Tweedehands racefiets kopen, hier moet je op letten.

Tweedehands racefiets kopen, hier moet je op letten.

Ben je voornemens om te gaan racefietsen maar wil je niet gelijk een klein fortuin uitgeven aan een nieuwe racefiets? Dan kun je ervoor kiezen om een gebruikt exemplaar op te zoeken via bijvoorbeeld Marktplaats. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. We kunnen ons voorstellen dat je ook nog flink wat vragen hebt. Is een tweedehands racefiets kopen verstandig? Wat kost een tweedehands racefiets? Wat voor maat racefiets heb je nodig? Deze vragen en nog veel meer gaan we beantwoorden in dit artikel.

Is een tweedehands racefiets kopen verstandig?

Als je weet waar je op moet letten is een 2e hands racefiets kopen een uitstekend idee. Er zijn maar weinig dingen die zo snel afschrijven als een racefiets. Daarnaast zijn er vaak mensen die met een goed voornemen een dure fiets kopen die er uiteindelijk wat minder gebruik van maken. En waar belanden deze fietsen dan? Juist. Op Marktplaats. En hier kun jij de fiets dan weer oppikken tegen een klein bedrag. Als je goed de punten in dit artikel doorleest kun je met een gerust hart een gebruikte racefiets kopen. Zeker als je een beginner bent.

Wat kost een tweedehands racefiets?

Een tweedehands racefiets kun je al vinden vanaf zo’n 100 euro. Echter heb je dan wel een wat oudere stalen fiets met schakeling op het frame. Wil je graag een aluminium fiets? Dan zul je rekening moeten houden met zo’n 300 euro. Carbon fietsen beginnen vaak rond de 500 euro en dat kan vanaf daar nog flink oplopen.

Kortom; als je wil beginnen heb je aan een paar 100 euro genoeg om ’s avonds lekker een blokje om te gaan. Wil je serieus op tijd rijden of mee fietsen met ervaren wielrenners? Dan zul je toch minimaal 500 euro moeten hebben en bij voorkeur nog iets meer.

Wat voor maat racefiets heb je nodig?

Je kunt berekenen wat voor maat je nodig hebt door je benen 15 centimeter uit elkaar te zetten en vervolgens de afstand tussen de grond en je kruis te meten. De uitkomst vermenigvuldig je met 0,68 en vervolgens heb je de juiste framemaat. Natuurlijk heb je niet in elke maat een frame. Kies daarom een framemaat die zo dicht mogelijk bij de uitkomst zit maar rond af naar beneden. Is de uitkomst 55,60? Kies dan voor een 54 centimeter frame en zet de zadelpen iets hoger.

Indicatieve frame maten hebben we in een eerder artikel besproken. Let wel op dat onderstaande tabel niet altijd 100 procent op gaat. Je kunt natuurlijk in verhouding relatief lange of juist korte benen hebben. In de praktijk zien we ook vaak dat mensen voor een maatje kleiner gaan dan in theorie perfect zou zijn.

Lengte   Framemaat
150 – 155     49cm 
155 – 165     51cm
160 – 170     53cm
170 – 185     57cm
185 – 195     61cm
195 – 200   65cm

Wil je erachter komen wat voor framemaat een fiets heeft? Dan kun je de buis waar het zadel in zit opmeten. De afstand van de bovenkant van deze buis tot het hart van de trapas is de framemaat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een 2e hands racefiets?

Slijtage

Controleer goed de tandwielen van de fiets. Als de tandwielen en ketting versleten zijn kan dit een flinke kostenpost zijn. Als je je racefiets naar de lokale fietsenmaker brengt om dit te laten vervangen kan dit flink in de papieren lopen. Heeft de cassette (tandwielen op het achterwiel) of de crank (tandwielen bij de trappers) scherpe puntige tandjes? Dan is deze vrijwel zeker aan vervanging toe.

Maak ook altijd een goede proefrit. Als je flink kracht zet op de pedalen en je voelt dat de boel kraakt of zelfs doortrapt zijn de tandwielen ook aan vervanging toe. Is de fiets in verhouding heel goedkoop? Dan kun je ervoor kiezen om de tandwielen en ketting zelf te vervangen met behulp van onze artikelen. Als dit niet het geval is kun je beter nog even door zoeken voor een exemplaar dat in orde is.

Controleer ook goed of er geen roest op de ketting zit. Als je een tijdje fietst met een roestige ketting slijten de tandwielen vele malen sneller.

Groepen set

We hebben eerder een artikel geschreven over verschillende groepen sets. Als je een racefiets koopt met een goede groep is dit vaak beter te onderhouden en heeft dit ook een langere levensduur. De fiets kan met een goede 105 groep echt nog jaren mee terwijl dit met een goedkopere Claris groep een stuk minder kan zijn. In dit artikel kun je alle groepensets op een rijtje zien. Wij adviseren om te zoeken naar een fiets met minimaal Shimano Tiagra of beter.

Frames

Het frame hoeft natuurlijk niet vrij te zijn van beschadigingen. Echter moet je wel goed controleren of er geen scheuren of deuken in zitten. Zeker bij carbon frames is dit een groot risico aangezien deze door een botsing best wel eens kunnen scheuren. Een gescheurd frame is zo goed als onbruikbaar. Ook grote deuken moet je absoluut willen vermijden aangezien je (als het goed is) met flinke snelheden gaat rijden.

Banden

Zijn de banden vrij van scheurtjes? Racefiets banden zijn vaak niet erg versleten maar als er kleine droogtescheurtjes in zitten zullen ze zeker vervangen moeten worden. Racefiets banden worden keihard opgepompt en moeten dus wel in goede staat zijn want je wil niet op korte termijn met een klapband komen te staan.

Speling

Speling is soms goed te verhelpen maar in sommige gevallen ook echt niet. Controleer goed of er geen speling zit op de wielen. Check ook de trapas door de cranks in zijwaartse richting te bewegen. Zit hier speling op? Dan moet de trapas vervangen worden. Dit kan ook flink in de papieren lopen.

Ook het balhoofd is bij voorkeur spelingvrij. Dit kun je voelen door de fiets aan het stuur op te tillen. En heen en weer te bewegen.

Algehele staat

Hoe ziet de fiets er uit? Is hij smerig en staat hij ergens in een hoekje gedrukt? Of hangt hij in een nette garage aan een daarvoor bestemde beugel? Dit zegt enorm veel over hoe de eigenaar er mee om gegaan is. Bij voorkeur koop je de fiets van iemand die er netjes op gepast heeft. Als de fiets goed onderhouden is voorkomt dit dure verassingen in de nabije toekomst.

Slagen in de wielen

Til de fiets op een geef het wiel een slinger. Is het wiel mooi recht en zitten er geen slagen in? Check ook altijd of er geen hoogteslag in zit. Een klein slagje kun je er door de fietsenmaker uit laten halen maar als er een flink slag in zit wordt het wiel nooit meer echt recht.

Conclusie: Waar moet je op letten bij het kopen van een racefiets?

Zoek een exemplaar waar goed op gepast is. Een goed onderhouden fiets voorkomt problemen in de nabije toekomst. Zoek ook een fiets met een mooie wat duurdere groep. Deze groepen zijn duurzamer en zullen na langere tijd nog goed af te stellen zijn. Controleer het frame goed op butsen en scheuren. Check de wielen en de banden op speling en scheurtjes. Ga vooral ook af op de proefrit. Kraakt de fiets niet en voelt alles mooi strak en stevig aan? Dan heb je waarschijnlijk een goed exemplaar te pakken.

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het dan vooral even weten in de reacties!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.