Versnelling afstellen Shimano Nexus 3 speed

Shimano Nexus 3 speed versnelling afstellen

Shimano Nexus 3 speed versnelling afstellen

De Shimano 3 versnellingsnaaf word heel veel gebruikt. Op veel typische stadsfietsen zoals Batavus Blockbuster, Sparta Pick-Up en 90% van de andere transportfietsen zit dit systeem. Het is super gemakkelijk te onderhouden, af te stellen en heeft een prima levensduur.

Op je achterwiel zit een schakelklok. Hier komt een kabel uit die in verbinding staat met je shifter. Als je dit klokje verwijderd met je sleutel 10 zie je een pennetje in de naaf zitten. Deze pen zorgt ervoor dat je kunt schakelen tussen de verschillende versnellingen

Schakelpen

Schakel pen Shimano Nexus 3 speed

Als je fiets niet goed schakelt is het belangrijk om als eerste te controleren of dit pennetje helemaal recht is. Als deze scheef is schakelt hij nooit perfect. Is de schakelpen verbogen? (Nog) geen probleem. In 80% van de gevallen kun je deze weer netjes terugbuigen. Als dit niet lukt zul je toch een andere schakelpen moeten kopen. Dit kost je ongeveer 7 euro.

Voordat je de schakelpen terug in de naaf duwt kun je hem even goed invetten. Zelf doe ik dit met gewoon wit vet of kogellager vet. Shimano heeft hier vast zelf ook een peperdure optie voor wat je volgens de handleiding zou moeten gebruiken.

Als je fiets op de kop staat of in je fietslift hangt kun je even proberen te schakelen door middel van je duim. Draai aan de pedalen. Duw het pennetje een stukje naar binnen en weer naar buiten en tel of je 3 versnellingen voelt. Als dit niet het geval is zit er iets niet goed met de schakelpen. Deze is te scheef of het is de verkeerde maat.

Afstellen

Nu kun je de versnelling afstellen. Monteer de schakelklok opnieuw met je sleutel 10. Schakel de shifter in de 2e versnelling. Je ziet bovenop de klok een soort raampje met 2 gele streepjes. Ook zie je een geel streepje dat beweegt als je aan de shifter draait. In de 2e versnelling moet het brede gele streepje precies tussen de 2 dunne streepjes in staan. Je kunt dit stellen door middel van de stelbout op het schakelklokje. Draai hem naar binnen en het streepje gaat verder van de naaf af en andersom.

Problemen

Het gele streepje moet soepel en snel heen en weer gaan. Als dit niet het geval is moet je waarschijnlijk je kabels vervangen.

Gaat het streepje wel snel heen en weer maar schakelt hij nog steeds niet goed? Dan kan het zijn dat iemand al eerder met de fiets heeft geklust en het wiel verkeerd gemonteerd heeft. Over het algemeen zit er alleen een gele ring achter de wielmoer. Als deze er niet op zit of er meerdere ringen op zitten moet je dit eerst verhelpen alvorens je versnellingen af te stellen.
Versnelling afstellen Shimano Nexus 3 speed

Daarnaast zou het natuurlijk ook nog kunnen dat je shifter niet goed meer is. Een nieuwe kost je hier 14 euro: Shimano Nexus 3 speed shifter

Heb je nog vragen over versnelling afstellen of een probleem wat hiermee niet opgelost lijkt? Reageer even op deze post en ik zorg dat ik je vraag zo snel mogelijk beantwoord!

10 gedachtes op “Shimano Nexus 3 speed versnelling afstellen”

 1. Beste
  ik heb een nieuwe fiets ( dochter )
  Nu komt mijn dochter thuis en kan ze niet meer draaien , de versnellingen blijf niet op een versnelling het zit los op een of andere manier
  Ik zie niets afgebroken of zo
  Het zit dus aan de voorkant iets fout Hoe dit op te lossen ?

  1. Hallo Edwin,

   Zoals ik het nu begrijp schakelt de shifter dus wel maar blijft hij niet in de versnelling staan? De shifter gaat wel heen en weer maar hij klikt niet meer.

   Wanneer dit het geval is zit het eigenlijk altijd in de versteller zelf. Dit is wel slecht nieuws aangezien dit eigenlijk niet meer te repareren is. Vaak is er een nokje afgebroken waardoor hij niet blijft hangen. Je zult hem dan dus moeten vervangen.

   Je kunt hem wel even openmaken. Niet geschoten is altijd mis. Misschien is er net iets een klein stukje verschoven wat je zo weer op zijn plek kunt duwen.

   Als je wil kun je nog even een foto sturen van de situatie als je de shifter uit elkaar hebt. Wellicht kan ik zo zien wat er aan de hand is.

   Besluit je hem te vervangen? Je kunt in dit filmpje zien hoe dat in zijn werk gaat: https://www.youtube.com/watch?v=a2_p2n4n9l8

   Groeten,

   Benn

 2. Hoi Benn,

  Ik heb met mijn fiets dat in de 3e versnelling de pedalen niet meer draaien, ze zitten echt vast dan, en met de terugtraprem zit er soms een loos stuk waardoor ik dan een heel stuk naar achteren trap voordat ik rem. Weet u wat hier aan de hand is en of ik het zelf kan repareren?

  Groet,

  Hidde

 3. Paul meendering

  Als ik in de 3 zet dan loopt het vast en moet ik ff fiets naar achteren doen tot ik 1 en 2 kan gebruiken om te fietsen en achter naaf is al na gekeken en is oké en wat kan het zijn en er aan doen

  1. Hallo Paul,

   Kun je beginnen met de clickbox achter op de naaf los te halen met een sleutel 10. Vervolgens draai je aan de pedalen en duw je met je vinger het schakel pennetje naar binnen en naar buiten. Schakelt hij nu wel normaal in alle versnellingen?

   Groeten,

   Benn

  2. Ik heb hetzelfde probleem.
   zowel met als zonder de clickbox loopt het vast in de 3e versnelling. (dus als ik het schakelpennetje in de naaf druk).
   als ik terugschakel of het pennetje naar buiten trek doet hij het weer (soms nadat ik geremt heb)
   wat houdt dit in??

 4. Hey Benn,

  Ik heb net een fiets gekocht met nexus 3 versnellingen.

  Nu is het zo dat ik fietsen in versnelling ‘2’ veel te licht vind, maar fietsen in versnelling ‘3’ vind ik dan weer veel te zwaar… Versnelling ‘1’ is dan weer volledig onbruikbaar wegens veeeel te lichte weerstand.

  Valt hier iets aan te doen?

  Groeten,

  Stijn

 5. Dag Stijn, je kunt het kettingwiel op de naaf verkleinen naar een kettingwiel met minder tanden daarmee bereik je je doel. groet Bill

 6. hoi, ik heb een 3 versnelling maar ik kan alleen in 1 en 2 schakelen.
  maar, op het handvat zit 1 VOOR de 1 en op 1 zit 2. ik denk dat de draad IN HET HANDVAT verkeerd zit…kan dat en kan ik dat oplossen?
  chris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *