Nexus 7 shifter vervangen

Nexus 7 shifter vervangen

Zelf je Nexus 7 shifter vervangen. Dat kan en is waarschijnlijk makkelijker dan gedacht. Bij de fietsenmaker kost het monteren van een nieuwe 7 versnelling shifter tussen de 35 en de 50 euro. Het onderdeel zelf kost slechts 12,50. Tel uit je winst! Het wiel van je fiets hoeft niet gedemonteerd te worden. Wel is het handig om de kettingkast er even af te halen.

Stap 1:

Verwijder de kettingkast

Stap 2:

Demonteer het nokje achter in de naaf. Normaal gaat dit vrij lastig. Een handig trucje is om hier een spaak bij de gebruiken. In de cassette achter op de naaf zit een klein gaatje. In dit gaatje kun je een spaak of dunne inbussleutel stoppen om de spanning van de binnenkabel af te halen. Je wipt het nokje er nu zo uit.

Stap 3:

Demonteer de oude shifter en de versnellingskabel. Bewaar deze spullen nog wel even totdat de nieuwe shifter gemonteerd is en werkt.

Stap 4:

Houd de oude en de nieuwe versnellingskabels naast elkaar en knip de nieuwe buitenkabel op de juiste lengte af. Controleer na het afknippen of het gaatje in de buitenkabel groot genoeg is. Prik deze eventueel door met een priem oid. Monteer vervolgens het meegeleverde afwerkhoedje.

De binnenkabel hoeft niet op maat geknipt te worden. Deze mag voorlopig nog even te lang blijven.

Stap 5:

Monteer de buitenkabel in de kabelklemmen op het frame. Zorg dat de kabel mooi loopt en er geen knikken in zitten.

Stap 6:

Monteer de shifter op het stuur en duw de binnenkabel door de buitenkabel heen. Schakel de shifter naar de eerste versnelling.

Stap 7:

Monteer het nokje voor in de naaf op de binnenkabel. De afstand tussen het einde van de buitenkabel en het midden van het nokje moet precies 10 centimeter zijn. LET OP: de shifter moet tijdens het afmeten van deze 10 centimeter in de eerste versnelling staan. Draai het nokje stevig vast met steeksleutels 8 en 10.

Stap 8:

Monteer het nokje en de kabel weer in de versnellingscassette bij de achternaaf. Het is handig om hiervoor weer een spaak of dunne inbussleutel te gebruiken.

Stap 9:

Schakel de shifter naar de vierde versnelling. Controleer of de gele streepjes op de cassette op de achternaaf tegenover elkaar staan. Als dit niet zo is kun je aan de stelnippel op de shifter draaien om de versnellingen goed af te stellen.

Meer weten over het afstellen van Shimano Nexus 7 speed versnellingen? Lees dan hier een uitgebreider artikel met aparte video over je 7 versnellingen af kunt stellen.

Stap 10:

Wanneer de versnellingen goed afgesteld zijn kun je de binnenkabel afknippen. Ik doe dit zelf altijd zo dicht mogelijk bij het nokje in de naaf. Sommige mensen laten er ook een stukje binnenkabel uit steken en werken dit af met een afwerkdopje. Omdat het risico bestaat dat hierdoor het stukje binnenkabel tussen de ketting en het tandwiel beland doe ik dit zelf liever niet. Als dat gebeurd kan de binnenkabel, de buitenkabel en de cassette kapot gaan.

Stap 11:

Je bent klaar met het vervangen van je versteller, nu kun je de kettingkast weer monteren en natuurlijk een proefrit maken.

Genoeg gelezen en klaar voor de klus? Bestel je nexus 7 shifter hier:

Shimano Nexus 7 shifter

Heb je nog vragen over het vervangen van een Nexus 7 speed versteller? Stel ze dan onder dit artikel en wij geven zo snel mogelijk antwoord.

3 reacties

  1. Hoi,
    Is het mogelijk om de 7 speed “draaibediening” te vervangen door “duimbediening”, dit omdat mijn schoonvader niet meer genoeg kracht heeft om te draaien, smeren en schoonmaken heeft helaas niet geholpen,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.