Mountainbike schoonmaken – Fiets onderhoud

Mountainbike schoonmaken – Fiets onderhoud

Gemakkelijk je eigen mountainbike schoonmaken. Deze manier van schoonmaken is voor iedereen goed te doen en je hebt er geen speciaal materiaal voor nodig. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden en een aantal hulpmiddelen die het schoonmaken een stuk makkelijker maken, deze lees je in de blog hieronder.

Benodigdheden:

  • Emmer
  • Spons
  • Afwasmiddel
  • Spuitfles
  • Doeken
  • Eventueel afwasborstel
  • Kettingolie
  • Tuinslang

Voor een optimaal resultaat is het een aanrader om ook gebruik te maken van een kettingreiniger en Motip Shine & Protect.

Stap 1: Afspuiten

Begin met het afspuiten van je fiets met een tuinslang. Zorg ervoor dat je dit niet met hogedruk doet. Als je dit wel met hoge druk doet loop je het risico dat je vet tussen de lagers weg spuit. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Doe dit dus met een zachte straal.

Stap 2: Afwasmiddel in spuitfles

Vul je lege spuitfles met een mengsel van afwasmiddel en warm water. Dit kan een plantenspuit zijn of bijvoorbeeld een oude Glassex fles. Schud de fles goed.

Spuitfles fiets schoonmaken

Stap 3: Hele vieze onderdelen inspuiten

Spuit de meest vieze onderdelen in met je water en zeep mengsel. Laat zit eventueel even weken. Vervolgens kun je het ergste vuil weg poetsen met je afwasborstel.

Stap 4: Poetsen met een spons

Nu de ergste onderdelen aardig schoon zijn kun je de gehele fiets poetsen. Maak in je emmer wederom een mengstel van afwasmiddel en warm water. Met je spons maak je nu je hele fiets schoon. Het complete frame, de velgen, de banden etc etc.

Stap 5: Afspoelen

Nu je fiets helemaal schoon is kun je hem nogmaals afspoelen met de tuinslang. Doe dit wederom met een zachte straal.

Stap 6: Droog maken

Om vlekken en strepen te voorkomen kun je het best DIRECT na het afspoelen de fiets afdrogen met een schone doek. Maak alle gaatjes en hoekjes goed droog. Dit voorkomt corrosie etc in de toekomst.

Stap 7: Ketting schoonmaken

Het schoonmaken van je ketting kun je doen met behulp van een kettingreiniger. Met dit stukje gereedschap kun je je ketting in een mum van tijd reinigen zonder de ketting te demonteren.

Stap 8: Ketting smeren

Nadat je je fiets helemaal schoon hebt gemaakt is een hoop van het vet op de ketting ook verdwenen. Het is verstandig om deze dan ook opnieuw in te smeren met een goed smeermiddel. Smeer de ketting aan zowel de binnen als de buitenkant. Fiets vervolgens een stukje en schakel naar alle versnellingen. Zo is de olie goed verdeelt over de ketting, cassette en kettingbladen voor. Neem daarna de overtollige olie af met een droge doek. Wanneer er teveel olie op de ketting zit kan het zijn dat dit juist vuil gaat aantrekken. Uiteraard is dit niet de bedoeling.

Stap 9: Shine & Protect

Na het schoonmaken is het een goed idee om je frame nog even in te smeren met Motip Shine & Protect. Dit zorgt ervoor dat je fiets mooi gaat glanzen en in de toekomst beschermt is tegen vuil en water.

Op zoek naar meer top kwaliteit producten voor het schoonmaken en onderhouden van je fiets? Kijk dan eens hier: Fietsonderhoud

Heb je nog vragen over mountainbike schoonmaken? Reageer dan even onder dit artikel en we zorgen dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Ben je klaar met schoonmaken en op zoek naar andere informatie over fiets reparatie en onderhoud? Ga dan terug naar onze Home pagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.