Nexus 3 speed afstellen

Shimano Nexus 3 speed afstellen

Shimano Nexus 3 speed afstellen

Shimano Nexus 3 speed afstellen. De Shimano 3 versnellingsnaaf word heel veel gebruikt. Op veel typische stadsfietsen zoals Batavus Blockbuster, Sparta Pick-Up en 90% van de andere transportfietsen zit dit systeem. Het is super gemakkelijk te onderhouden, af te stellen en heeft een prima levensduur. Deze versnellingsnaaf word geleverd in combinatie met handremmen of een interne remnaaf (terugtrap rem). In beide gevallen gaat het afstellen precies hetzelfde.

Op je achterwiel zit een schakelklok. Hier komt een kabel uit die in verbinding staat met je shifter. Als je dit klokje verwijderd met je sleutel 10 zie je een pennetje in de naaf zitten. Deze pen zorgt ervoor dat je kunt schakelen tussen de verschillende versnellingen.

Schakelpen controleren

Als je fiets niet goed schakelt is het belangrijk om als eerste te controleren of dit pennetje helemaal recht is. Als deze scheef is schakelt hij nooit perfect. Is de schakelpen verbogen? (Nog) geen probleem. In 80% van de gevallen kun je deze weer netjes terugbuigen. Als dit niet lukt zul je toch een andere schakelpen moeten kopen. Dit kost je ongeveer 7 euro.

Nexus 3 speed afstellen clickbox demonterenNexus 3 speed afstellen schakelpen 2 Nexus 3 speed afstellen schakelpen

Voordat je de schakelpen terug in de naaf duwt kun je hem even goed invetten. Zelf doe ik dit met gewoon wit vet of kogellager vet. Shimano heeft hier vast zelf ook een peperdure optie voor wat je volgens de handleiding zou moeten gebruiken.

Als je fiets op de kop staat of in je fietslift hangt kun je even proberen te schakelen door middel van je duim (als je het klokje (clickbox) gedemonteerd hebt). Draai aan de pedalen. Duw het pennetje een stukje naar binnen en weer naar buiten en tel of je 3 versnellingen voelt. Als dit niet het geval is zit er iets niet goed met de schakelpen. Deze is te scheef en moet vervangen worden.

Nu kun de de schakelklok weer monteren. Duw de schakelklok stevig op de wielmoer en zet hem vervolgens weer vast met een sleutel 10.

Nexus 3 speed afstellen

Schakel de shifter in de 2e versnelling. Je ziet bovenop de klok een soort raampje met 2 gele streepjes. Ook zie je een geel streepje dat beweegt als je aan de shifter draait. In de 2e versnelling moet het brede gele streepje precies tussen de 2 dunne streepjes in staan. Je kunt dit stellen door middel van de stelbout op het schakelklokje.

Nexus 3 speed afstellen borgmoerNexus 3 speed afstellen stelbout

Begin met het afstellen door als eerste het borgmoertje los te draaien met een sleutel 10. Vervolgens kun je met je hand of een tang de stelbout naar binnen of naar buiten draaien. Draai hem naar binnen en het streepje gaat verder van de naaf af en andersom.

Problemen Nexus 3 speed afstellen

Het gele streepje moet soepel en snel heen en weer gaan. Als dit niet het geval is kan het zijn dat je kabels roestig zijn of niet soepel meer lopen. In dit geval is het een goed idee om de kabels van je fiets gewoon te vervangen.

Ook kan dit een probleem zijn met je shifter. In dit geval kun je de gehele shifter vervangen. Bekijk hieronder hoe je dit zelf kunt doen.

Shifter kopen met clickbox: Shimano 3 speed shifter complete set

Shifter kopen zonder clickbox: Shimano 3 speed shifter (By Sturmey Archer)

Gaat het streepje wel snel heen en weer maar schakelt hij nog steeds niet goed? Dan kan het zijn dat iemand al eerder met de fiets heeft geklust en het wiel verkeerd gemonteerd heeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat achter de wielmoer waar de schakelklok op zit teveel of juist te weinig ringen gemonteerd zitten. Over het algemeen zit er alleen een gele ring achter de wielmoer. Als deze er niet op zit of er meerdere ringen op zitten moet je dit eerst verhelpen alvorens je versnellingen af te stellen.

Meer weten over fiets versnellingen afstellen? Stel al je vragen gerust onder deze blog of kijk eens in onze versnellingen categorie voor meer informatie: Versnellingen

2 gedachtes op “Shimano Nexus 3 speed afstellen”

 1. Beste,
  De schakelpen is in de naaf afgebroken.Ik krijg dit stukje er niet uit,zodat ik er geen nieuwe schakelpen in kan monteren.
  Moet ik nu de volledige naaf demonteren? Is er ergens een handleiding daarvoor?
  Beste groeten,

  1. Al geprobeerd om bijvoorbeeld met een lange spijker (dunner dan de schakelpen) in de naaf te steken, een magneet er tegen aan te houden om zo de afgebroken pen mee uit de naaf te krijgen?
   Succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *