Spaken maken doe je zelf!

Spaken maken doe je zelf

Zelf spaken maken kan voor iedere fietsenklusser erg handig zijn. Elke fietsenmaker heeft een vreselijke hekel aan het feit dat er zoveel verschillende spaak maten te krijgen zijn. Om een goede voorraad op te bouwen ben je zomaar een paar honderd euro en heel veel frustratie verder.

Dit probleem kun je op 2 verschillende manieren oplossen. Je kunt zelf spaken maken met een spaakdraad machine of je kunt een noodspaak maken.

Spaakdraad machine

Wanneer je een spaakdraad machine gebruikt heb je nog maar 2 soort spaken nodig om alle wielen te kunnen repareren. De langste spaak 13 en de langste spaak 14. Je kunt deze spaak dan gewoon op maat knippen en er vervolgens nieuwe draad op rollen. Deze spaak draad machine walst de draad er in zodat de spaak wel net zo sterk blijft als dat hij was. Dit is bij een spaakdraad snijder vaak een probleem.

Weten hoe zo’n machine nou precies werkt? Kijk dan even naar het filmpje hieronder:

Deze spaakdraad machine kun je hier bestellen compleet met draadkoppen voor 199,-

Noodspaak maken

Je kunt natuurlijk ook een noodspaak maken, let wel op: dit is een NOOD spaak. In principe kun je dit dus niet doen voor langer gebruik. Het kan wel een goede optie zijn wanneer je onderweg bent of om budget reparaties te doen. Doordat je de spaak vanaf de buitenkant door de naaf kunt duwen hoef je het wiel ook niet te demonteren wat erg handig en snel werkt.

Maar hoe doe je dit?

Als eerste meet je de huidige spaak op. Vervolgens zet je je nieuwe (te lange) spaak in de bankschroef, precies op het punt waar hij in de naaf moet komen. Vervolgens sla je deze spaak dubbel zodat er een soort lusje ontstaat. Daarna knip je het overtollige deel van de spaak af met een zijkniptang. Je kunt nu de ”lus” door de naaf steken en de spaak vast draaien met de originele nippel. Je hebt het wiel dus niet los hoeven halen en zelfs de band niet hoeven te verwijderen.

Met deze noodspaak kun je vervolgens weer prima fietsen of kun je je klant met een kleine portemonnee op weg helpen. Om het 100% goed te krijgen zul je na verloop van tijd deze spaak toch weer moeten vervangen omdat hij niet altijd even goed in de naaf blijft zitten. Daarom adviseer ik ook niet om een noodspaak te gebruiken bij klanten die wel gewoon willen betalen.

Meer weten over wielen en spaken? Lees hier de volgende artikelen:

Fiets wielen richten
Zelf wielen spaken

2 reacties

  1. goede morgen,hoe haal ik stuurslot van een voorvork af cortina fiets
    wand er moet een niewe voorvork in krijg het stuurslot niet er af.
    Gr. arno

  2. 2 type spaken werkt misschien voor ‘gewone fietsen.
    Maar als je aero spaken hebt zal je deze niet zelf kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.