Fiets bagagedrager vervangen

Bagagedrager vervangen

Je eigen bagagedrager vervangen is een klusje dat zelfs voor een leek goed te doen is. Toch zijn er een aantal dingen waar goed aandacht aan besteed moet worden. Ook al is het niet de bedoeling, het komt vaak voor dat mensen achter op een drager gaan zitten. Daarom is het erg belangrijk dat deze stevig is en ten alle tijden goed gemonteerd en vast gezet word.

Een bagagedrager vervangen kan nodig zijn omdat hij verroest is, gebroken of misschien wel nooit gemonteerd heeft gezeten. Er worden vandaag de dag veel fietsen geleverd zonder achterdrager.

Daarnaast kan het nog zijn dat de ketting zijn spanning verliest als je lukraak alles los draait. Daarom is het zeker als je wat minder ervaring met het klussen aan fietsen hebt aan te raden om onderstaande stappen te volgen.

Let op. In dit geval gaat het om een fiets met terugtrap rem en geen versnellingen. In dit geval kun je gewoon een bagagedrager op de as van je achterwiel monteren. Dit kan bij fietsen met 3 shimano versnellingen niet zonder meer. Hier zit een schakelklok op de achternaaf. Wanneer je hier een bagagedrager op wil zetten heb je een drager nodig die op een ander punt gemonteerd word. In dat geval hoef je het wiel dus ook helemaal niet los te halen.

Wat heb je nodig?

Voor dit klusje heb je in principe niet meer nodig dan standaard hand gereedschap als inbussleutels, steeksleutels en een schaar. Uiteraard heb je ook een nieuwe of andere bagagedrager nodig. Nieuwe achterdragers vind je hier: Voor- en achter dragers

Stap 1: Slot demonteren

Meestal is het nodig om je slot te demonteren om goed bij de bovenste bevestiging van de drager te kunnen. Dit doe je meestal met een dopsleutel 8 of een inbussleutel.

Stap 2: Bovenkant bagagedrager demonteren

Nu kun je de bovenkant van de drager demonteren. Dit zit over het algemeen met 2 boutjes vast. Nu je het slot gedemonteerd hebt kun je hier goed bij. Draai deze 2 boutjes los. Zorg wel dat je ze goed bewaard. Deze kun je weer gebruiken voor het monteren van de nieuwe drager.

Stap 3: Eerste wielmoer losdraaien

Draai nu 1 van de wielmoeren (asmoeren) los. Haal de bagagedrager van de as af. Draai vervolgens deze wielmoer weer vast en controleer of het wiel nog netjes in het midden van het frame zit.

Stap 4: Tweede wielmoer losdraaien

Draai nu de andere wielmoer los. Demonteer ook hier de bagagedrager. Nu is de hele bagagedrager gedemonteerd en zit hij als het goed is nergens meer vast. Leg de oude drager weg en pak de nieuwe drager.

Vanaf nu doe je eigenlijk met de nieuwe bagagedrager precies hetzelfde als wat je met de oude hebt gedaan alleen dan in omgekeerde volgorde. 

Stap 5: Wielmoer vastdraaien

Zet de bagagedrager op de as en draai de wielmoer weer aan. Zorg dat alles weer gemonteerd zit. Soms zit er ook wel eens een spatbord stang op de as of ring(en). Let weer goed op dat het wiel netjes in het midden zit.

Stap 6: Andere kant monteren

Draai nu de andere wielmoer weer los, zet de andere kant van de bagagedrager op de as en monteer eventueel de spatbord stang en ringen weer. Draai nu de wielmoer weer vast. Controleer ook weer of het wiel goed in het midden zit.

Stap 7: Bovenkant monteren

Monteer nu weer de bovenkant van de bagagedrager. Dit doe je met dezelfde boutjes die je in stap 2 gedemonteerd hebt. Draai deze stevig vast.

Stap 8: Alles controleren

Nu is de nieuwe bagagedrager gemonteerd. Controleer nog even alle bouten en moeren die los geweest zijn. Dus beide wielmoeren en de boutjes / moertjes aan de bovenkant van de drager.

Stap 9: Slot en verlichting monteren

Nu kun je het slot en eventueel een reflector of achterlicht monteren. 

Klaar! Je hebt nu zelf je bagagedrager vervangen. Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze dan gerust hieronder en we zorgen dat ze zo snel mogelijk beantwoord worden.

Mankeert er verder nog iets aan je fiets? Hier vind je alle artikelen over fietsreparaties: Fiets reparaties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.