Roest verwijderen fiets

Roest verwijderen

Roest verwijderen, hoe doe je dat? Veel van de chroom onderdelen van een fiets gaan na verloop van tijd roesten. Het stuur, de zadelpen, de kettingkast rand, je fietsbel en nog veel meer. Ook je frame kan roestplekken gaan vertonen.

Vliegroest ziet er erg lelijk uit en is vaak in 5 minuten te verhelpen. Bij de Action verkopen ze mooie staalborstels en staalwol. Staalwol is iets minder heftig en werkt super goed om 90% van de roest te verwijderen. Een staalborstel is wat radicaler maar werkt ook erg goed. Je poetst de roest er zo af. Let wel op dat je het chroomwerk niet beschadigt.

Roest verwijderen met azijn

Met azijn en aluminium folie kun je ook heel goed en makkelijk onderdelen roest vrij maken. Als bijvoorbeeld je stuur roestig is kun je hier azijn overheen gieten. Laat dit goed intrekken en poets hem vervolgens op met een stukje aluminium folie. Doop het folie even in de azijn en poetsen maar.

Wanneer je het voorwerp nog los kunt maken kun je hem ook een tijdje laten weken in de azijn. Hieronder een filmpje waarin iemand laat zien hoe effectief dit is!

Overigens kun je precies ditzelfde ook met cola doen zoals je ziet in het filmpje hieronder.

Mijn voorkeur

Zelf ben ik het meeste fan van azijn of gewoon een stukje staalwol. Een stukje staalwol of een pannenspons kun je kopen bij bijvoorbeeld de Wibra. Dit is een fantastisch stukje gereedschap wat je regelmatig zult gebruiken als je fietsen opknapt of zelf een fiets hebt met veel chroom onderdelen. Als het niet heel precies komt werkt staalwol het beste, wil je absoluut geen beschadigingen op je roestige object kun je het beste met azijn en aluminium folie aan de slag!

Roest op je frame

Roest op je frame is lastiger maar ook dit is prima op te lossen. Als je de kleur van de fiets nog kunt krijgen kun je roestplekken makkelijk bij werken. Als je een mat zwarte, glimmend zwarte of zilverkleurige fiets hebt is het het makkelijkste.

Voorbereiding

Je begint met de roest verwijderen. Schuur de plek waar de roest zit op met fijn schuurpapier. Zorg dat er geen roest meer te zien is. Maak vervolgens het gedeelte wat je wil gaan spuiten heel goed schoon en vet vrij met bijvoorbeeld wasbenzine. Zit er een sticker (merknaam oid) in de buurt, plak deze dan even af met schilders tape.

Fijn schuur papier is belangrijk omdat je met grof schuur papier dikke krassen in de lak krijgt. Dit blijf je zien als je met alleen spuit verf bij werkt. Als je een hele fiets wil overspuiten kun je hem wel helemaal kaal halen maar als je alleen roestplekjes wil bijwerken is dit niet wenselijk.

Spuiten

Dan kun je nu gaan spuiten. Het is van groot belang om zo dun mogelijk te spuiten. Spuitverf is erg dun. Als je te veel op 1 plek spuit krijg je lelijke druipers. Je kunt dus beter van een afstandje zo dun mogelijk spuiten. Probeer het ook een beetje uit te waaien. Je spuit dus het beschadigde / geschuurde stuk en spuit heel lichtjes ook wat rechts en links van deze plek. Op die manier loopt het mooier in elkaar over en zul je later minder snel zien dat de fiets is bij gespoten.

Spuit liever vaker dunne laagjes dan in 1 keer een dikkere laag.

Als je dit gedaan hebt kun je eventueel nog eens spuiten met een blanke lak. Dit verstevigd het eind resultaat en zorgt ervoor dat de lak minder snel beschadigd in de toekomst. Echter is dit niet altijd nodig.

Je zult zien dat je door secuur te werken een fiets weer als nieuw kunt maken. Zeker bij bijvoorbeeld mat zwarte fietsen zie je helemaal niet meer terug welk gedeelte overgespoten is.

Veel ouderwetse lakkleuren zijn trouwens ook nog wel te krijgen. Fiets spuitbussen.

Lees hier alles over je hele frame overspuiten.

Roest voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Door je fiets goed schoon te houden en af en toe in te spuiten met water afstotende spray zorg je ervoor dat je de kans op roestvorming enorm verminderd. Ook is het goed om je fiets nadat je door de regen hebt gefietst even af te nemen met een doekje. Je hoeft hem niet echt af te drogen maar gewoon in 20 seconden even het ergste water weg halen. Dit scheelt al enorm veel.

Als je hem dan ook nog 1 keer in de 2-3 maanden poetst en in spuit met bijvoorbeeld Motip Shine & Protect dan houd je je fiets netjes!

Als je toch bezig bent met je fiets onderhouden kun je misschien direct even je fietsketting smeren.

En lees hier meer over roest.

7 reacties

 1. Leuk en instructief, die filmpjes over roest verwijderen. Mijn ervaring is ook dat je met (schoonmaak)azijn een heel eind komt. Als je het echt grondig wil aanpakken, kun je een verroest frame van een fiets natuurlijk altijd (laten) zandstralen.

 2. Hé Benn,
  Ik ben benieuwd hoe jij je kleine schroeven en bouten roestvrij maakt…
  Het is namelijk lastig om bijvoorbeeld schroefjes van de derailleur te verwijderen en te laten weken.
  Met een klein staalborsteltje kom je al een heel eind maar het is lastig om op sommige plekken de lak niet te beschadigen.
  Heb jij hier misschien een Tip voor?

  P.S. je website is erg nuttig en informatief en het heeft me al erg geholpen.
  Groeten.

  1. Hoi Luuk,

   Wat ik altijd doe is dat ik een fles met daarin een klein beetje azijn pak en daar al mijn roestige boutjes, schroefjes etcetera in knikker en dit een nachtje laat staan. In de ochtend even goed schudden en daarna goed droogmaken uiteraard.
   Werkt perfect 😉

 3. Hé Benn,
  Ik ben benieuwd naar hoe jij schroeven en bouten roestvrij maakt.
  Laten weken in azijn of cola is vaak geen optie. Met een klein staalborsteltje lukt het meeste wel maar soms beschadig je daar de lak mee.
  Ik hoor het graag.

  P.S. Je website is overzichtelijk en erg nuttig. Bedankt!

  1. Hoi Luuk!

   Ik probeer inderdaad wel eens te weken maar als ze zo ver verroest zijn vervang ik het meestal! Veel schroefjes en bouten kun je zo vervangen door mooie rvs alternatieven.

   Je kunt als het puur om het zicht gaat ze ook zo goed mogelijk schoonmaken en dan even aanstippen met een kwastje met zilvergrijze verf. Dit lost het probleem niet op maar dan ziet het er wel weer een stuk netter uit.

   Succes met klussen!

 4. Hi Benn,

  Duidelijk uitleg over verwijderen van roest! Ik zou graag willen weten hoe ga je mee om met een frame met roest plekken zonder je lak te beschadigen. Of zou je liever de frame opnieuw verven?

  Dank alvast voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.