuifmaat. Ga vervolgens op zoek naar de juiste zadelpen.

Basis assortiment fietsonderdelen

Zadel uitkiezen

Je hebt op het gebied van fietszadels enorm veel keuzes. Maar welk zadel past nou bij jou? Je kunt kiezen voor een goedkope variant als je niet heel kritisch bent. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een rokzadel, fijn gelzadel of een mooi cruiser zadel.

Wat voor zadel bij jou past is heel persoonlijk. Veel mensen hechten niet heel veel waarde aan wat voor zadel ze precies hebben. Maar sommige mensen krijgen ook snel last van zadelpijn en moeten dit project dus wat serieuzer nemen en meerdere types zadels proberen. Zelf heb ik een leren zadel op mijn fiets. Voor mij is dit het fijnste. 

Bekijk hier verschillende mogelijkheden: Fietszadels

Heeft u nog vragen of opmerkingen over fietszadel vervangen? Stel ze dan gerust hieronder.

5 reacties

 1. Ben, misschien kan je eens laten zien het volgende:
  Je hebt een fiets met gewone zadelpen en die wil je vervangen / veranderen naar een verend zadelpen op een conventionele fiets.

  Kan zoiets?

  Misschien het inbouwen van een Pendix motor in de trapas?
  Blijkt een goede motor te zijn, die Duitse degelijkheid heeft en bij nauwelijks weerstand heeft wanneer de accu toch leeg is. Volgens ingewijde moet de motor slijtage vrij zijn.

  Ik heb namelijk die vraag al vaker gehad, maar ik heb dit nog niet eerder bij de hand gehad.

  Mensen hebben vaak een emotionele binding met hun huidige fiets.
  Kosten van een nieuwe fiets kunnen ook een reden zijn, zeker van E-bike.

  Zijn een paar suggesties, maar je vind er niet zoveel op internet.

  Voor de montage van Pendix motor, moet je wel goed Duits kunnen lezen / verstaan als het gaat om deze filmpjes te begrijpen. Tot op heden heb ik nog geen Nederlandse versie kunnen vinden.

  Misschien interessante projecten voor een filmpje?

  Groetjes
  Vincent.

  1. Hee Vincent,

   Zeker, als je dezelfde maat zadelpen hebt kun je deze zonder problemen vervangen voor een geveerde.

   Pendix schijnt wel heel goed te zijn maar ook wel kostbaar. Het is ook mogelijk om andere middenmotor systemen te bestellen met Nederlandse handleidingen. Bijvoorbeeld Bafang systemen, deze zijn ook nog een stuk goedkoper.

 2. hee! een wat verlate reactie hier! ik heb zelf een Trek daytona 7 speed herenfiets, hier zit zo’n soort van puntig zadel op. Ik ben alleen benieuwd of ik hier ook een cruiser zadel op kan zetten, want dat lijkt mij wel ietsjes comfortabeler! Groetjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.