Hoe beveilig ik mijn fiets?

Hoe beveilig ik mijn fiets?

Hoe beveilig ik mijn fiets? Een vraag die niet genoeg gesteld word.

Toen ik een tijd geleden een fietsenwinkel had merkte ik pas hoe erg het eigenlijk is gesteld met diefstal van fietsen in dit land. Ik schat dat bijna de helft een nieuwe fiets kwam kopen omdat de vorige gestolen werd. Deze klanten waren meestal in de veronderstelling dat de fiets goed op slot stond. Wanneer ik vervolgens vroeg hoe hij precies op slot stond kwam ik er vaak achter dat ze geen extra slot gebruikte of een niet goedgekeurd slot met insteek kabel. Deze fietsen stonden dus absoluut niet goed op slot. Vervolgens vertelde de klant dat ze niet weer een mooie fiets wilden kopen omdat deze toch gestolen zou worden.

Ikzelf rijd op een Brik fiets. De allermooiste stadsfiets die ik zelf ooit gezien heb. Deze fiets kost als je hem nu zou aanschaffen zo’n 1600 euro inclusief de accessoires. Toch zou ik mijn fiets zo een hele nacht in het centrum van de meest diefstal gevoelige stad neer zetten en ondertussen prima kunnen slapen. Wanneer je de juiste combinatie van sloten gebruikt blijven fietsendieven hoe dan ook van je fiets af.

450.000 fietsendiefstallen per jaar

Toch worden er gigantisch veel fietsen gestolen in Nederland. Dagelijks 311 gemiddeld. Dit komt neer op 113.779 per jaar. HONDERDDERTIENDUIZENZEVENHONDERNEGENENZEVENTIG fietsen. En dit zijn alleen de gevallen waar aangifte van gedaan word. Naar schatting gaat het in totaal om zo’n 450.000 per jaar. Belachelijk. Maar ook erg duur. Sommige studenten kopen elke 2 maanden een nieuwe fiets. Daarnaast zijn er nog de mensen die net een nieuwe e-bike hebben gekocht en hier weer afscheid van moeten nemen.

Met deze informatie in je achterhoofd zou je er vanuit gaan dat mensen flink investeren in fietssloten. Maar dit is niet het geval. Mensen kopen een fiets voor 1000,- en vinden een kettingslot van 15,- een goed idee. Erger nog, veel mensen kwamen bij mij een fiets kopen en gingen vervolgens naar de Action om geld weg te gooien voor een kettingslot. Hoeveel geld zou je kunnen besparen door in eerste instantie bij aanschaf van je fiets 150 euro uit te geven aan goede beveiliging?

Maar waar moet je dan rekening mee houden bij aanschaf van een fietsslot?

Ten eerste, zet je fiets altijd ergens aan vast. Zet hem vast aan een boom, een lantaarnpaal of een fietsenstander. Dit kun je doen door middel van een insteek ketting of een extra kettingslot.

Ten tweede, een insteekketting is super handig om je fiets ergens aan vast te zetten. Maar dit is GEEN extra slot. Wanneer fietsendieven een manier vinden om je ringslot te kraken hebben ze direct je insteek ketting ook los en kunnen ze zo weglopen met je fiets. Zorg dus dat je naast een slot met insteekketting ook nog een extra slot hebt, bijvoorbeeld een ketting, beugelslot of mijn persoonlijke favoriet, een vouwslot.

Wanneer je een top kwaliteit ringslot (Bijvoorbeeld een AXA Defender), een insteek ketting en een beugelslot of vouwslot combineert en je fiets op de juiste wijze op slot zet blijft hij gegarandeerd staan. Dit is veel te veel werk. Geen fietsendief zal hier aan beginnen (als ze serieus zouden willen werken hadden ze wel een vak geleerd).

Soorten fietssloten:

AXA Defender fietsslot

Ringsloten

Een ringslot is het slot wat vast aan je frame bevestigd zit. Een beugel gaat door je achterwiel heen waardoor het niet mogelijk is om zo weg te fietsen. De kans is groot dat je nu al een ringslot op je fiets hebt zitten. Dit wil nog niet zeggen dat dit slot ook goed genoeg is. Zelf zou ik nooit een ander slot dan de sloten op onze website gebruiken. In het allerbeste geval gebruik je deze sloten in combinatie met een daarvoor bestemde insteek ketting.

 

Beugelsloten

Een beugelslot of U-Lock is een u vormig slot wat aan 2 kanten sluit. Deze beugel is gemaakt van gehard staal en vele malen dikker dan de meeste kettingsloten of ringsloten. Deze beugel kun je niet door knippen en zagen zou ook gekkenwerk zijn. Dit is na het vouwslot het best beschermende slot op de markt en hij is nog betaalbaar ook!

 

kettingslot

Kettingsloten

Iedereen weet wel wat een kettingslot is. Maar bijna niemand weet wat een GOED kettingslot is. Er is zo vreselijk veel rotzooi op de markt dat het een hele opgave word om een goed kettingslot te vinden. Gelukkig hebben wij dit allemaal al voor je uitgezocht en kun je elk kettingslot uit ons assortiment gebruiken.

 

vouwslot

Vouwsloten

Mijn voorkeur gaat uit naar een vouwslot. Dit is een super sterke constructie waar geen enkele fietsendief aan wil beginnen. Je moet een aardig budget hebben om een goed vouwslot te kopen maar dit is wel de aller veiligste optie.

Fietssleutel bijbestellen

Wist je dat je heel gemakkelijk een extra sleutel kunt bestellen voor je fietsslot? Tenminste, als je een beter slot hebt zoals bijvoorbeeld een AXA of Abus slot. Beide fabrikanten hebben een sleutelservice. Je voert het sleutelnummer in wat op de fietssleutel te vinden is en je besteld zo een nieuwe sleutel.

Dit kan handig zijn als je 1 van de 2 sleutels kwijt bent of als je graag een extra sleutel wilt hebben zodat je de 2 originele sleutels in de kast kunt laten liggen.

Voor Abus sloten

https://www.abus-sleutelservice.nl

Voor AXA sloten

https://www.keyservice.axasecurity.com

Heb je nog vragen of tips over dit hoe beveilig ik mijn fiets artikel? Laat het weten in de reacties.

Weet je nu hoe je je fiets beveiligd? Klik hier andere artikelen over fietsen, fietsreparaties en onderhoud.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.