Wat voor fiets ketting heb ik nodig?

Wat voor fiets ketting heb ik nodig?

Vaak krijg ik vragen over welke fiets ketting voor welke fiets gebruikt moet worden. Hieronder ga ik precies uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe fiets ketting.

Wanneer moet je je ketting vervangen?

 • Het voelt alsof je fiets kraakt tijdens het trappen
 • Je ketting is verroest
 • Je ketting is uitgerekt
 • Natuurlijk als je ketting geknapt is

Om te beginnen met het vinden van de juiste ketting moet je bepalen wat voor soort fiets je hebt. Er zijn als het op fietskettingen aan komt eigenlijk maar 2 type fietsen.

Derailleur fiets

Een derailleur fiets is bijvoorbeeld een racefiets, mountainbike, hybride fiets of een ander type sportieve fiets. Het voordeel aan deze fietsen is dat ze lichter fietsen en minder weerstand geven. Een derailleur fiets herken je aan het feit dat hij meerdere tandwielen heeft. Dus bijvoorbeeld voor 2 of 3 kettingbladen en achter ook meerdere zoals op de foto hieronder.

Fiets ketting derailleur

Naaf versnelling of remnaaf fiets

ALLE fietsen met 2 tandwielen (1 voor aan je crank en 1 achter bij je wiel) vallen onder deze categorie. Dus of je nou geen versnellingen hebt, 3, 7 of misschien nog wel meer, alle kettingen zijn hetzelfde. Dit geld dus ook voor elektrische fietsen, ligfietsen, vouwfietsen of kinderfietsen.

Fiets ketting remnaaf

Weet je nu of je een derailleur fiets of een fiets met 2 tandwielen hebt? Mooizo, we zijn er bijna.

Derailleur fiets

Bij een derailleur fiets kun je er makkelijk achter komen wat voor soort ketting je nodig hebt. Je telt het aantal tandwielen die je aan de achterkant bij je wiel ziet zitten (de cassette). Wanneer je hier 6 tandwielen telt heb je een 6 speed ketting nodig. Wanneer je 7 tandwielen telt heb je een 7 speed ketting nodig enzovoort. Je snapt het idee! Het is wel belangrijk om hierbij de juiste ketting te kiezen. Hoe meer versnellingen hoe smaller en soepeler de ketting is. Wanneer je een 7 speed ketting op een 9 speed fiets zet is de kans groot dat hij nooit meer lekker gaat schakelen.

Hier een aantal voorbeelden:
6 & 7 speed derailleur ketting
8 speed derailleur ketting
9 speed derailleur ketting

Naaf versnelling of remnaaf fiets

Bij een naaf versnelling of remnaaf fiets heb je een ‘’normale’’ ketting nodig. Een standaard fietsketting past op eigenlijk alle fietsen. Je kunt dus iedere ketting aanschaffen. De enige uitzondering kan bij bijvoorbeeld een ligfiets of elektrische fiets zijn. Hier kan de afstand tussen het voor en achter tandwiel groter zijn waardoor je dus meerdere kettingen aan elkaar zult moeten zetten. Dit is ook geen probleem. Je koopt er gewoon 2!

Bij simpel stadsgebruik is een simpele goedkope fietsketting voldoende. Wanneer je echt een super fanatieke fietser bent die iedere dag 25 kilometer of meer fietst kun je beter voor een duurder exemplaar gaan zoals bijvoorbeeld een Shimano fietsketting. Deze zal een langere levensduur hebben.

Hier een aantal voorbeelden:
Goedkope KMC fietsketting (2,95)
Shimano fietsketting voor fanatieke fietser (9,95)

Wil je weten hoe je je nieuwe fietsketting monteert? Lucky you, ook daar hebben we een artikel over geschreven.

Je eigen fietsketting vervangen. Stadsfiets

 

Ohja, je kunt hier ook lezen hoe je je tandwiel vervangt.

