Wat is het verschil tussen fixie en single speed fietsen?
Wat is nou precies het verschil tussen fixie en single speed fietsen? Dat gaan we jou in dit artikel vertellen.
Zowel een fixed gear of ‘’Fixie’’ als een single speed fiets zijn beide gebaseerd op (oude) racefietsen. Beide hebben over het algemeen een racefiets frame. Hier worden de derailleurs en tandwielen afgehaald. Hierdoor krijg je een erg strakke en kale fiets. Voorwaarde voor zowel een fixie als een single speed is dat er zowel voor als achter 1 tandwiel op zit. Een fiets met meerdere versnellingen of tandwielen is dus per definitie geen fixie of single speed.
Tot zover zijn beide fietsen nog helemaal gelijk. Ze zien er ook vrijwel hetzelfde uit. Het zijn vaak zelf gebouwde trendy stadsfietsen.
Het verschil
Single speed
Een single speed is een fiets zonder versnellingen. Eigenlijk is dus elke fiets zonder versnellingen een single speed. Zolang je 1 voor en 1 achter tandwiel hebt spreek je eigenlijk van een single speed. Toch doelen mensen niet op een oma fiets wanneer ze spreken van een single speed.
Tegenwoordig word de term single speed gebruikt voor fietsen met een remnaaf of een vrijloop.
Fixed gear ‘’Fixie’’
Een fixed gear fiets is een doortrapper. Dit betekend dat het achtertandwiel vast op de naaf zit. Wanneer je fietst op een fixie kun je dus niet even je voeten stil houden. Je moet blijven doortrappen. Je kunt ook achteruit fietsen en moet afremmen door middel van handremmen en soms alleen door het stil houden van je voeten.
Veel fixie enthousiastelingen vinden het leuk en spannend om ook zonder handremmen te rijden. Dit houd dus in dat je alleen kunt remmen door je voeten stil te houden en je fiets met je gewicht in de slip te brengen. Niet erg veilig maar volgens veel mensen wel erg leuk.
Het concept fixie bestond al een tijdje. Omdat veel mensen dit niet even veilig vonden maar wel erg mooi zijn ze hetzelfde type fiets gaan maken met een vrijloop en handremmen of met een terugtrap rem. Op die manier kun je wel op een super vette en lichte fiets fietsen maar nog wel remmen als het nodig is.
Flip flop wielen
De gulden middenweg is wat mij betreft de flip flop naaf. Dit is een naaf met aan de ene kant een ‘’Fixed’’ tandwiel en aan de andere kant een tandwiel met vrijloop. Als je dit wiel in je fiets hebt kun je hem als zowel fixed als single speed gebruiken door simpelweg het wiel om te draaien. Je kunt dan dus fixed rijden maar ook met vrijloop als je dat wilt.
Geschiedenis van de Fixie
De fixie vind zijn oorsprong in Amerika. Hier zijn fietskoeriers eigen simpele stadsfietsen gaan bouwen waarmee ze super snel door het verkeer kunnen scheuren. Deze koeriers brengen kleine pakketjes of brieven of eten rond in grote steden. In deze steden kun je met een auto maar moeilijk van A naar B komen. Hierdoor is een fietskoerier natuurlijk een uitkomst. Deze sportieve koeriers zijn vele malen sneller.
Omdat deze koeriers constant op de fiets zitten is het ook belangrijk dat er weinig onderhoud gepleegd hoeft te worden aan de fiets. Dit is bij een fixie het geval. Omdat deze mensen vaak ook zonder remmen rijden heb je een super simpele en sterke constructie wat nauwelijks onderhouden hoeft te worden.
Verschil tussen Fixie en Single Speed kort samen gevat
Kort samen gevat, het verschil tussen een single speed en een fixie is dat een fixie een doortrapper is. Een single speed heeft een zogenaamde vrijloop. Je kunt dus je voeten stil houden terwijl de wielen draaien.
De voor en nadelen
Eigenlijk is een single speed veiliger en handiger. Een single speed is veel beter te gebruiken. Ervaren fixed gear rijders zullen sneller kunnen fietsen op een fixie. Daarom zullen ervaren rijders ook liever voor een fixed gear systeem kiezen.
Eigenlijk is het voornamelijk smaak. Als je een (relatief) praktische fiets wil maar wel zo kaal mogelijk is een single speed iets voor jou. Als het praktische wat minder uitmaakt en je vooral voor de ervaring gaat is een fixed gear fiets weer erg leuk.
Projecten
Omdat wij het knutselen aan fietsen erg leuk vinden hebben we al verschillende keren zowel fixies als single speed fietsen gebouwd. Bekijk hieronder 2 van onze projecten.
Zelf gebruik ik voor single speeds bijna altijd wielen met een remnaaf. Als je een remnaaf hebt heb je verder geen remmen, kabels en handrem grepen nodig. Ik vind zelf bij dit soort fietsen het erg mooi als ze zo kaal mogelijk zijn.
Voor de fixie heb ik Cheetah wielen gebruikt. Deze hebben een flip flop naaf en deze kan dus ook als single speed gebruikt worden.
Fixie bouwen
Single speed bouwen
Nu weet je het verschil tussen Fixie en Single Speed fietsen. Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze hier onder en we zorgen dat ze zo snel mogelijk beantwoord worden.
Wil je zelf een single speed of fixie gaan bouwen? Hier een paar handige artikelen: Fixie & Single speed
Gaaf hoor! Volg je sinds een week of 2. Ik heb al veel geleerd. Duidelijke films en instructies!
“Vroegah”,toen woonde ik nog in Suriname ,had af en toe een bepaald persoon zelf een ‘fixie’gemaakt door het tandwiel vast te laten lassen bij een kennis,een ‘doorie’,had je dan. Op een fixie kon je op één pedaal rondrijden als je erop ging staan . Er werd altijd jacht op hem gemaakt door de politie (scotoe) ,want levensgevaarlijk en verboden!