Fiets ketting remnaaf

Wat voor fiets ketting heb ik nodig?

Wat voor fiets ketting heb ik nodig?

Vaak krijg ik vragen over welke fiets ketting voor welke fiets gebruikt moet worden. Hieronder ga ik precies uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe fiets ketting.

Wanneer moet je je ketting vervangen?

  • Het voelt alsof je fiets kraakt tijdens het trappen
  • Je ketting is verroest
  • Je ketting is uitgerekt
  • Natuurlijk als je ketting geknapt is

Om te beginnen met het vinden van de juiste ketting moet je bepalen wat voor soort fiets je hebt. Er zijn als het op fietskettingen aan komt eigenlijk maar 2 type fietsen.

Derailleur fiets

Een derailleur fiets is bijvoorbeeld een racefiets, mountainbike, hybride fiets of een ander type sportieve fiets. Het voordeel aan deze fietsen is dat ze lichter fietsen en minder weerstand geven. Een derailleur fiets herken je aan het feit dat hij meerdere tandwielen heeft. Dus bijvoorbeeld voor 2 of 3 kettingbladen en achter ook meerdere zoals op de foto hieronder.

Fiets ketting derailleur

Naaf versnelling of remnaaf fiets

ALLE fietsen met 2 tandwielen (1 voor aan je crank en 1 achter bij je wiel) vallen onder deze categorie. Dus of je nou geen versnellingen hebt, 3, 7 of misschien nog wel meer, alle kettingen zijn hetzelfde. Dit geld dus ook voor elektrische fietsen, ligfietsen, vouwfietsen of kinderfietsen.

Fiets ketting remnaaf

Weet je nu of je een derailleur fiets of een fiets met 2 tandwielen hebt? Mooizo, we zijn er bijna.

Derailleur fiets

Bij een derailleur fiets kun je er makkelijk achter komen wat voor soort ketting je nodig hebt. Je telt het aantal tandwielen die je aan de achterkant bij je wiel ziet zitten (de cassette). Wanneer je hier 6 tandwielen telt heb je een 6 speed ketting nodig. Wanneer je 7 tandwielen telt heb je een 7 speed ketting nodig enzovoort. Je snapt het idee! Het is wel belangrijk om hierbij de juiste ketting te kiezen. Hoe meer versnellingen hoe smaller en soepeler de ketting is. Wanneer je een 7 speed ketting op een 9 speed fiets zet is de kans groot dat hij nooit meer lekker gaat schakelen.

Hier een aantal voorbeelden:
6 & 7 speed derailleur ketting
8 speed derailleur ketting
9 speed derailleur ketting

Naaf versnelling of remnaaf fiets

Bij een naaf versnelling of remnaaf fiets heb je een ‘’normale’’ ketting nodig. Een standaard fietsketting past op eigenlijk alle fietsen. Je kunt dus iedere ketting aanschaffen. De enige uitzondering kan bij bijvoorbeeld een ligfiets of elektrische fiets zijn. Hier kan de afstand tussen het voor en achter tandwiel groter zijn waardoor je dus meerdere kettingen aan elkaar zult moeten zetten. Dit is ook geen probleem. Je koopt er gewoon 2!

Bij simpel stadsgebruik is een simpele goedkope fietsketting voldoende. Wanneer je echt een super fanatieke fietser bent die iedere dag 25 kilometer of meer fietst kun je beter voor een duurder exemplaar gaan zoals bijvoorbeeld een Shimano fietsketting. Deze zal een langere levensduur hebben.

Hier een aantal voorbeelden:
Goedkope KMC fietsketting (2,95)
Shimano fietsketting voor fanatieke fietser (9,95)

Wil je weten hoe je je nieuwe fietsketting monteert? Lucky you, ook daar hebben we een artikel over geschreven.

Je eigen fietsketting vervangen. Stadsfiets

 

Ohja, je kunt hier ook lezen hoe je je tandwiel vervangt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *