Fixie bouwen – Je eerste Fixed Gear project

Fixie bouwen – Je eerste Fixed Gear

Zelf je eerste Fixed Gear fiets bouwen. Een super leuk hobby project. Je bent lekker met je handen bezig en je houd er nog iets super tofs aan over ook.

Kun je zonder technische kennis zelf een Fixie bouwen?

Je hebt wel enige technische kennis nodig en je moet met normaal handgereedschap om kunnen gaan. Als je die kennis hebt is het voor iedereen prima te doen.

Fixie bouwen

Een juist frame zoeken

Om te beginnen moet je een frame hebben. Losse frames worden vaak wat duurder aangeboden. in de meeste gevallen kun je het beste een goedkope donorfiets gebruiken. Het is belangrijk om een frame te hebben met horizontale pads. Dit is van belang om de ketting op te kunnen spannen. Wanneer je verticale pads hebt blijft de ketting altijd slap hangen (of juist strak zitten). Om te beginnen moet je dus een frame hebben met horizontale pads zoals op de foto hieronder.

Horizontale pads fixie

Daarnaast moet je nog bedenken of je een frame zelf wilt gaan schuren en spuiten of dat je hem origineel wilt houden. Als je de originele lak wilt behouden kun je het beste een net exemplaar uitzoeken. Als je het frame zelf helemaal wilt schuren en in je eigen kleur wilt lakken kun je vaak erg goedkope sloop frames vinden op Marktplaats. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van (erg lelijke en beschadigde) frames voor 10 euro per stuk. Dit soort dealtjes komen regelmatig voorbij. Als je Marktplaats goed in de gaten houd moet je snel iets kunnen vinden.

Je donor fiets slopen

Je kunt nu beginnen met alles van je oude donorfiets af slopen. Als je het frame wilt behouden kun je de trapas, balhoofd set en stuurpen laten zitten. Als je het frame wilt spuiten kun je het beste deze ook allemaal demonteren zodat je deze niet per ongeluk mee spuit.

Zorg altijd dat je alle gedemonteerde onderdelen bewaard totdat je project klaar is. Het is zonde als je per ongeluk iets belangrijks hebt weggegooid of verkocht.

Fiets spuiten (indien van toepassing)

Zodra je je fiets gesloopt hebt kun je hem gaan spuiten. Hoe je dat het beste kunt doen kun je lezen in dit artikel:

Fiets over spuiten

Fiets schoonmaken

Als je de fiets niet gaat overspuiten kun je hem even goed schoonmaken. Je kunt dit het beste doen met een sopje met wat afwasmiddel, een paar handdoeken en een tandenborstel. Daarna poets ik het frame dan vaak nog met Motip Shine & Protect.

De fiets weer opbouwen

Voor het opbouwen van je fiets heb je natuurlijk verschillende onderdelen nodig. Hieronder een lijstje met wat voor onderdelen je nodig zult hebben voor de conversie van racefiets naar fixie.

Wielenset
Fietsketting
Crankset

 Verder kun je hem natuurlijk geheel naar eigen smaak opleuken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een mooi fixie zadel te monteren, een typisch fixie stuur of misschien nieuwe pedalen. Dit zijn allemaal mogelijkheden maar soms zijn de onderdelen van je donorfiets ook nog bruikbaar.

Wanneer je onderdelen van je donorfiets gebruikt kun je deze even goed oppoetsen of zelfs polijsten. 

Dan nu het leuke gedeelte, het opbouwen van je fixie.

Het opbouwen is goed te doen, zeker met wat technische kennis. Zelf begin ik altijd met het monteren van de trapas en cranks.

We hebben over alle losse werkzaamheden ook artikelen geschreven. Onderstaande artikelen kunnen handig zijn tijdens het bouwen van je fixie:

Ketting opspannen

Crank vervangen

Stuur vervangen

Pedalen monteren

Handvatten monteren

Single speed bouwen

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hier onder. Wij zorgen ervoor dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

5 reacties

  1. Dag,
    wat bepaalt de prijs van een goede racefiets. Ik zie geregeld fietsen voorbijkomen van 100 euro tot meer dan 700 euro. Van wat hangen die factoren af?
    Groetjes

    1. Hallo Sylvain,

      Dat hangt van heel veel verschillende factoren af. Merk, waarmee de fiets is afgemonteerd, de staat natuurlijk etc etc. Een fiets die nieuw 3000,- gekost heeft zal gebruikt veel meer opbrengen dan een fiets die nieuw 500,- gekost heeft.

      Het is dus niet mogelijk om hier een kort antwoord op te geven. Je kunt in ieder geval googlen wat een fiets nieuw gekost heeft, misschien is dat een begin.

      Groeten,

      Benn

  2. Hoi Benn,
    Ik kijk nu al een tijdje naar je video’s en geniet er best wel van. Ik zie dat je best veel singlespeed fietsen maakt en dat wil ik nu ook proberen.
    Maar ik heb een vraag.

    Kan ik van een oude racefiets met een cassette aan het wiel ook een singlespeed maken.
    Ik heb wel een systeem gezien waarbij ze cassette spacers gebruiken, maar dan hou je hetzelfde wiel.
    Is het mogelijk om er nieuwe wielen in te zetten met maar 1 tandwiel eraan vast? Omdat er bij wiel met cassette meer ruimte tussen de achtervork zit dan bij een wiel met maar 1 tandwiel. Tenminste dat dacht ik.

    Gr. Thijs

      1. Dankjewel Benn!
        is de inbouwbreedte van die wielen 120 mm. Ik had namelijk ergens gelezen dat dit een veel voorkomende maat is, klopt dat?

        gr. Thijs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *