Shimano Nexus 3 speed afstellen

Shimano Nexus 3 speed afstellen

Shimano Nexus 3 speed afstellen. De Shimano 3 versnellingsnaaf word heel veel gebruikt. Op veel typische stadsfietsen zoals Batavus Blockbuster, Sparta Pick-Up en 90% van de andere transportfietsen zit dit systeem. Het is super gemakkelijk te onderhouden, af te stellen en heeft een prima levensduur. Deze versnellingsnaaf word geleverd in combinatie met handremmen of een interne remnaaf (terugtrap rem). In beide gevallen gaat het afstellen precies hetzelfde.

Op je achterwiel zit een schakelklok. Hier komt een kabel uit die in verbinding staat met je shifter. Als je dit klokje verwijderd met je sleutel 10 zie je een pennetje in de naaf zitten. Deze pen zorgt ervoor dat je kunt schakelen tussen de verschillende versnellingen.

Schakelpen controleren

Als je fiets niet goed schakelt is het belangrijk om als eerste te controleren of dit pennetje helemaal recht is. Als deze scheef is schakelt hij nooit perfect. Is de schakelpen verbogen? (Nog) geen probleem. In 80% van de gevallen kun je deze weer netjes terugbuigen. Als dit niet lukt zul je toch een andere schakelpen moeten kopen. Dit kost je ongeveer 7 euro.

Nexus 3 speed afstellen clickbox demonterenNexus 3 speed afstellen schakelpen 2 Nexus 3 speed afstellen schakelpen

Voordat je de schakelpen terug in de naaf duwt kun je hem even goed invetten. Zelf doe ik dit met gewoon wit vet of kogellager vet. Shimano heeft hier vast zelf ook een peperdure optie voor wat je volgens de handleiding zou moeten gebruiken.

Als je fiets op de kop staat of in je fietslift hangt kun je even proberen te schakelen door middel van je duim (als je het klokje (clickbox) gedemonteerd hebt). Draai aan de pedalen. Duw het pennetje een stukje naar binnen en weer naar buiten en tel of je 3 versnellingen voelt. Als dit niet het geval is zit er iets niet goed met de schakelpen. Deze is te scheef en moet vervangen worden.

Nu kun de de schakelklok weer monteren. Duw de schakelklok stevig op de wielmoer en zet hem vervolgens weer vast met een sleutel 10.

Nexus 3 speed afstellen

Schakel de shifter in de 2e versnelling. Je ziet bovenop de klok een soort raampje met 2 gele streepjes. Ook zie je een geel streepje dat beweegt als je aan de shifter draait. In de 2e versnelling moet het brede gele streepje precies tussen de 2 dunne streepjes in staan. Je kunt dit stellen door middel van de stelbout op het schakelklokje.

Nexus 3 speed afstellen borgmoerNexus 3 speed afstellen stelbout

Begin met het afstellen door als eerste het borgmoertje los te draaien met een sleutel 10. Vervolgens kun je met je hand of een tang de stelbout naar binnen of naar buiten draaien. Draai hem naar binnen en het streepje gaat verder van de naaf af en andersom.

Problemen Nexus 3 speed afstellen

Het gele streepje moet soepel en snel heen en weer gaan. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je kabels roestig zijn of niet soepel meer lopen. In dit geval is het een goed idee om de kabels van je fiets gewoon te vervangen.

Ook kan dit een probleem zijn met je shifter. In dit geval kun je de gehele shifter vervangen. Bekijk hieronder hoe je dit zelf kunt doen.

Shifter kopen met clickbox: Shimano 3 speed shifter complete set

Shifter kopen zonder clickbox: Shimano 3 speed shifter (By Sturmey Archer)

Gaat het streepje wel snel heen en weer maar schakelt hij nog steeds niet goed? Dan kan het zijn dat iemand al eerder met de fiets heeft geklust en het wiel verkeerd gemonteerd heeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat achter de wielmoer waar de schakelklok op zit teveel of juist te weinig ringen gemonteerd zitten. Over het algemeen zit er alleen een gele ring achter de wielmoer. Als deze er niet op zit of er meerdere ringen op zitten moet je dit eerst verhelpen alvorens je versnellingen af te stellen.

