Sturmey Archer 5 versnelling afstellen

Sturmey Archer 5 versnelling afstellen

In dit artikel vertel ik je alles over Sturmey Archer 5 versnelling afstellen. De SA 5 speed naaf ( RX-RD5 ) word niet heel veel gebruikt maar toch komt het systeem nog regelmatig voor bij onder andere Batavus fietsen.

RX-RD5 versnellingsnaaf

Wanneer moet je je versnellingen afstellen?

Wanneer je fiets niet meer in alle versnellingen schakelt of wellicht zelfs doortrapt is het een goed idee om de afstelling te controleren. Als je langer met een doortrappende fiets fietst kan dit blijvende schade veroorzaken voor je versnellingsnaaf. Het kan dus ook geen kwaad om dit preventief te doen als je toch aan het klussen bent. Bij een servicebeurt hoort ook altijd het afstellen van de versnellingen.

Schakel de shifter naar de tweede versnelling

Om te beginnen schakel je de shifter / versteller naar de tweede versnelling. Bij het getal 2 op je shifter staat meestal ook een puntje. Dit geeft aan dat dit de juiste instelling is voor het afstellen van je versnelling.

Shifter 2e versnelling SA

Controleer de huidige afstelling

Bij de achternaaf aan de kettingkast kant zit een zogenaamde versnelling cassette. Op deze cassette zitten 2 stipjes/streepjes welke aangeven wanneer de afstelling goed is. Deze vind je aan de onderkant van deze cassette.

Cassette joint SA 5Afstelling controleren SA 5

Streepjes tegenover elkaar

In de bovenstaande foto staan de streepjes niet goed tegenover elkaar. In dit geval zorgde deze kleine afwijking ervoor dat de fiets niet goed schakelde.

Wanneer de shifter in de 2e versnelling staat moeten deze gele streepjes exact tegenover elkaar staan. Dit kun je afstellen met de stelschroef op de shifter. Draai deze naar buiten of juist naar binnen net zolang totdat de streepjes precies op 1 lijn staan.

Stelschroef SA 5 shifter

Staan de streepjes op 1 lijn? Mooi. In principe staat de versnelling nu goed afgesteld. Schakel nu een paar keer heen en weer van de 1e naar de 5e versnelling en terug. Controleer vervolgens of de afstelling nog steeds klopt. Als dit het geval is ben je klaar, als dit nog niet het geval is kun je hem nog licht bijstellen totdat hij perfect afgesteld staat.

Smeren en proefrit

Zelf spuit ik de cassette joint altijd nog even in met een beetje WD40 of een ander smeermiddel. Dit zorgt ervoor dat hij lekker soepel loopt. Maak vervolgens ook nog even een proefrit om te checken of hij het nu helemaal goed doet. In 99 van de 100 gevallen is de afstelling het enige probleem.

Shifter vervangen

In sommige gevallen kan het ook zijn dat de shifter niet goed of helemaal niet schakelt. In dat geval kun je de shifter vervangen. Deze kost nog geen 10,- en kun je hier vinden: Sturmey Archer 5 versnelling versteller

Nog vragen over Sturmey Archer 5 versnelling afstellen of vervangen? Stel ze hieronder en we zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

 

9 reacties

 1. Ze zijn ook moeilijk te vinden, volgens mij worden ze niet meer gemaakt. Ik heb zelf SA3, maar wordt ook ouder en de verzetten tussen 1, 2 en 3 zijn nogal fors (als je ouder wordt) dus ik was toen opzoek daarna. Ik heb later begrepen, dat ze geen succesnummer waren en het werd mij afgeraden om SA5 te nemen.

 2. Goedemiddag,
  Kan ik deze beschrijving ook voor de Sachs Torpedo Pentasport 5 gebruiken?
  Is deze in principe gelijk?

  Groeten,

  Ton.

 3. LS

  Is deze shifter geschikt als vervanger voor mijn kapotte 5 speed SA shifter van mijn Gazelle fiets uit 1999? Er steekt namelijk een ketinkje met een pennetje uit de versnellings naaf van het achterwiel.

  Mvg
  Dick Riedeman

 4. Beste
  Ik heb nieuwe ketting gelegd en wil 5speed afstellen op de versnellinghub staan drie tekens op r s v op welke moet ik deze plaatsen.
  Olys ik heb in tweede versnelling de 2 gele streepjes tegenover elkaar staan maar blijft doortrappen w1t kan ik doen of is deze versleten? Voor vervanging ketting wad er geen probleem met doortrappen.

 5. Hallo Ben ,
  Het gaat om een 5 versnellings naaf van S.A. met een kettinkje aan de rechterkant van de naaf.En in je filmpje staat alleen de moderderne type. Het wiel heeft trommel rem en zit in een Baboe bakfiets.
  Met vriendelijke Groet, Luuk

  1. Zit ook met een SA 5 in een Baboe en kan nergens vinden hoe die af te stellen.
   Misschien kom ik er zelf wel uit als iemand mij kan vertellen in welke versneliing die staat als kabel los is van het kettinkje

 6. Ik heb een Gazelle Trimmer gekocht met een Sturmey Archer Elite AT5 naaf.
  Ik heb me naar gezocht op internet maar hier is niets over te vinden.
  Aan beide zijden van de As komen schakelpennen met ketting (tjes) naar buiten.
  Hoe moet ik deze naaf goed afstellen.
  Laat het me aub weten als u bekend met deze naaf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.