9 reacties

 1. Geweldig leuk om te weten.
  Ik krijg binnen kort een ligfiets, en daar gaat een nieuwe ketting op.
  De oude is verroest, dus dat gaat niet werken.
  Ik had een opmerking, en dat is (vanwege mijn monteurs achtergrond) dat een fiets nooit een tandwiel beschikt, een fiets heeft ketting wielen.
  Behalve als het een getande v snaar heeft, dan spreekt men van andere wielen.
  Dat zie je ook steeds meer, en waarom niet ?
  Groeten van,
  Geert

  1. Het is duidelijk dat je geen talenachtergrond hebt, anders had je wel minder fouten gemaakt in je tekst. Maar waarom dan toch zo zeuren over het verschil tussen tandwielen en kettingwielen ? een woord of begrip bestaat bij de gratie van de taalgebruiker. Niemand die het over tandwielen heeft, heeft het over kettingwielen. Als dat van jou niet mag, prima, we leven in een vrij land, maar helaas word jij dan als enige niet begrepen als je bij een fietsenmaker om kettingwielen vraagt.

   1. Beste Fausto,

    Even de foutjes verbeteren in jouw tekst.

    – Plaats geen spatie tussen het laatste woord van de zin en een vraagteken.
    – Begin van de zin met een hoofdletter (Een woord of begrip….)
    – Twee keer het woord ‘heeft’ gebruiken in een zin, is een gebrek aan creativiteit.
    – Je kan beter korte zinnen maken dan de komma’s op de verkeerde plek
    zetten. ( Als dat van jou niet mag, prima. We leven in een vrij land.)

  2. Dat een fiets kettingwielen heeft klopt maar, men spreekt niet van kettingwielen bij de fiets.
   De fietsenmaker (ikzelf ook) noemen dit ’tandwielen’. Ongeacht of er een ketting overheen loopt.
   En bij een set van meerdere kettingwielen spreekt men van, een cassette. Of een tandwielset.

   Zoek je tandwiel op via Wikipedia? Dan wordt het fenomeen tandwiel gebruikt bij een directe overbrenging tussen 2 tandwielen. Bij een indirecte overbrenging (met ketting) is het een kettingwiel.

   De snaar loopt echter over snaarwielen. Een andere naam voor het snaarwiel is ook wel; poelie.
   Bij de fiets met ‘riem’ is de snaar voorzien van tandjes. Ze noemen dit ook wel, een tandriem.
   Wat ze het snaarwiel noemen met de tandjes? Dat weet ik niet. Daar ga ik ook niet over speculeren.

   Het is een verkeerde keus om een gladde V-snaar die ze gebruiken bij de auto ook te gebruiken bij de fiets. De snaar kan bij nat worden, gaan slippen. Of de spanning van de snaar is ’te hoog’ om te laten draaien. Een motor van de auto is sterker dan een persoon (als ikzelf). En de snaar kan meer kracht verduren dan in geval van de fiets.

   Als men een andere mening heeft? Dat kan ik begrijpen. Niet iedereen heeft dezelfde methode om dingen te leren (of begrijpen). Daar kan een persoon als ikzelf niets aan veranderen?.

 2. beste Fausto, Infantiele opmerkingen maken is jouw kunst.
  Dat ze dat niet in een fietsenzaak begrijpen is raar, die zouden beter moeten weten en dat niemand dat snapt ligt in het feit dat ze dan simpel van aart zijn.

  Dat jij zolang over een tekst moet denken, immers dit bericht stamt al van een tijd geleden, ligt in jouw verlengde van je kennis, 0,0

  Alleen de naam al, Fausto !

  Het was een opmerking, simpele ziel, je mag van mij alles, zelfs je hart gekookt achter op je rug.

  Graag geen bevuiling meer van mijn E-mail box, dat is het enige (enigste voor jouw zeikert) taal verkrachter.

 3. Ach ja, een dag niet gezeurd is een dag niet geleefd zullen we maar zeggen. Ik ben ook monteur geweest mij maakt het niet zo uit tandwiel of kettingwiel een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.