Versnellingskabel vervangen – Shimano Nexus 7 speed

Versnellingskabel vervangen Shimano Nexus 7 speed

Wanneer moet je de versnellingskabels van je fiets vervangen?

Versnellingskabel vervangen Shimano Nexus 7, wanneer doe je dit eigenlijk?

Als je fiets niet meer zo schakelt zoals je gewend bent is het altijd een goed idee om je kabels te vervangen. Als de kabels wat roestig worden kun je hem op een gegeven moment niet meer afstellen en kan hij erg zwaar schakelen. Ook kunnen je kabels er lelijk uit zien. Vaak zie je verroeste of raar gerafelde kabels. Het vervangen van een binnen en buitenkabel kost je slechts 3,95 aan onderdelen, het is bijna zonde om het niet te doen!

Wat heb je nodig?

 • Handgereedschap om je kettingkast te verwijderen
 • Een spaak of dunne inbus sleutel
 • Sleutel 8 en 10
 • Een kabelkniptang
 • Uiteraard een setje nieuwe versnellingskabels in zwart of grijs (v.a. 3,95)

Versnellingskabel vervangen Shimano Nexus 7

Stap 1: Kettingkast demonteren

Je begint met het demonteren van je kettingkast zodat je het schakel systeem goed kunt zien en voldoende ruimte hebt om te werken. Veelal heb je hiervoor genoeg aan een schroevendraaier en/of een setje inbussleutels.

Stap 2: Kabel uit het schakelmechanisme halen

Nu je kettingkast gedemonteerd is zie je het schakelmechanisme op de achternaaf zitten. Schakel de shifter naar de eerste versnelling. Steek vervolgens je inbussleutel of spaak in het kleine gaatje in het schakelmechanisme. Duw het mechanisme naar beneden zodat de binnenkabel slap komt te hangen. Op dit moment kun je de binnenkabel demonteren. Trek vervolgens ook de buitenkabel uit het schakelmechanisme.

Stap 3: Kabel klem demonteren

Pak je sleutel 8 en sleutel 10. Houd de kabelklem vast met de sleutel 8 en draai het moertje los met sleutel 10. Trek nu de kabelklem van de binnenkabel af en bewaar deze goed.

Stap 4: Complete kabel demonteren

Trek nu de kabel uit alle nokjes op het frame of trek hem eventueel uit het frame als de kabel daar doorheen loopt.

Trek vervolgens de binnenkabel uit de buitenkabel. Nu kun je de binnenkabel uit de shifter halen. Duw deze omhoog. Er zit ergens in de shifter een gaatje waar de kabel nu uit komt. Soms moet je hiervoor de indicator kap van de shifter verwijderen met een kleine schroevendraaier.

Stap 5: Nieuwe binnenkabel monteren

Zodra de oude kabel uit de shifter is gehaald kun je de nieuwe binnenkabel op dezelfde manier weer monteren. Duw hem door dit gaatje heen en trek hem nog even goed aan.

Stap 6: Buitenkabel op maat knippen

Knip nu de buitenkabel af op de juiste lengte. Vaak kun je de oude buitenkabel gebruiken om de maat te bepalen. Gaat het gaatje van de buitenkabel een beetje dicht zitten? Prik dan met iets duns (een punaise oid) het gaatje weer even open. Zodra je dit gedaan hebt kun je de kabelhoedjes over de buitenkabel heen drukken.

Stap 7: Buitenkabel monteren

Monteer de buitenkabel weer in de nokjes op het frame. Zorg dat er geen knikken of scherpe bochten in komen. Dit kan er voor zorgen dat de fiets minder goed schakelt en zorgt uiteindelijk voor meer slijtage aan je kabels. Duw nu ook de binnenkabel door de buitenkabel heen.

Stap 8: Kabel klem monteren

Nu de kabels weer gemonteerd zitten steekt de binnenkabel als het goed is een heel stuk uit de buitenkabel. Controleer of de shifter nog steeds in de eerste versnelling staat. Als dit het geval is pak je je rolmaat of een schuifmaat en zorg je dat je de kabelklem monteert op de binnenkabel. De afstand tussen het hart van de kabelklem en het einde van de buitenkabel moet precies 10 centimeter zijn (zie foto hieronder). Als dit het geval is draai je de kabelklem stevig vast met je steeksleutels 8 en 10. Laat de overtollige binnenkabel nog even zitten. Deze kun je afknippen zodra je de boel hebt kunnen testen.

Kabelklem monteren Shimano nexus

Stap 9: Buitenkabel monteren in versnellingsmechanisme

Aan het uiteinde van het versnellingsmechanisme vind je een opening waar de buitenkabel precies in past (zie foto hieronder). Duw hier de buitenkabel in.

Versnellingskabel vervangen Shimano

Stap 10: Kabel klem monteren in versnellingsmechanisme

Pak weer een spaak of dunne inbussleutel en druk deze in het gaatje in het versnellingsmechanisme. Druk het versnellingsmechanisme naar beneden en haak deze in de opening aan de achterkant (zie foto hierboven).

Stap 11: Afstellen

Schakel de shifter naar de vierde versnelling. Kijk nu boven of onderop het mechanisme en zoek 2 rode of gele streepjes. Deze 2 streepjes moeten in de 4 precies tegenover elkaar staan (zie foto hieronder). Is dit het geval? Top! Staan ze nog een klein stukje van elkaar af? Dan kun je dit bijstellen door middel van de stelschroef op de shifter. Draai deze een beetje in of uit totdat de streepjes exact tegenover elkaar staan. Op deze manier staan je versnellingen perfect afgesteld.

Uiteraard hebben wij ook een video specifiek over het afstellen van de versnellingen. Bekijk deze hieronder:

Vragen over versnellingskabel vervangen Shimano Nexus 7? Stel ze gerust hieronder en we zorgen dat je vraag zo snel mogelijk beantwoord word.

Liever de gehele shifter vervangen? Lees dan dit artikel eens: Nexus 7 speed shifter vervangen

3 reacties

 1. Hoi Benn, ik heb mede n.a.v. jouw heldere uitleg filmpjes de versnellingskabel van een SA vervangen. Bij het openen van de shifter (draaiknop op stuur) viel er een wit plasticje uit. Jij weet al wat het is natuurlijk. Het houdt de binnenkabel “vast”in de gewenste versnelling.
  Ik heb geen idee waar ik het weer in de shifter moet doen. Is het nog te maken of moet ik een nieuwe shifteafter aanschaffen? En kan ik dan ook een nexus 3 gebruiken?

 2. Die 10 cm uitsteeklengte van de binnenkabel (hart kabelklem tot einde buitenkabel) is dat hetzelfde voor een nexus 8 premium?
  Of moet je voor een nexus 8 een andere lengte hanteren?

 3. Goede dag de versnellingskabel van mijn fiets is afgebroken batavus bologna. Ik begrijp dat ik hem in ze 1ste versnelling moet zetten maar dat kan ik nu niet zien de 2gele puntjes staan ook niet tegen over elkaar. Hoe moet ik het doen zodat hij in ze 1staat of die gele punten tegen overelkaar staan. Want versnelling doet niks natuurlijk het moet ook wel met de hand kunnen maar hoe aub heb raad nodig alvast bedankt mnr Navarre

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.