Meer weten over fiets versnellingen afstellen? Stel al je vragen gerust onder deze blog of kijk eens in onze versnellingen categorie voor meer informatie: Versnellingen

9 reacties

 1. Beste,
  De schakelpen is in de naaf afgebroken.Ik krijg dit stukje er niet uit,zodat ik er geen nieuwe schakelpen in kan monteren.
  Moet ik nu de volledige naaf demonteren? Is er ergens een handleiding daarvoor?
  Beste groeten,

  1. Al geprobeerd om bijvoorbeeld met een lange spijker (dunner dan de schakelpen) in de naaf te steken, een magneet er tegen aan te houden om zo de afgebroken pen mee uit de naaf te krijgen?
   Succes.

 2. Hallo Benn, bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik had nog een kleine tip voor jou. Ik zie vaak dat de shifters wat onderdelen missen, waaronder het indicator kapje(dat ronde middelste kapje) ik vind dat echt een onderdeel wat zonde is om los te bestellen, maar wel mooi is voor de afwerking. Is dat iets voor de webshop?
  Verder hoop ik dat je doorgaat met de video’s. Aan mij heb je een fan. Groet Rémon

 3. Hallo, ik wil mijn fiets met Nexus 3 versnelling goed afstellen. Alleen het schakel blokje laat los van de moer op de as. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel en ik hoop dat je mij kan helpen dit op te lossen.

 4. dag Benn,
  ik heb een probleem met een shimano nexus 3 versnelling die niet meer werkt.
  In de 2de versnelling staat het gele streepje perfect tussen de 2 gele streepjes. In jouw uitleg over het afstellen, spreek je over de gele borg asmoer. Die zit er niet op, maar ik merk in jouw filmpje dat deze op de fiets er ook niet opzit en idem zoals bij jouw fiets, enkel maar 1 borgring.
  Verder werkt de shifter perfect. Ook met het verwijderen van de clickbox en het stiftje induwen terwijl ik de pedalen ronddraai, geen resultaat. Stiftje is zeker niet krom.
  Enog idee wat ik nog zou kunnen / moeten doen om dit op te lossen.
  vriendelijke groeten,
  Herman

 5. Mooie nette Site . Lekker duidelijk.
  Weer eens iets anders dan eerst met de portemonnee klaar staan dan pas de aid die je nodig bent.
  Je site is een welkom licht punt in dit triest moment van alle ………zorg[en].
  Dikke DJW
  Groet uit Friesland Drachten
  Libbe.

 6. De nexus 3 speed schakelt opeens niet meer…bij loshalen van de box blijkt dat ik de stift niet helemaal in kan duwen…hij lijkt recht, zou er dan toch iets binnen in de naaf kapot zijn?

 7. Beste,
  Mijn nexus 3 schakelt niet meer. Box en shifter zijn nieuw, pen is recht, maar het wiel wordt niet meer aangedreven. Ook tijdens het trappen de pen handmatig induwen geeft geen beweging aan het wiel, en er is ook niet te voelen dat hij zeg maar grijpt. Is de versnelling nu definitief overleden?
  Alvast dank!

 8. hoi ben,

  je zegt; “Over het algemeen zit er alleen een gele ring achter de wielmoer. Als deze er niet op zit of er meerdere ringen op zitten moet je dit eerst verhelpen alvorens je versnellingen af te stellen.”

  dat is dus aan de kant van de clcikbox, maar wat hoort aan de andere kant? ook een ringetje, of alleen de wielmoer? en als aan de andere kant een ringetje hoort, hoe dik hoort die te zijn? of is daar ook een gele nodig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.