Shimano Nexus 8 afstellen

Shimano Nexus 8 afstellen. Fiets versnelling af stellen.

Shimano Nexus 8 afstellen. De Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf komt erg veel voor. Hij is iets duurder dan de Nexus 7 en word dus meestal gebruikt in de duurdere fietsen. Het verhaal gaat dat de Nexus 8 ook beter loopt en sterker is.

Wanneer moet je je Nexus 8 afstellen

Wanneer moet je nou eigenlijk je versnellingen afstellen? Op termijn kan het zijn dat je fiets minder soepel gaat schakelen. Vaak gaat een fiets ook door trappen op het moment dat de versnellingen niet goed afgesteld is. Je krijgt het gevoel dat de ketting over de tandwielen heen schiet. Dit is vervelend, schadelijk voor de fiets en kan gevaarlijke situaties opleveren. 

Kun je je versnellingen zelf afstellen?

Jazeker. Het afstellen van je versnellingen is een klusje wat je gemakkelijk zelf kunt doen. Door het zelf te doen bespaar je ook tientallen euro’s die je anders zou moeten betalen bij de fietsenmaker.

Shimano Nexus 8 afstellen

Stap 1: Cassette Joint lokaliseren

De Cassette Joint zit achter op de versnellingsnaaf. Je vind deze aan de kettingkast kant. Soms moet je de kettingkast iets aan de kant duwen om de cassette joint goed te kunnen zien. Ook kan het zijn dat je de cassette joint even schoon moet maken met een doek zodat je goed zicht hebt tijdens het afstellen.

Stap 2: Schakel naar de 4e versnelling

Als je heen en weer schakelt zie je een geel of rood streepje bewegen. Schakel naar de 4e versnelling. In deze versnelling zouden de 2 gele of rode streepjes precies naast elkaar moeten staan. Als dit niet het geval is is je versnelling niet goed afgesteld. Het komt ook zeer precies. Het is belangrijk dat de streepjes precies tegenover elkaar staan.

Indicatie streepjes afstellen Shimano Nexus 7

Stap 3: Afstellen

Je kunt afstellen door te draaien aan de stelnippel in de shifter. De shifter is de bediening aan het stuur waarmee je schakelt. Hier zit een draai nippel in waarmee je kunt afstellen. Als je draait aan deze nippel zie je het gele streepje bewegen. Komen ze dichter naar elkaar toe? Dan draai je de goede kant op. Gaan ze verder van elkaar af? Dan moet je de andere kant op draaien.

Stap 4: Heen en weer schakelen

Schakel nu een paar keer heen en weer. Schakel vervolgens weer naar de 4e versnelling. Klopt de afstelling nog steeds? Stel eventueel bij waar nodig.

Klaar!

Je fiets moet nu weer schakelen als een nieuwe. Schakelt je fiets stroef? Dan kan het zijn dat de kabel verroest is of beschadigd. In dit geval kun je het best de versnellingskabel vervangen.

Een versnellingskabel kost je ongeveer 5 euro voor een binnen en buitenkabel. Vaak schakelt je fiets na het vervangen weer als een nieuwe.

Nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze dan vooral even hier onder.

8 reacties

 1. Hallo Benn,

  ik kijk erg graag naar je instructievideo’s, ik vind ze super!
  Ik heb net een SA (Sunrace) Nexus 4/7 shifter gekocht om op een Nexus 4 naaf te monteren.
  Dat zou volgens jouw website en vele andere moeten kunnen en is raadzaam omdat er geen Shifters voor een Nexus 4 naaf meer te koop zijn.
  Mijn vraag is:
  hoe zit het dan met de gele/rode streepjes?
  Bij een Nexus 7 naaf moeten die in de 4e versnelling tegen elkaar zitten maar hoe zit het dan met de Nexus 4 naaf, daarvan is geen middenwaarde zoals 4 het midden van 1 en 7 is. Moeten dan de streepjes matchen bij de shifter in de 2e versnelling (zoals bij 4 met een Nexus 8 naaf)?
  Ik heb dit nog nergens op internet kunnen vinden.
  Alvast vriendelijk bedankt.

 2. Hallo, mijn shimano 8 blijft te zwaar schakelen met draai unit aan stuur. zere hand van draaien met schakelen. Kabel b + b al vervangen. op de goede manier afgesteld, maar blijft zwaar draaien vooral naar 7 en 8. Enige tips hiervoor ? Groetjes Gerrit

  1. ja ik heb dat nu ook en de gele streepjes staan bij mij correct in de 2e versnelling pfffffffffffff dat moet dus in de 4e versnelling het geval zijn wat nu, anybody?????

 3. Hallo allemaal, ik wil toch graag wel even reageren hierop.
  Mijn gazelle 8 speed orange limited edition ging ik wel even vernieuwen met een nieuwe versnellingskabel.
  Nou na uitvoerig YouTube “cursussen” oftewel filmpjes bekijken kwam ik tot het volgende.
  Ik hoorde al 3 verschillende afstanden tussen de buitenkabel en het midden van het zeg maar schakelmoertje op de kabel die dus in de achterschijfje gaat zeg maar.
  Ik hoorde 9,5 cm, toen 9,6 centimeter ja echt waar, en uiteindelijk, van iemand die echt weet wat die doet 10 centimeter!!!!!
  Nou ik probeerde 9,5 cm en ja hoor, de twee gele streepjes stonden precies goed……….in de tweede versnelling!!!!!! lol iedereen weet dat dat moet in de 4e versnelling………dus zeg het maar wat moet ik nu doen???????????? even een tip, niet alles geloven wat YouTube je vertelt pfffffffffff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.